Política

Sánchez se sent el candidat encara tot i el silenci del rei

Es vanta de representar 131 escons i ser primera força, però Rivera avisa que ja no hi ha candidat a investidura

Rajoy accepta rebre el líder del PSOE i el “soci de fet”

Iglesias ofereix un independent

La primera investidura fallida d'un candidat a La Moncloa endinsa l'Estat en un abisme inexplorat. Mentre el rei Felip VI es limitava a rebre el president del Congrés, Patxi López, i era informat de la derrota de divendres de l'aspirant Pedro Sánchez, el líder del PSOE es presenta com si fos encara el vigent candidat amb l'encàrrec reial i està disposat a liderar la negociació fins al 3 de maig per evitar la repetició de les eleccions. “Ara no hi ha un candidat tret que el rei en proposi un”, li va etzibar, en canvi, el soci de pacte i líder de Ciutadans, Albert Rivera.

L'actual atzucac arriba a la paradoxa que el president en funcions i líder del partit més votat, Mariano Rajoy, i Sánchez lluiten en públic per qui té el dret de convocar l'altre i liderar la negociació. “Els meus 131 són més que els 122 del PP”, va dir Sánchez a A3 amb el dard de restar-li un escó, el de Pedro Gómez de la Serna, elegit pel PP i enviat al grup mixt per ser acusat de comissionista.

Vet a l'alternativa Rajoy

Com va avançar aquest diari el 26 de febrer, el pacte de govern PSOE-C's no permetia a Sánchez ser investit i ell ho sabia, però tenia una virtualitat estratègica per als socialistes: el vet a Rajoy com a alternativa. Perquè el rei en cap cas no es pot plantejar proposar Rajoy –tot i ser el més votat el 20-D, amb 7,2 milions de vots– perquè els 123 escons de partida del PP sempre seran inferiors als 130 escons que sumen Sánchez i Rivera.

Veient que el líder del PSOE juga a retenir la pilota fins al final del partit i es fa seus els votants de C's i Coalició Canària, Rajoy va esclatar a la COPE: “Que ara es presenti com la primera força és un frau. La gent ha votat el PSOE o ha votat C's, no anaven en coalició.” I va etzibar: “Si Sánchez vol anar en coalició amb el seu soci de fet, si ens porta a unes noves eleccions, hi té tot el dret...” El president en funcions, que el 22 de gener va declinar l'oferta del rei per intentar forjar una investidura, va exigir ahir al PSOE i Ciutadans una entesa que el converteixi en president a ell i va negar que hagi rebut pressions de l'Íbex 35 per retirar-se
i permetre un govern de Sánchez que eviti Podem. “Si he rebut pressions de l'Íbex 35? No. Això seria com si jo truco al president d'un banc o d'una elèctrica i li dic que tinc un president alternatiu a ell.”

Rivera marca distàncies

Conscient que l'aritmètica parlamentària no permet al PSOE i a C's iniciar la legislatura sense almenys l'abstenció de Podem o del PP, Rivera va instar Rajoy i Pablo Iglesias a “deixar governar”. “Que abandonin el bloqueig i el no pel no”, va demanar. A la pregunta de si descarta reunir-se amb Rajoy, Rivera va culpar el president en funcions de no possibilitar el diàleg perquè només considera la reelecció i prou, però, en última instància, aposta per “negociar continguts i no cadires”. I és en aquest punt on el líder de C's va començar a marcar ahir distàncies amb Sánchez, a qui ja no veu com el que té l'encàrrec formal del rei. “A mi no m'importa qui sigui president”, va arribar a dir Rivera desdramatitzant el duel Sánchez-Rajoy.

Al líder de Ciutadans no li passa desapercebuda la creixent ofensiva del PP per retratar-lo com un apèndix del PSOE amb vista a recuperar el votant infidel que va fugir del PP –per la corrupció–, va confiar en C's i que ara veu com la seva papereta podria instal·lar un socialista a La Moncloa. Rivera, però, sosté que als 7,2 milions de votants del PP els agrada més el que fa ell que l'actitud de Rajoy.

Des de Podem, Iglesias lamenta que Sánchez no vulgui cites a soles. “És ridícul que Sánchez porti Rivera enganxat tota l'estona”, avisa. Iglesias va proposar fins i tot la idea de buscar un “independent de prestigi” com a president que pugui ser “acceptat” pel PSOE.

LES FRASES

Que Sánchez ara es presenti com la primera força és un frau. La gent ha votat el PSOE o ha votat C's
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
Qui convoca una reunió és el candidat a la investidura que té més suports, que sóc jo i no Rajoy
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Per Sánchez, C's eren les noves generacions del PP i ara és el centre. És ridícul que porti Rivera enganxat
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Ara no hi ha un candidat tret que el rei en proposi un. A mi no m'importa qui sigui president
Albert Rivera
president de ciutadans
El rei Felip VI no es marca cap límit [per fer una ronda] i creu que ara és el moment dels partits polítics
Patxi López
president del congrés
Les claus

Un monarca atrapat en l'ambigu article 99

D.P

Després de dues rondes de consultes a La Zarzuela i del revés que un aspirant, Mariano Rajoy, declinés l'oferta de la investidura el 22 de gener, el protocol retorna a Felip VI.

Després de la declinació de Rajoy i de l'acceptació i el fracàs de Sánchez, el monarca viu ara atrapat en l'ambigu article 99.4 de la Constitució, que parla de “tramitar successives propostes en la forma prevista en els apartats anteriors”, sense que els punts 1, 2 i 3 aclareixin quina és “la forma prevista”. L'indefinit text dels pares redactors és el que permet que Sánchez se senti encara el designat i que Rivera cregui que no hi ha un aspirant, mentre Rajoy confia a ser-ho ell.

“Ja ho veurem”

El grau de desorientació a
La Zarzuela és tal que, abans de rebre el president del Congrés, Patxi López, Felip VI responia “ja ho veurem” a la pregunta de si iniciaria una nova ronda de contactes. En el comunicat de la cita amb López, el rei fins i tot recorda als polítics que el repte de desfer l'ambigu article 99.4 és seu: “Comunico la decisió de no iniciar, de moment, noves consultes [...], de manera que
les formacions polítiques puguin dur a terme les actuacions
que considerin convenients a l'efecte del previst en l'article 99 de la Constitució.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia