Política

Sánchez va oferir a ERC negociar un nou Estatut

Rufián ironitza sobre una proposta que veu d'una “miopia política absoluta”

Els republicans continuen oberts a un referèndum si es fes abans d'un any

Negociar un nou Estatut per donar resposta a l'independentisme. Aquesta és la proposta que el candidat del PSOE a La Moncloa, Pedro Sánchez, va fer als diputats i senadors d'ERC al Congrés en la reunió que van tenir el 16 de febrer en el marc dels contactes per formar govern, i que els republicans no sols van trobar desfasada sinó que gairebé s'ho van prendre de broma. “La nostra sorpresa va ser majúscula, Sánchez va demostrar tenir una miopia política absoluta”, rememorava ahir Gabriel Rufián, per a qui la idea demostra la “distància abismal” del candidat socialista respecte a la societat catalana. “No entenen res”, lamentava després de la permanent del partit.

ERC creu que el país ja va sortir prou escaldat de l'últim Estatut, amb promeses incomplertes i retallades posteriors per totes bandes, i per això ahir enviava un missatge clar als barons del PSOE: “Mai més passaran el ribot a la voluntat del poble de Catalunya.” El diputat, de fet –que ja va contestar en la mateixa reunió a Sánchez que és que com si hagués anat a comprar un mòbil Iphone i li haguessin ofert “un Alcatel del 99”– ironitzava ahir amb una altra comparativa, aquesta amb el capítol de la sèrie de dibuixos dels Simpson en què proposen construir un monorail a Springsfield, la ciutat imaginària on se situa la trama. “És com si el PSOE ens volgués vendre un monorail, quan ni Sprinsfield ni Catalunya ho necessiten”, comparava.

Des d'aquell dia, de fet, ERC no ha tornat a parlar amb el PSOE de l'oferta, que el mateix Sánchez ni tan sols va esmentar en el discurs de la setmana passada al Congrés per demanar suports a la investidura, tot i que sí que va refermar la proposta d'una reforma federal de la Constitució. Rufián, que va explicar que manté un bon tracte i reunions periòdiques amb Podem, sospita que, abans que eleccions, hi acabarà havent pacte entre el PP, el PSOE i C's.

Sí a un referèndum

En tot cas, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va recordar ahir que “en cap cas” rebutjaran la celebració d'un referèndum pactat “a l'escocesa”, que voldria en el marge d'un any, si bé no compta que sigui possible vistos els equilibris de forces actuals, amb la qual cosa seguirà la seva negativa a investir cap altre president espanyol.

Vist això, de fet, Sabrià reiterava que el full de ruta “és molt clar” i no esperaran si hi ha o no oferta per aplicar-lo, legitimats com estan per les eleccions del 27-S. Un full de ruta, de fet, on recorda que s'anirà dos cops més a les urnes abans de donar per conclòs el procés: per les eleccions constituents i pel referèndum de ratificació de la constitució catalana.

LES FRASES

Matem Rajoy, que té més vides que un gat. Ja l'hem matat, però encara mana i pot manar més anys
Gabriel Rufián
diputat d'erc al congrés
No tenim mania ni a l'Estatut ni al PSOE, però sí memòria, i recordem l'<apoyaré> de Zapatero i el <cepillaré> de Guerra
Un referèndum a l'escocesa en el marge d'un any pot moure ERC a l'abstenció, però sembla impossible
Sergi Sabrià
portaveu nacional d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia