Política

PSOE i C's ofereixen diàleg a tots els partits excepte a DL, ERC i Bildu

Hernando demana a Podem que no posi “vetos ni excuses” i apunta que amb Rajoy el PP “no arribarà gaire lluny”

El portaveu del grup socialista al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, ha anunciat aquest dimarts el PSOE i C's han enviat conjuntament una carta a diferents grups parlamentaris per iniciar contactes de cara a un nou procés d'investidura de Pedro Sánchez. Una oferta de diàleg que exclou Democràcia i Llibertat (DL), ERC i Bildu i de la qual Hernando espera que “ningú recorri novament als vetos ni a les excuses perquè és temps de construir”.

El portaveu ha comentat que Rajoy és un candidat “absolutament cremat i desacreditat” i ha afegit que, amb ell, el PP “no arribarà gaire lluny”. Hernando ha anunciat que el PSOE ha demanat la compareixença de Rajoy al Congrés perquè expliqui la posició del govern en funcions en relació a la decisió que aquest dilluns va prendre la UE en matèria de política d'acollida dels refugiats. Un preacord que els socialistes no aproven.

El diputat socialista ha explicat que el canvi de govern “és urgent” i que, si aquest ja s'hagués produït, “no hauríem assistit, per exemple, a la vergonya que per part de la presidència de RTVE s'hagi nomenat com a director de la radio i televisió pública una persona que fins fa poc ha estat cap de premsa de la senyora Alicia Sánchez-Camacho”.

Hernando ha assegurat que amb un govern que hagués dotat d'independència a la radio i televisió pública, “això no hauria passat”. És per això, que el socialista ha reclamat que “no és ni el moment del tacticisme ni dels bloquejos o les excuses, sinó el moment del diàleg i seguir construint, perquè els ciutadans ens estan exigint que hi hagi una solució el més ràpid a aquesta situació d'incertesa que han provocat els partits del no a fer possible un nou govern del canvi”.

Hernando ha insistit en que el PSOE anirà a qualsevol taula de negociació, ja sigui amb el PP o amb Podem, de manera conjunta amb C's. Una premissa que de moment Pablo Iglesias no accepta i que fa molt difícil qualsevol possibilitat de diàleg entre PSOE i Podem. Un diàleg que, segons el portaveu, el PSOE ofereix a “aquelles forces que han mostrat la seva disposició per parlar amb nosaltres”, i que deixa de banda els grups independentistes catalans i basc.

“Intentarem parlar amb Podem una vegada i una altra fins la sacietat per arribar a un acord”, ha expressat el socialista que ha demanat al partit de Pablo Iglesias “que no plantegi vetos ni condicions prèvies respecte a que ha de ser només el PSOE qui s'assenti amb Podem, sinó que siguem el PSOE i C's els que ens assentem perquè els dos hem firmat aquest acord que compta amb 131 diputats”.

Interpel·lat sobre les declaracions d'Albert Rivera que aquest matí ha explicat que en l'acord entre PSOE i C's no hi ha cap clàusula que indiqui que el futur president espanyol ha de ser Pedro Sánchez, el portaveu ha reiterat que el candidat del partit segueix sent el mateix líder socialista.

Hernando ha dit que, ara, el PSOE situa el PP en el mateix nivell en la nova ronda de contactes amb els partits, perquè “rellotge corre i hi ha pressa en molts ciutadans perquè hi hagi un govern de canvi i s'han de fer tots els esforços i més per fer-ho possible”. Abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez els socialistes van situar els populars al nivell d'ERC i DL amb qui, deien, no tenien res a negociar, sempre i quan abandonessin l'objectiu de celebrar un referèndum a Catalunya. No obstant, el diputat ha comentat que el PSOE no demanarà suport al PP “perquè som antagònics i tenim polítiques molt confrontades”.

Crítica a la decisió de la UE sobre els refugiats

El PSOE ha demanat al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que comparegui a la cambra baixa perquè expliqui la situació dels refugiats i la decisió que ha pres la Unió Europea d'expulsar a tots els refugiats que es trobin en terra europeu a Turquia, inclosos els que fugen de la guerra de Síria. La compareixença es produiria, ha dit Hernando, un cop tingui lloc el Consell Europeu dels dies 17 i 18 de març on es tractaran noves mesures per fer front a la crisi migratòria.

Hernando ha aprofitat per mostrar el “total desacord” del grup socialista en relació al preacord al que ahir arribava Europa i Turquia. “No creiem que un país com Turquia es converteixi en un autèntic camp de retenció de refugiats. El Consell Europeu ha de reconsiderar aquest preacord que vulnera la normativa internacional en matèria de refugiats”, ha sentenciat el portaveu que ha afegit a continuació que “no son formes de tractar els refugiats que fugen de l'horror de la guerra en els seus països d'origen. Estem parlant de vides de persones que corren perill”, ha denunciat el portaveu del PSOE, que també ha anunciat que el grup presentarà pròximament una Proposició No de Llei (PNL) relacionat amb les polítiques migratòries i els refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia