Política

MARTIN KETTLE

DIRECTOR ADJUNT DEL DIARI BRITÀNIC ‘THE GUARDIAN'

“El ‘Brexit' perjudicaria més la UE que el Regne Unit”

“A la llarga, la pèrdua de la Gran Bretanya danyaria la credibilitat del projecte europeu”

“Els contraris a la UE odien Cameron i no volen que continuï com a primer ministre després de la consulta, encara que l'acabi guanyant”

“L'SNP només convocarà un segon referèndum d'independència si està segur de guanyar-lo, i ara no és el cas”

Columna política
Martin Kettle (1949), fill de pares comunistes, reconeix que és “bastant escèptic” sobre el futur de l'esquerra en què va ser educat. Ell mateix ho explica en un dels seus articles a The Guardian, on publica des de fa més de trenta anys. Graduat per la Universitat d'Oxford, Kettle no va seguir l'activisme polític de la seva família i es va entregar al periodisme, una professió que li ha permès conèixer els laberints de la política britànica. Editorialista, cap de la corresponsalia a Washington, (1997-2001) és actualment director adjunt del diari, on escriu també sobre música.
Corbyn té el mateix projecte doctrinari dels 70 i seguirà líder mentre no hi hagi una alternativa creïble

Martin Kettle creu que la crisi de l'eurozona i la crisi dels refugiats han alimentat el sentiment antieuropeu de molts ciutadans britànics. Amb tot, té el pressentiment que el sí a la UE s'acabarà imposant en el referèndum del 23 de juny.

Dos líders conservadors, David Cameron i Boris Johnson, encapçalen respectivament la campanya pel sí i pel no a la UE. Creu que, al marge del resultat, el referèndum agreujarà les divisions existents dins del Partit Conservador?
No es pot desestimar mai la voluntat de poder del Partit Conservador. Tenen un historial sorprenent de recuperació i adaptabilitat. La majoria dels tories pensen que podran resistir les divisions i tensions sobre Europa i recuperar el domini de l'escena política després del referèndum. És possible, però les divisions són profundes i greus. Els antieuropeus són obsessius. Molts d'ells no es poden creure que el primer ministre conservador vulgui quedar-se a Europa. Odien Cameron i no volen que continuï com a primer ministre després del referèndum, encara que el guanyi. Els partits de l'oposició són tots proeuropeus, però els laboristes estan més dividits del que sembla. Molts dels seus votants no tenen una gran estima per la UE, per una barreja de xovinisme i per raons de classe i perquè, durant generacions, han estat rebent una propaganda massiva contrària a la UE.
A qui perjudica més el ‘Brexit', al Regne Unit o a la UE?
Al Regne Unit a curt termini, però a la UE a llarg. La Gran Bretanya pot ser un mal soci, però la seva pèrdua danyaria la credibilitat del projecte europeu més del que imaginen els optimistes.
Els laboristes també qüestionen el seu líder, Jeremy Corbyn. Podrà mantenir el lideratge?
Corbyn i els seus seguidors tenen un projecte socialista democràtic bastant clar, però és el mateix projecte doctrinari que tenien als anys 70. Han canviat moltes coses des de llavors, però no fa la impressió que Corbyn hagi entès aquests canvis. S'ha concentrat en dos importants sector demogràfics: joves desencantats amb les polítiques tradicionals, i gent d'esquerres més gran, de classe mitjana, a la qual agrada la idea del laborisme com un partit socialista tradicional –el mateix Corbyn encarna aquest segon grup–. Els que s'oposen a Corbyn estan desorganitzats, de manera que crec que seguirà com a líder mentre no perdi eleccions importants i no hi hagi una alternativa creïble, com és el cas ara.
Els escocesos van rebutjar la independència el 2014 amb la promesa que obtindrien més poders de l'Estat si votaven no en el referèndum. Creu que el govern britànic ha complert la seva promesa? Podem esperar aviat un segon referèndum?
Els nacionalistes escocesos continuen dominant la política escocesa. Tornaran a obtenir una gran victòria en les eleccions escoceses del maig. Però només convocaran un segon referèndum d'independència quan estiguin segurs de guanyar-lo. I això ara no és així. Recordi que el referèndum del 2014 va representar una clara derrota pel separatisme (55%-45%), en unes condicions més favorables a la independència que no pas ara. Què ha canviat des de llavors? El nacionalisme continua fort, però el preu del petroli ha caigut abruptament i els arguments econòmics contra la independència són més consistents ara que el 2014. Molts nacionalistes confien que si el Regne Unit vota a favor de la sortida de la UE, i Escòcia vota a favor de la permanència, això portarà a un segon referèndum. Nicola Sturgeon rebria molta pressió en aquest supòsit, però crec que seria prudent perquè l'SNP no podria assumir una altra derrota. Si això passés, complicaria enormement la causa independentista, com va passar al Quebec. No obstant això, crec que el Regne Unit votarà a favor de quedar-se a la UE, de manera que no veig gaire probable que hi hagi aviat un segon referèndum d'independència Escòcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona