Política

Jaume López: “El procés constituent és el segon capítol del dret a decidir”

El portaveu de Reinicia Catalunya avisa que no es pot confondre el debat constitucional amb el debat constituent

López explica a ‘L'Illa de Robinson' els dos formats en els quals es plasmarà el resultat de Reinicia Catalunya: un llibre verd i un informe constitucional

Reinicia Catalunya ja fa temps que s'ha posat en marxa. Es tracta d'un espai de debat on conflueixen diverses associacions catalanes –un total de 13, de moment– per tal de repensar com ha de ser el nou país.

Fa uns dies Reinicia va celebrar la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya –les quatre C–, l'eina de deliberació que pretén ser la primera fase del procés constituent. Aquest moviment vol unir totes les iniciatives a través d'una convenció constitucional mitjançant un procés obert. Jaume López, portaveu de Reinicia Catalunya, ho ha definit en una entrevista a L'Illa de Robinson d' El Punt Avui TV com un espai de reflexió sobre “com podria ser un procés constituent participatiu”. López afegeix que totes les entitats havien “elaborat textos sobre com la ciutadania podia implicar-se en el cas que hi hagués un procés participatiu”, així que “vam trobar un espai comú per fer propostes comunes”.

El membre de Reinicia ha explicat les fases teòriques del procés constituent : “Una primera fase participativa d'iniciativa ciutadana, que és allò que estem fent; una fase participativa que es podria donar d'iniciativa institucional; una fase representativa”, que seria la part més legal i formal i “finalment la democràcia directa, que significa fer un referèndum, en el format que sigui”.

López ha deixat molt clar que no es pot confondre “el debat constitucional amb el debat constituent”. El portaveu ha remarcat que “per nosaltres, abans de fer una constitució, el que aquest moment ens ofereix és la possibilitat de repensar-nos com a país”. “Si aquest repensar-nos”, ha afegit, “significa també poder contribuir en l'elaboració d'una constitució, doncs perfecte, però ara no és l'hora, perquè cal fer coses prèviament”. Aquest procés constituent “és el segon capítol del dret a decidir”, ha sentenciat López .

La finalitat de Reinicia Catalunya és recollir totes les propostes mitjançant dos formats. Per una banda, un llibre verd de propostes “sobre com podria ser un país millor”, i per l'altra, “un informe constitucional, ni tan sols un esborrany, perquè hi ha algunes propostes que poden tenir format constitucional”. En la mesura que la ciutadania pugui elaborar aquest llibre verd i un informe, “pot ajudar els nostres polítics a justificar certes passes atrevides i arriscades que, potser sense aquest suport ciutadà, siguin més complicades de fer per als partits polítics ”.

Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona