Política

L'oposició retreu al govern que fiï les mesures socials a l'aprovació dels pressupostos i a la independència

Catalunya Sí que es Pot considera “insuficient” el pla de xoc i la CUP demana atacar les “raons estructurals” de la pobresa

Junts pel Sí demana als grups “voluntat per respondre als més febles” aprovant els pressupostos

Els grups de Ciutadans (C's), PSC i PP al Parlament han carregat aquest dijous contra el govern per condicionar el reforçament de les polítiques de benestar social al fet que Catalunya esdevingui un Estat independent. En les seves intervencions al ple monogràfic sobre la pobresa,socialistes i populars també han criticat que l'executiu català vinculi l'aplicació de les mesures a l'aprovació dels pressupostos. De la seva banda, Catalunya Sí que es Pot ha qualificat d'insuficients les iniciatives aprovades i la CUP ha apostat per atacar les “raons estructurals de la pobresa. Per contra, Junts pel Sí ha defensat que no es poden generar expectatives que després no es poden complir i ha demanat ajuda als grups per poder aplicar les mesures.

La diputada de C's Noemí de la Calle ha reclamat al govern que centri la legislatura a abordar reformes profundes per lluitar contra la pobresa i fomentar la reactivació econòmica. Al mateix temps, li ha exigit que abandoni la “fixació estèril amb el procés” sobiranista. Segons ella, no es tracta de posar pegats sinó de crear estructures redistributives eficaces per tal de garantir que “ningú es quedi al voral”. C's proposa reformes econòmiques en diversos grans eixos: fomentar un creixement de qualitat de l'economia per acabar amb “el capitalisme d'amiguets”; desenvolupar polítiques d'ocupació contra el drama social de l'atur, i racionalitzar les estructures administratives. La diputada ha demanat que el resultat del ple contra la pobresa no quedi en una “declaració d'intencions” ni sigui “un punt i final, sinó un punt de partida”.

El diputat del PSC Raúl Moreno ha acusat l'executiu català de no impulsar mesures concretes per combatre la pobresa i protegir els col·lectius més vulnerables. Segons ell, el govern ho fia tot a la independència i no té “un altre pla més enllà del viatge a Ítaca”. “La ruta que proposen pel país poc té a veure amb la ruta que han de fer els ciutadans per no caure en la desigualtat”, ha dit. També ha denunciat que l'executiu de Carles Puigdemont s'ho juga tot a l'única carta d'uns pressupostos que “encara no se sap amb quins suports s'aprovaran”. Per Moreno, el govern genera “incertesa, incapacitat i inestabilitat”. El PSC ha registrat 15 propostes de resolució perquè es votin al ple, entre elles demanar al govern que cap alumne que ho requereixi no es quedi sense beca menjador, revertir el copagament en dependència, reformar la renda mínima d'inserció (RMI) i combatre la pobresa energètica. Moreno ha demanat als diputats donar suport a aquestes propostes per “evitar que aquest ple acabi com l'anterior: amb pocs acords que no s'han complert”.

El diputat del PP Fernando Sánchez Costa ha advertit que totes les propostes que es puguin aprovar en el ple seran “fum”, “focs artificials” i un “frau” si el govern no té nous pressupostos aquest any. “Totes les seves propostes acaben amb una crossa que diu que això es dotarà quan es presentin els pressupostos”, ha alertat. El diputat popular ha insistit a apostar per “un mercat lliure i un tercer sector potent”. També advoquen per fomentar l'ocupació de les persones majors de 45 anys que es troben a l'atur o mesures de suport als nous empresaris o la gent gran.

Mesures “insuficients”

Catalunya Sí Que Es Pot surt del ple sobre emergència social i reactivació econòmica “relativament satisfeta”. La diputada Jéssica Albiach ha celebrat que s'hagin pogut acordar diferents qüestions pel que fa a la pobresa alimentària, energètica i habitacional. Això no obstant, ha advertit que un pla de xoc de 270 milions d'euros com el que planteja el govern és “insuficient” per abordar la crisi social. Albiach comparteix que “amb les expectatives de la gent no es juga”, però ha sostingut que les propostes que feia el seu grup eren “fiables i factibles”. La “manca de voluntat política” és el que frena el govern a “lluitar contra el frau fiscal, reajustar un sistema fiscal que picona les classes mitjanes i baixes i que no redistribueix bé la renda dels que més tenen”, ha afirmat.

La CUP demana lternatives al capitalisme

La CUP ha reclamat al Parlament que aprovi mesures urgents per atacar les “raons estructurals” de la pobresa i ha presentat 15 propostes de resolució, entre les quals reconsiderar les polítiques del pagament del deute, una renda bàsica, cartera bàsica de sanitat pública, beques menjador, accés a l'habitatge, acabar amb la reforma laboral i que els Mossos d'Esquadra no participin en cap desallotjament. Ho ha fet, però, amb sensació d'“impotència” i “fracàs” perquè, segons ha dit la diputada Anna Gabriel, “independentment que s'aprovin o no les propostes, sense una sortida al sistema capitalista no se solucionarà la pobresa”. “Encara estem com els nostres companys zapatistes: reclamant pa, sostre i treball”, ha lamentat. Gabriel ha avançat que no votarà igual que Junts pel Sí en totes les votacions però ha demanat que no es faci cas dels “titulars” que això motivarà perquè l'important és aprovar mesures que dignifiquin la vida dels catalans. També ha apostat per treballar “amb el cap ben alt” per introduir l'agenda feminista a les polítiques públiques i “per defensar la ruptura amb l'Estat espanyol, que no vol acabar amb la pobresa, i amb el capitalisme”.

Suport als pressupostos

De la seva banda, el diputat de Junts pel Sí Chakir El Homrani ha valorat de forma “optimista” la “voluntat de diàleg i de trobar espais conjunts” que hi hagut en el ple monogràfic a l'hora de debatre les propostes i ha reconegut que “tothom s'ha mogut en certa manera”. Una cosa que, al seu parer, “hauria de ser normal”. El diputat, però, ha reconegut que encara s'ha de jugar la segona part del partit, que tindrà lloc quan s'aprovin els pressupostos. En aquest sentit, ha reclamat als grups “voluntat” per “respondre als més febles” i perquè el ple no acabi sent “una festa pirotècnica”. El diputat ha garantit que aquesta voluntat hi serà per part de Junts pel Sí i del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona