Política

El Parlament valida el pla de xoc social i el supedita en part als pressupostos

Les mesures per lluitar contra la pobresa infantil, la pobresa energètica i l'emergència habitacional es començaran de seguida i la resta quan s'aprovin els comptes

Els diputats de Junts pel Sí voten dividits en dues votacions sobre la reforma laboral

El ple monogràfic sobre pobresa i reactivació econòmica del Parlament ha aprovat el pla de xoc social pactat entre Junts pel Sí i la CUP però l'ha vinculat supeditat en bona mesura a l'aprovació d'uns nous Pressupostos de la Generalitat.

Les mesures del pla de xoc han arribat al ple a través de diverses propostes de resolució presentades per Ju

nts pel Sí, que han obtingut un suport variable dels altres grups. Tres d'aquestes iniciatives es començaran a aplicar de seguida: lluita contra la pobresa infantil, la pobresa energètica i l'emergència habitacional. La resta de propostes contenen mesures ambicioses en àmbits com l'ensenyament i la cultura, la renda mínima d'inserció (RMI), refugiats, dependència, ocupació, energia i aigua, però hauran d'esperar que s'aprovin uns nous pressupostos.

La majoria de les resolucions vinculen el seu compliment a l'aprovació dels pressupostos del 2016, tot i que inicialment la supeditació era molt més clara. Junts pel Sí i la CUP, però, han arribat a un acord per eliminar aquesta referència més explícita. Per contra, han acordat incloure la renegociació del deute com a forma de finançament del pla de xoc social.

Un dels punts aprovats durant el ple de pobresa insta el govern a incloure una partida pressupostària de com a mínim 10 milions d'euros per a pobresa energètica i a signar els convenis necessaris amb les empreses perquè assumeixin almenys el 50% del cost de les factures. També s'han concretat 10 milions per al pla de barris i augmentar en 10 milions més la dotació del parc públic d'habitatge.

Beques menjador

D'altra banda, el Parlament ha acordat per unanimitat instar el govern a garantir les beques menjador a totes les famílies que compleixin els requisits. Aquesta qüestió ha estat polèmica els darrers anys perquè l'oposició ha demanat insistentment que la partida pressupostària que s'hi destini sigui oberta, és a dir, sense cap limitació. La redacció de la proposta de resolució, transaccionada per Catalunya Sí que es Pot i el PSC, no fa referència estrictament a una partida oberta, però insta l'executiu a “garantir la dotació pressupostària suficient” per cobrir tota la demanda. La CUP també ha via presentat una proposta amb el mateix redactat. El text aprovat demana a l'executiu que es revisin els barems per accedir a les beques. L'objectiu és que hi accedeixen tots els infants i adolescents que viuen en famílies amb ingressos inferiors al llindar de risc de pobresa calculat anualment per l'Idescat.

Empadronament de persones sense llar

La Cambra ha aprovat una altra proposta transaccional que emplaça els ajuntaments a possibilitar l'empadronament de les persones sense llar com a mecanisme per garantir l'exercici i accés als drets bàsics. També reclama establir equips d'intervenció professional al carrer, tant per a atendre l'emergència social com per fer un seguiment continuat de les persones que no recorren als recursos existents, i facilitar-los així una sèrie de drets fonamentals, amb especial atenció a la salut mental. La proposta, transaccionada per C's, Catalunya Sí que es Pot i PSC, també defensa impulsar el model Housing First a nivell de Catalunya per oferir habitatge estable a les persones sense sostre i promoure un parc d'habitatge amb preus accessibles i estable.

JxSí vota dividida en dues ocasions

Els diputats de Junts pel Sí s'han dividit aquest dijous en dues votacions sobre la reforma laboral, on CDC ha marcat un sentit de vot i ERC un altre.

El Parlament ha aprovat dues propostes de Catalunya Sí que es Pot i la CUP que exigien posar en marxa iniciatives legislatives que impulsin “la derogació de les recents reformes laborals”, sobretot la el govern espanyol va impulsar el 2012 al Congrés amb els vots de CiU.

La resolució ha estat aprovada per 64 vots a favor (ERC, PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP), 12 en contra (PP) i 57 abstencions (CDC i Ciutadans). I és que en aquesta qüestió, Junts pel Sí (JxSí) ha donat llibertat de vot i els seus diputats han votat de forma diferent. La diputada i portaveu de CDC, Marta Pascal, ha indicat amb la mà votar abstenció, mentre que el diputat d'ERC Roger Torrent ha marcat votar a favor de les resolucions. Al costat d'ERC han votat a favor també diputats independents de Junts pel Sí



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.