Política

La derogació de les reformes laborals separa CDC i ERC

Els republicans s'arrengleren amb la resta de forces de l'esquerra per pressionar la formació del futur govern espanyol

La CUP evita que s'aprovin mesures que “comprometin” el pressupost

El Parlament va aprovar ahir demanar la derogació de les recents reformes laborals, molt especialment la del PP, en dues mocions, de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot. El contingut de les propostes va evidenciar novament discrepàncies ideològiques dins de Junts pel Sí, que va donar llibertat de vot.

Per una banda, CDC, que el 2012 va votar al Congrés amb el PP la reforma laboral, ahir es va abstenir al costat de Ciutadans, mentre que, per l'altra, Esquerra va donar suport a la petició, juntament amb alguns diputats independents de Junts pel Sí i el PSC. Precisament, els socialistes van ser els impulsors de l'altra reforma laboral aprovada el 2010 per José Luis Rodríguez Zapatero, i que el Parlament també vol que es derogui. És la segona vegada que Junts pel Sí es divideix, després que dijous de la setmana passada votessin de manera diferent sobre el monument franquista de Tortosa.

La iniciativa del Parlament arriba en un moment d'interinitat al govern espanyol i busca una escletxa, segons fonts independentistes, per pressionar el futur executiu que s'està negociant. Les mateixes fonts reconeixien que, tot i que la mesura difícilment tindrà aplicació, sí que té una forta càrrega simbòlica, que a més té origen en el poder legislatiu.

Malgrat tot, Junts pel Sí va poder aprovar totes i cadascuna de les propostes de resolució, gràcies a la geometria variable. La coalició i la CUP van evitar desplegar una estratègia conjunta. Junts pel Sí va tombar diverses propostes dels anticapitalistes, mentre que els cupaires tampoc no van donar un xec en blanc als primers.

No obstant això, la CUP va segellar el pla de xoc, va introduir la renegociació dels interessos del deute per part de la Generalitat amb l'objectiu de destinar els ingressos al pla de xoc,
i alhora va impedir que prosperessin propostes d'altres grups que haurien pogut desestabilitzar el pressupost que l'esquerra independentista es disposa ara a negociar i a intentar portar cap al seu terreny. D'aquesta manera, els dos grups superaven la prova del ple sobre la pobresa i preparaven el terreny per a una segona fase, més complexa: tirar endavant el pressupost.

Les relacions amb l'Estat també van ser objecte d'algunes propostes de resolució aprovades.

Negociacions a Madrid

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va aconseguir els vots de Catalunya Sí que es Pot i el PSC per reclamar al govern espanyol mesures que permetin un respir a les arques de la Generalitat, com per exemple una rebaixa dels interessos del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que l'executiu català paga a l'Estat en concepte de préstec. Aquesta mesura suposaria un estalvi de 380 milions d'euros. A més de reclamacions econòmiques, la negociació amb l'Estat també inclou altres peticions com ara el compliment de la disposició addicional tercera
de l'Estatut. La CUP es va abstenir en tots aquells punts que feien referència a mantenir negociacions amb el govern de l'Estat.

Durant les intervencions dels portaveus de cada grup per defensar les seves propostes, hi va destacar la picabaralla dialèctica entre el PP i Catalunya Sí que es Pot. Els populars van acusar els ecosocialistes de ser “la crossa del nacionalisme burgès i els ximples útils” del procés sobiranista, unes afirmacions que van ser replicades per Joan Coscubiela, que es va proclamar “tremendament orgullós de ser company de viatge” de formacions que defensen un “procés constituent”.

Després de Junts pel Sí, va ser el grup que lidera Lluís Rabell el que va aconseguir tirar endavant més propostes, i la nota curiosa la va posar la CUP votant a favor de dues propostes del PP.

LES FRASES

Les propostes de CSQP representen 4.000 milions. No sé qui voldrà afrontar aquesta expectativa
Chakir el Homrani
diputat jxsí
Com deia Comín, un país no pot ser lliure amb persones pobres. Esperem que actuïn en conseqüència
Jessica Albiach
diputada catalunya sí que es pot
És un no al cinisme; n'hi ha que fan veure que els preocupen coses que no els han preocupat mai
Anna Gabriel
diputada cup
Les propostes de JxSí acaben amb una crossa que diu que això es dotarà amb els pressupostos
Fernando Sánchez
diputat pp

El reglament del Parlament, una cotilla

Dos diputats que s'estrenaven al faristol del Parlament van posar ahir el crit al cel per la manera com estan reglamentades les negociacions entre els partits per poder acordar propostes. La diputada de la CUP Anna Gabriel
i el de Junts pel Sí Chakir el Homrani van expressar la queixa des de l'hemicicle i van reclamar modificar un reglament que limita el temps de la negociació i el debat de més d'un centenar de propostes a tan sols un matí. “Prenem posició en un sentit de vot en qüestions que tenen un pes extraordinari, que haurien de tenir una trajectòria profundíssima i, en canvi, insistim, no hi ha un treball rigorós”, lamentava la diputada de l'esquerra independentista. Una idea que compartia el diputat Chakir el Homrani: “No és raonable, ho hem de canviar. Si volem aprofundir en les qüestions, sigui en aquest ple extraordinari o en qualsevol altre, hem de canviar aquesta dinàmica”, deia un dels molts parlamentaris que al llarg del matí van haver de córrer de despatx en despatx per buscar l'acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ANÀLISI

Ayuso i la “secessió fiscal” d’altres

Dolors Subirana Gou
Portaveu de Més Opcions per Ullà (MOU-AM), a l’oposició al ple

“Fem propostes assumibles, però les agafen com atacs”

Ullà

Tot i la distància, Gaza fa mal a Xatila

Xatila (Líban)
guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona