Política

ICV aposta per reforçar-se abans de teixir noves aliances

El consell nacional d'Iniciativa proclama Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun al capdavant del partit en substitució de Joan Herrera i Dolors Camats

Demanen al PSOE que trenqui amb C's

Amb un llarg aplaudiment Joan Herrera i Dolors Camats es van acomiadar de la direcció d'Iniciativa. El duet que ha capitanejat la formació ecosocialista des del 2013 va passar el testimoni a un trio format per Marta Ribas i David Cid, que seran els nous coordinadors nacionals, i Ernest Urtasun, que farà de portaveu. El veredicte de les primàries va ser rotund. La nova cúpula d'ICV –l'única candidatura presentada per liderar la formació– va ser avalada per un 91,6% de la militància, en un recompte en què també es van registrar un 2,3% de vots en contra, un 5,2% en blanc i un 0,9% de nuls. L'amplíssima majoria obtinguda era el resultat del procés intern celebrat pels ecosocialistes entre dilluns i divendres, en una votació en què van participar gairebé la meitat de les persones que podien fer-ho. Un 46,25% de les 5.680 que tenien dret de vot.

El canvi a Iniciativa es va visualitzar en el consell nacional que va proclamar la nova direcció. Ribas, diputada al Parlament; Cid, coordinador del partit a Barcelona, i l'eurodiputat Urtasun agafen les regnes dels ecosocialistes amb el cronòmetre en marxa per a la formació d'un nou govern a Madrid i a l'inici de la negociació d'una confluència estable d'esquerres a Catalunya. ICV ja forma part d'En Comú Podem a Madrid, Catalunya Sí que es Pot a la cambra catalana i amb Barcelona en Comú a l'Ajuntament de Barcelona. La voluntat dels ecosocialistes és bastir un projecte polític estable amb els aliats electorals, que inclouen Podem, EUiA i l'encapçalat per Ada Colau, entre d'altres. El repte és gran i implica vetllar perquè Iniciativa no perdi presència si s'acaba tancant un acord per a un projecte d'esquerres que esdevingui alternativa a Catalunya. Conscient d'això, l'aposta de la nova direcció passa per “un reforçament” dels ecosocialistes a curt termini com a pas previ i “imprescindible” a qualsevol entesa futura. “Volem construir una nova hegemonia d'esquerres que pugui guanyar per transformar les condicions de vida de la gent i ICV serà imprescindible per fer-ho possible”, defensava Urtasun en el consell nacional.

Un cicle dispar

El darrer cicle electoral ha estat agredolç per als ecosocialistes. Mentre que en les eleccions municipals l'aliança amb Colau els va propulsar fins a l'Ajuntament de Barcelona, l'entesa forjada per a les eleccions catalanes –no hi va participar l'alcaldessa de Barcelona– no va donar el resultat esperat i va recular dels tretze diputats que tenia ICV fa tres anys a onze. Les espanyoles van tornar a impulsar els ecosocialistes. En Comú Podem, altre cop amb els de Colau, va guanyar les eleccions a Catalunya, però en el procés de confecció de la llista, Joan Herrera, que inicialment estava previst que hi participés, va caure.

“No s'hi val el doble joc”

L'altre gran front obert en aquests moments és la negociació a Madrid per intentar formar govern. La nova direcció aposta per un executiu de canvi i va instar el PSOE a deixar anar el llast del seu acord amb Ciutadans . “No s'hi val el doble joc; ja n'hi ha prou de jugar amb acords amb C's: arromanguem-nos per fer un govern de canvi contrari a les polítiques del PP”, va exclamar Urtasun, que va comparèixer acompanyat dels dos coordinadors nacionals. Un canvi en l'executiu estatal, segons va relatar, permetria no continuar aplicant les polítiques de la troica, tal com fa el PP. Urtasun també va retreure als populars la seva política amb els refugiats. “Es van comprometre amb 17.000 i només n'han arribat divuit.”

Després del consell nacional d'ahir en què es va proclamar la nova direcció, el procés engegat amb les primàries internes culminarà amb l'assemblea que se celebrarà el 9 i 10 d'abril a Barcelona.

LES FRASES

Afrontem el repte a partir del necessari reforçament del partit com a pas previ per construir el nou subjecte polític
No s'hi val el doble joc, ja n'hi ha prou de jugar amb acords amb Ciutadans
Cal que en les majories de canvi no hi siguin els que volen seguir aplicant les polítiques de Brussel·les, com C's
Arromanguem-nos per fer un govern de canvi contrari a les polítiques del PP
Ernest Urtasun
portaveu d'iniciativa

Un colideratge aprovat el 2013 a Viladecans

Ernest Urtasun va tenir paraules d'agraïment per a Joan Herrera i Dolors Camats, les dues cares visibles de la direcció d'Iniciativa des que en la desena assemblea dels ecosocialistes a Viladecans, l'abril del 2013, van ser elegits coordinadors nacionals. Aquella trobada va suposar l'adéu de Joan Saura al capdavant dels ecosocialistes i l'estrena d'una fórmula de colideratge per al partit entre els aleshores dos diputats.

La desena assemblea d'Iniciativa va servir per reforçar l'estratègia dels ecosocialistes a favor de l'estat propi. Els ecosocialistes hi van aprovar una resolució, molt debatuda, en què s'apostava per fer una consulta per dirimir si la voluntat dels catalans “és constituir o no Catalunya en un estat propi que pugui decidir lliurement la seva relació amb l'Estat espanyol”, a través d'un model federal, confederal o de la independència.

Les confluències també van tenir un gran protagonisme en la cita. L'assemblea
va acabar amb una crida a superar la fragmentació de les esquerres per poder formar un projecte alternatiu a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

perú

Fujimori està “lluitant per la seva vida”

barcelona
xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt