Política

“L'acord amb Turquia beneficia les màfies”

L'alcalde de l'illa grega de Lesbos, Spyros Galinos, critica l'acord perquè deixa els refugiats “a les mans dels traficants de persones”

Aposta perquè el trasllat des de Turquia es faci amb vaixells segurs i perquè es realitzi un registre

L'illa s'ha abocat des de fa mesos en l'ajuda a les persones que fugen de la guerra de Síria

En el darrer any,900.000 persones han travessat Grècia per arribar als països del centre d'Europa

L'illa de Lesbos s'ha convertit en la porta d'entrada a Europa per a les persones que fugen de la guerra de Síria. Situada al mar Mediterrani, és a poques milles de les costes turques des d'on surten les embarcacions precàries que utilitzen les màfies per traslladar els refugiats. L'alcalde, Spyros Galinos, ha visitat aquests dies Barcelona per explicar la tragèdia que es viu cada dia a les seves costes. En una trobada al Cidob es mostrava molt crític amb l'acord que la Unió Europea ha segellat amb Turquia. “És entregar els refugiats a les màfies. Els beneficiats seran els traficants perquè aquestes persones tornaran a Turquia i potser pagaran un altre cop per tornar a Europa”, lamentava. “La realitat és que Europa està fallant amb el problema dels refugiats, essencialment perquè no sap quin és el problema. És una cadena d'errors”, prosseguia. “El primer que s'ha de fer és posar fi a la guerra de Síria i donar certa estabilitat. Sabem que no és fàcil, però és que aquest és el problema real. Són les bombes que els cauen sobre el cap. Aquest és el problema!”.

L'illa de Lesbos té una població de 100.000 persones que ara s'ha disparat. “No ens hauríem imaginat mai que seríem la porta per entrar a Europa ni que viuríem aquesta situació tan dramàtica. La història ens ha cridat i estem fent el que ens pertoca.” L'alcalde reconeix que l'illa està desbordada i que se senten “frustrats” per no poder ajudar més la gent que arriba a les seves costes. “És una qüestió d'humanitat. No estic culpant la gent europea, sinó que estic en contra dels governs dels estats. Precisament, Lesbos està ple de voluntaris, molts provenen de l'Estat espanyol i d'altres països que han vingut a ajudar-nos”. L'alcalde lamenta que alguns països estiguin tancant les fronteres als refugiats. “Europa vol parar un riu i això no es pot aturar.” Galinos assegurava que el govern grec “està fent tot el possible per ajudar” i també destacava la feina que estan fent les ONG internacionals. “Sense ells no ho podríem fer.” Assegura que a Lesbos hi ha una greu crisi econòmica però que sap de moltes famílies que estan aportant diners i tot el que tenen a l'abast per ajudar la gent que arriba. “Potser alguna vegada nosaltres serem els refugiats i ens agradaria que ens tractessin bé”, reflexionava l'alcalde. Lesbos s'ha fet tristament coneguda perquè ja no queda més lloc en els seus cementiris per enterrar els refugiats.

Una de les propostes que feia l'alcalde és que el trasllat fins a Grècia es faci en vaixells segurs i amb el registre de persones corresponent. Les màfies s'aprofiten d'aquesta situació per cobrar preus astronòmics a les persones que fugen de Síria i els traslladen amb bots de plàstic i en molts casos els salvavides que els donen no són de veritat.

El tancament del pas fronterer entre Grècia i els Balcans, a través de Macedònia, ha portat el primer ministre grec, Alexis Tsipras, a demanar als milers de refugiats instal·lats a la ciutat fronterera d'Idomeni que abandonin la ciutat i es ressituïn en altres punts de Grècia.

Unes 15.000 persones esperen a Idomeni l'obertura de la frontera amb els Balcans. A Grècia actualment hi ha més de 50.000 refugiats i en el darrer any 900.000 persones han travessat el país hel·lè intentant arribar principalment a països del centre d'Europa.

3.046
persones
van morir durant el 2015 al Mediterrani, intentant arribar a Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Ucraïna assegura que la incursió a Rússia continua guanyant terreny

BARCELONA
guerra a europa

Alemanya busca un ucraïnès per la seva vinculació amb el sabotatge al Nord Stream

barcelona
política

Campanya d’autoinculpació pel míting de Puigdemont de l’Arc de Triomf

barcelona
política

Illa promet als Mossos que treballaran “allunyats de la confrontació política”

barcelona
amèrica llatina

L’ONU denuncia la falta de transparència en les eleccions de Veneçuela

barcelona
política

Lluís Puig canvia l’advocat Sàmper i revela que Puigdemont li va demanar que no l’acompanyés

barcelona
àsia

Kishida anuncia la seva renúncia a continuar com a primer ministre del Japó

barcelona
política

Illa vol aconseguir que tothom “es torni a sentir part de la mateixa Catalunya”

barcelona
Artur Colomer
Alcalde de Sant Feliu de Pallerols (Units per Sant Feliu-ERC-AM)

“Ens hem de fer forts a l’hora de posar noms de dona”

Sant Feliu de Pallerols