Política

JxSí frena una moció de la CUP que ratifica el 9-N

El Parlament ajorna el tràmit l'endemà que la coalició la critiqués

La mesa del Parlament va ajornar ahir l'admissió a tràmit de la moció registrada per la CUP divendres en què demana que el Parlament ratifiqui bona part del contingut de la declaració sobre l'inici del procés constituent que es va aprovar el 9 de novembre passat, suspesa pel Tribunal Constitucional.

La decisió de la mesa arriba l'endemà que Junts pel Sí qualifiqués d'“inoportuna” la presentació del text i el mateix dia que el govern va demanar menys “gesticulació” i més “intel·ligència” a l'hora de mantenir-se ferms en el mandat del 27-S. “Cal un esforç per tirar endavant el full de ruta i molta intel·ligència, qualsevol gesticulació excessiva no suma”, va assegurar la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté.

Tot i que l'executiu va refermar ahir el seu “compromís” amb el 27-S, l'esquerra independentista considera que no es fa prou per complir amb la declaració del 9-N. Concretament, la CUP reclama més determinació i que es facin efectius els punts del text en què s'insta a no supeditar les actuacions al dictat del TC i a desatendre lleis superiors com ara la Lomqe de l'exministre Wert i la d'Interior, batejada com a llei mordassa. La moció de la CUP, a més a més, també demana que els Mossos s'abstinguin de notificar els requeriments ordenats per l'Audiencia Nacional als alcaldes dels municipis que han avalat la declaració del 9-N en els seus ajuntaments. Finalment, també reclama que es posi fil a l'agulla a la fase preconstituent d'una nova república i que, per tant, s'insti el govern a reservar una partida pressupostària i presentar un pla d'actuacions per complir amb aquesta etapa.

La pressió exercida per l'esquerra independentista no ha agradat gens a Junts pel Sí. La declaració del 9-N ha estat suspesa pel TC i una ratificació obligaria el tribunal a actuar. “No pertoca facilitar les coses a l'adversari”, va afirmar Munté, sense explicitar si es referia a la moció de la CUP. L'esquerra anticapitalista, però, no se'n fia després de les últimes declaracions de dirigents de JxSí que apuntaven a una modificació del termini de divuit mesos i no tenen previst renunciar a la moció, que es debatrà la setmana que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.