Política

El populisme s'acarnissa amb l'Europa sense fronteres

Partits polítics d'extrema dreta qüestionen un cop més el lliure moviment de persones per la UE

Polònia rebutja acollir més refugiats en “les actuals circumstàncies”

Els atemptats gihadistes de dimarts a Brussel·les han tornat a oferir arguments a partits populistes i d'extrema dreta, així com els partidaris de la sortida britànica de la UE, per atacar l'actual Europa sense fronteres.

Al Regne Unit, que el 23 de juny celebra un referèndum per decidir si continua a la UE, el populista Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP)
va denunciar ahir que
els atacs demostren que Schengen, l'espai europeu de lliure circulació al qual no està adherit Londres, és “una amenaça” per als ciutadans. El retorn de gihadistes des de Síria entrenats per atemptar a Europa “hauria d'alertar la gent que les fronteres obertes posen en risc la vida dels europeus”, va declarar el portaveu de l'UKIP, Mike Hookem.

A Alemanya la líder de la populista Alternativa per a Alemanya (AfD), Frauke Petry, va atribuir als errors comesos en la política migratòria l'auge del gihadisme a Europa i va reclamar al govern alemany que “actuï en conseqüència” i corregeixi la seva actual línia en l'acollida de refugiats. La llibertat de moviments i l'absència de controls fronterers incrementa “des del punt de vista merament estadístic el perill d'atemptats”, hi va afegir la líder de l'AdF, una formació de la dreta po-
pulista que ha irromput amb força a Alemanya. En aquest país, la comunitat germanoturca va alertar recentment que el racisme i la creixent xenofòbia “estan en auge”, així com el populisme de dretes, molt crític amb la decisió de Merkel d'obrir les portes als refugiats.

Contrari a l'arribada d'immigrants és també la política francesa Marine Le Pen, del Front National (FN), que ha demanat el tancament immediat de la frontera francobelga. “Per a la seguretat de tots és imperatiu procedir al tancament immediat de la frontera francobelga, un tancament real i no
fictici com des de fa diverses setmanes, i al resta-bliment dels controls sobre el conjunt de les fronteres nacionals del nostre país”, va recollir ahir en un comunicat l'FN.

Els exabruptes de Trump

A l'altra banda de l'Atlàntic, l'oratòria amb tocs d'intolerància de Donald Trump, l'aspirant a candidat republicà a la Casa Blanca, ha deixat bocabadats no només els seus rivals del mateix partit, sinó també la resta del món. Els exabruptes de Trump, en demanar la construcció d'un mur fronterer amb Mèxic, defensar la tortura als terroristes detinguts o impedir l'entrada dels musulmans als Estats Units, han generat entusiasme entre un sector de la població d'aquest país quan falten pocs mesos per als comicis presidencials.

I, en aquesta línia, la primera ministra de Polònia, Beata Szydlo, va afirmar ahir que el seu país no pot permetre's acollir més sol·licitants d'asil en “les actuals circumstàncies”. “Els Vint-i-vuit de la UE van acordar resoldre el problema de les migracions a través de la reubicació, encara que haig de dir clarament que en aquest moment no veig possible acollir immigrants a Polònia”, va afirmar Szydlo.

En tot cas, la prova de foc per a Europa arriba aquest 23 de juny, quan els britànics decideixen a les urnes el seu futur a la Unió Europea. Falta veure ara si els britànics, famosos pel seu pragmatisme, responen amb el Brexit a la crisi migratòria i si aquesta decisió provoca un efecte dominó a la resta d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.