Política

Iceta no veu “convenient” barrejar la investidura amb buscar solucions per a Catalunya i Espanya

El primer secretari del PSC considera un “error” situar el congrés socialista al maig sense “tenir clar” el calendari polític estatal

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no veu “convenient” barrejar les negociacions sobre la investidura i la formació de govern amb buscar solucions al “problema tant profund” entre Catalunya i l'Estat. Ho veu així perquè “deixa fora” del debat molts partits i les institucions catalanes. Per això ha fet una petició a “separar-ho”, sent conscient que un govern dialogant a La Moncloa seria “un pas de gegant”.

“El que puguem fer el PSC i En Comú Podem serà contribuir a l'esforç col·lectiu” de PSOE, Podemos i C's. Ho ha dit en arribar al comitè federal del PSOE d'aquest dissabte. Iceta s'ha mostrat confiat que la direcció socialista “rectificarà l'error” i posposarà sense data determinada el congrés per escollir la secretaria general. “No podem barrejar un procés congressual amb altres qüestions molt més importants”, ha afirmat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat però que no és “convenient” que es barregi una negociació sobre la investidura i la creació de govern a l'Estat amb buscar solucions a “un problema tant profund” com la relació entre Catalunya i Espanya. Entre d'altres, perquè això “deixa fora molts partits i les institucions catalans” del debat .

Per això ha fet una petició explícita a”separar” una cosa de l'altra, després de la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en que es va plantejar que fossin els dos dirigents catalans qui assumissin l'acostament de posicions respecte d'un referèndum. Iceta entén que una cosa no es desvincula de l'altra i de fet ha admès que una Moncloa “disposada a negociar seria un pas de gegant per trobar una solució”.

Ara bé, creu que la negociació no es pot “fragmentar”: veu Catalunya com una de les qüestions sobre la taula però el que puguin fer el PSC i En Comú Podem “serà contribuir a l'esforç col·lectiu de la decisió dels tres partits cridats” a negociar. Encara en aquest context, Iceta ha afegit que el comú denominador seria apostar per una reforma constitucional.

D'altra banda, Iceta ha donat per fet que hi haurà consens per posposar el congrés socialista perquè considera un “error” situar el conclave al maig sense “tenir clar” el calendari polític estatal. “Ens vam equivocar”. Per això, ha demanat ara prioritzar la constitució “d'un govern estable”, ara o després de noves eleccions, i després afrontar el debat intern. “No mesclem el procés congressual molt profund amb altres qüestions molt més importants”, ha pregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cita enverinada a l’est d’Alemanya

Berlín
Dani Encinas i Granados
Alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Avenç-AM)

“Som més crítics internament que algunes oposicions”

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
Adrià Lamelas Martínez
Alcalde de Lloret de Mar (PSC Lloret)

“Crec que Junts va marxar del govern per ambicions personals”

LLORET DE MAR

Lloret, el paradís del turisme

Lloret de Mar
Jordi Martínez Puig
Cap de l’oposició a Lloret de Mar (Junts)

“Necessitem urgentment millorar la seguretat i la neteja de la vila”

LLORET DE MAR
Guerra a Gaza

Israel recupera el cos d’un soldat mort el 7 d’octubre i fet ostatge

Barcelona
Veneçuela

L’oposició i el chavisme tornen als carrers un mes després dels comicis

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez viatja a Àfrica per impulsar la migració circular

Barcelona
Estat francès

El fundador de Telegram passa a disposició judicial

Barcelona