Veïns de Verges es planten contra l'Audiencia Nacional
El diputat Lluís Llach (Junts pel Sí), fill predilecte del poble, lidera la protesta amb la diputada Mireia Vehí i els alcaldes de Celrà i Viladamat (CUP)
L'alcalde, Ignasi Sabater, insisteix en la desobediència
El requeriment per part de la fiscalia de l'Audiencia Nacional dels documents relatius a l'aprovació de la moció de suport –votada pel ple de l'Ajuntament de Verges el 26 de novembre– a la declaració rupturista del 9-N al Parlament de Catalunya va fer sortir al carrer més de 200 veïns del poble.
En la protesta, encapçalada pels diputats Lluís Llach, de Junts pel Sí i fill predilecte del poble, i Mireia Vehí (CUP), també hi van prendre part els alcaldes cupaires de Celrà, Dani Cornellà –el primer a desacatar el requeriment de la fiscalia pel suport a la moció independentista del Parlament–, i Viladamat, Robert Sabater, que no reconeix “cap autoritat moral, política o jurídica de cap institució de l'Estat espanyol”.
L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, va llegir un breu manifest amb el desig que la desobediència, amb “aquesta mateixa determinació i fermesa”, s'exerceixi a “la resta d'ajuntaments, el Parlament i la resta d'institucions catalanes”. El govern vergelità aposta per “treballar per la independència des del municipalisme” i Sabater també insistia a censurar el requeriment com “un acte de burla i humiliació cap als càrrecs electes i els Mossos d'Esquadra”, perquè els detalls de la votació són públics i accessibles al web del municipi.
Els portaveus de CDC, Cosme Hugas, i ERC, Susagna Mustera, que també van donar suport a la moció per unanimitat, s'han desmarcat de la desobediència amb el mateix argument que “la informació és pública i no hi ha res a amagar davant l'Audiencia Nacional”. Però alhora manifesten el seu suport a l'alcalde davant qualsevol persecució judicial. La protesta es va dissoldre just abans del ple municipal ordinari.