Política

Rajoy insisteix en una gran coalició i el PSOE s'hi nega

Aprofita el fracàs del diàleg de Sánchez i Rivera amb Podem per tornar a llançar la seva oferta

Els socialistes responen que acords d'estat sí però mai per formar govern, i C's manté el seu veto al líder del PP

Ni vint-i-quatre hores, després del fracàs del diàleg entre el PSOE, C's i Podem, ha trigat el PP a tornar a posar sobre la taula la seva proposta de govern: la d'una gran coalició constitucionalista. “És l'única cosa viable”, va dir el president espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, en un acte a Barcelona, on va desplaçar-se pràcticament tota la cúpula del Partit Popular, inclosa la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i la número dos del partit, María Dolores de Cospedal. Un desembarcament sorprenent, que donava a l'acte l'aparença d'un míting d'inici de campanya electoral. I és que després que dijous es constatés la inviabilitat d'un acord entre el PSOE, C's i Podem, tot apunta a unes noves eleccions. I en aquest ambient i amb la mirada posada en el 26 de juny, el PP va intentar oferir ja una imatge d'unitat i lideratge.

Amb aquest objectiu, el president del govern espanyol en funcions va tornar a allargar la mà als socialistes, però els va advertir que la proposta sobre la qual vol pactar és la que va posar sobre la taula el PP, amb els cinc pactes d'Estat, l'endemà mateix de les eleccions del 20-D, és a dir, no entrarà a negociar el pacte firmat entre socialistes i C's, tal com li reclama el partit d'Albert Rivera. El motiu pel qual no entrarà a negociar el document pactat entre el PSOE i C's és perquè, va dir, pretenia derogar la majoria de polítiques posades en marxa pel PP en l'anterior legislatura.

Rajoy es va mostrar satisfet del nou escenari polític obert després que els socialistes hagin fracassat en el seu intent per governar i va insistir que la seva oferta és la “més sensata, raonable i l'única viable” per evitar la convocatòria de noves eleccions. “La coalició entre el PP i el PSOE és necessària i, si no, no és possible governar”, va advertir Rajoy, que va assenyalar que en 15 dels 28 països de la Unió Europea, entre ells Alemanya, els seus governs es basen en un pacte entre els conservadors i socialdemòcrates com el que ell ofereix. “Seríem un govern estable que podria fer reformes consensuades i llançaríem un bon missatge als agents socials, econòmics i als mercats de dins i de fora d'Espanya”, va afirmar Rajoy, que va deixar la porta oberta a C's a entrar al govern. L'oferta del PP, però, va ser ràpidament rebutjada tant pels socialistes com per C's.

Des del PSOE, el seu secretari d'organització, César Luena, va mostrar la disposició del seu partit a arribar “sempre” a acords d'estat amb el PP, però “mai” per formar govern, perquè els socialistes, va dir, tenen el compromís “de canviar Mariano Rajoy i el PP”. En al·lusió a la trucada que Rajoy va dir que faria a Sánchez arribat el moment, el número dos del PSOE va dir que el president del govern espanyol “és tan mandrós que ni es mou per trucar”. Segons fonts del govern espanyol, Rajoy no trucarà mentre el líder socialista no faci un “gest” que demostri que està disposat a negociar amb ells.

De moment, els populars volen esperar al resultat de la consulta que ha convocat Podem entre les seves bases entre el 14 i el 16 d'abril sobre un govern format per Sánchez i Rivera. Ahir, també a Barcelona, es van poder sentir ja les primeres veus sobre aquesta qüestió. El líder de Podem, Pablo Iglesias, que va assistir a l'assemblea nacional d'ICV, va ser rebut al crit de “No volem pacte”. Iglesias, que va denunciar que els havien intentat “domesticar”, va desafiar els socialistes a fer com han fet ells i consultar la seva militància amb una pregunta clara sobre l'acord amb el partit de Rivera. El líder de Podem va assegurar que estan preparats pel que vingui i va reiterar que la seva voluntat era entrar en el govern perquè no es van presentar a les eleccions per ocupar les “còmodes bancades” de l'oposició.

Des de C's, tot i que el missatge de Rajoy no anava dirigit directament a ells sinó al PSOE, també es va rebutjar l'oferta de gran coalició. El gran escull per C's continua sent precisament Rajoy, sobre el qual mantenen el veto. El vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, va insistir que el seu partit no veu el líder del PP capacitat per encapçalar una nova etapa política.

“Que no ho veus, Pedro?”

La vicepresidenta del País Valencià i portaveu de Compromís, Mònica Oltra, va reclamar ahir al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que escolti els 11 milions de persones que van votar canvi a Espanya i s'allunyi del PP i C's. “Ens hem posat dempeus i volem un cavi al govern d'Espanya”, va exclamar durant la seva intervenció a l'assemblea nacional d'ICV. “Si no ens escolten a nosaltres, escoltin el missatge de C's”, va advertir Oltra, fent referència a l'abstenció del partit de Rivera en la votació per aturar la Lomce al Congrés –tot i tenir un pacte signat amb el PSOE en contra de la llei– i al fet que C's rebutgi la reforma de l'Estatut valencià. “Però no ho veus, Pedro Sánchez, que així no podem abordar l'emergència social i territorial?”, va preguntar retòricament al líder socialista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia