Política

Cameron endureix la lluita contra l'evasió fiscal

El primer ministre britànic, esquitxat pels ‘papers de Panamà', reitera davant del Parlament que no va fer res il·legal

Els líders opositors es veuen forçats a publicar les seves declaracions de renda

David Cameron va comparèixer per primer cop ahir al Parlament des que va esclatar l'escàndol dels papers de Panamà i va anunciar una bateria de mesures per lluitar contra l'evasió fiscal. Entre aquestes mesures, figura la creació d'un grup d'experts per investigar la connexió entre les empreses britàniques que estan relacionades amb la firma Mossack Fonseca i l'elaboració d'una nova llei que faciliti la persecució de bancs i bufets d'advocats que ajudin els clients a evadir impostos. Va dir també que ja havia acordat la col·laboració de territoris d'ultramar britànics com els paradisos fiscals de les Illes Verges o les Caiman, al Carib, o l'illa de Man, al canal de la Mànega. Més de la meitat de les 200.000 empreses vinculades amb els papers de Panamà estaven registrades a les Illes Verges, territori d'ultramar britànic.

En la compareixença d'ahir, Cameron es va mostrar molt dolgut per la manera com s'havia parlat del seu pare i embrutat el seu nom i aquesta va ser la raó per la qual va trigar tant a respondre a les acusacions (van passar tres dies abans que Cameron confessés que va tenir accions a l'empresa del seu pare). Va reiterar que en cap moment va tractar de beneficiar-se de les accions que l'empresa del seu pare tenia al paradís fiscal de les Bahames ni va fer res il·legal. Cameron va recordar que es va vendre les accions el gener del 2010, abans de convertir-se en primer ministre, per evitar que es produís cap conflicte d'interessos. També va dir que Blairmore, l'empresa del seu pare, “no era cap negoci familiar sinó un fons comercial internacional”, que “no hi ha res brut en el fet de ser ric” i va defensar “el dret de fer diners de forma legal”.

“Això és massa poc i massa tard”, li va replicar el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, que li va retreure que “hi ha una llei per als rics i una altra per a la resta de la gent”, i que ara ja sap on són els diners que faltaven i que van obligar a fer les dràstiques retallades dels últims sis anys. Corbyn també va denunciar que “el Regne Unit és al cor de la indústria de l'evasió fiscal” i va reclamar que s'obri una investigació pública que vagi al cor de l'afer. Cameron va assegurar que el Regne Unit ha estat sempre al capdavant de la lluita contra l'evasió fiscal i que va ser el primer país del G-20 a imposar la creació d'un registre de “propietat efectiva” que indica qui són els propietaris reals de cada empresa. “Aquest govern continuarà liderant la lluita mundial contra l'evasió fiscal”, va dir Cameron.

Declaracions de renda

L'efecte dels papers de Panamà al Regne Unit s'ha estès a tota la classe política, sense excepció. Si diumenge va ser Cameron qui es va veure forçat a publicar les seves declaracions de renda, en un fet insòlit, ahir ho van fer el ministre de Finances, George Osborne; el mateix Corbyn, i el líder del Partit Liberal Demòcrata, Tim Farron.

Per la seva banda, la líder dels nacionalistes escocesos, Nicola Sturgeon, la va fer pública diumenge. No obstant això, Cameron va dir que no vol que es converteixi en una pràctica obligatòria.

LA XIFRA

200.000
empreses
hi ha vinculades amb els ‘papers de Panamà'. La meitat estaven registrades a les Illes Verges (britàniques).

LES FRASES

Hi ha una llei per als rics i una altra per a la resta de la gent
Jeremy Corbyn
CAP DE L'OPOSICIÓ BRITÀNICA
No hi ha res brut en el fet de ser ric
David Cameron
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.