Política

Dèficit “inassumible”

Junqueras respon per carta a Montoro que l'objectiu de dèficit no es pot assumir des del punt de vista tècnic ni social

Alerta que la garantia d'uns serveis públics de qualitat per a la ciutadania és la prioritat del govern

Queixa i defensa epis­to­lar. El vice­pre­si­dent del govern, Oriol Jun­que­ras, va reme­tre dimarts una carta al minis­tre d'Hisenda, Cristóbal Mon­toro, en què adver­teix que l'objec­tiu de dèficit fixat per a Cata­lu­nya enguany és “inas­su­mi­ble tant des del punt de vista social com des del punt de vista tècnic”. Amb la mis­siva, a què ha tin­gut accés aquest diari, Jun­que­ras res­po­nia a la pri­mera carta del dia 6 d'abril amb què Mon­toro va obrir un con­flicte mul­ti­la­te­ral amb Cata­lu­nya i els onze ter­ri­to­ris més que van incom­plir els llin­dars de l'any pas­sat, i en què els dema­nava que en 15 dies facin una retenció de crèdit que garan­teixi que s'ajus­ta­ran al 0,3% aquest any. El minis­tre con­ti­nu­ava ahir la seva ronda de con­tac­tes amb pre­si­dents autonòmics abans que, demà, es reu­neixi el Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera (CPFF). Jun­que­ras, que no serà a la reunió perquè té un viatge ofi­cial a Roma i serà subs­tituït per Raül Romeva, s'avançava inclo­ent una advertència a la carta: “La pri­o­ri­tat sem­pre serà garan­tir uns ser­veis públics de qua­li­tat que donin res­posta eficaç a les neces­si­tats dels ciu­ta­dans.”

Jun­que­ras referma en l'escrit el “com­promís” de Cata­lu­nya amb la “sos­te­ni­bi­li­tat finan­cera” però alhora qua­li­fica d'“irre­nun­ci­a­ble” el com­promís del govern amb l'estat del benes­tar. Amb aquesta dua­li­tat apa­rent­ment impos­si­ble, Jun­que­ras adver­teix que els greu­ges estruc­tu­rals que patei­xen les finan­ces de Cata­lu­nya fan invi­a­ble el com­pli­ment dels objec­tius de dèficit. A més, rei­vin­dica que, mal­grat tot, entre el 2010 i el 2015 la Gene­ra­li­tat va acon­se­guir reduir el forat públic del 4,48% al 1,95%. Una xifra, aquesta última, que resulta d'extreure del 2,7% amb què es va tan­car l'any pas­sat, els 1.300 mili­ons que supo­sa­ven les obres ante­ri­ors al 2011 que van ser com­pu­ta­des per un canvi de cri­teri de l'Euros­tat.

El Depar­ta­ment d'Eco­no­mia va emplaçar des del pri­mer moment Mon­toro a con­cre­tar la quan­tia de la reta­llada que pretén que assu­meixi ara Cata­lu­nya sota l'amenaça de la inter­venció gra­dual de les arques cata­la­nes que per­met la llei d'esta­bi­li­tat pres­su­postària. La xifra, però, no s'ha posat sobre la taula. El minis­tre, tan­ma­teix, ha adver­tit que el com­pli­ment dels objec­tius no és “volun­tari” sinó “obli­ga­tori” i Jun­que­ras adme­tia ahir a Els matins de TV3 que no con­fia que Mon­toro accepti la fle­xi­bi­lit­zació del sos­tre de dèficit en la reunió del CPFF. De fet, Mon­toro defensa que ningú no haurà d'apli­car la tisora sinó des­ti­nar l'incre­ment d'ingres­sos pre­vis­tos i el retorn de la liqui­dació posi­tiva del model cor­res­po­nent al 2014 a eixu­gar dèficit. Els plans de la Gene­ra­li­tat, no obs­tant això, pas­sa­ven per fer uns pres­su­pos­tos expan­sius que hau­rien d'incloure el pla de xoc social de 270 mili­ons.

Jun­que­ras atri­bu­eix les difi­cul­tats dels dos governs per acor­dar el pla d'ajust reque­rit perquè Cata­lu­nya acce­deixi al FLA al fet que l'objec­tiu de dèficit és inas­su­mi­ble. Des­criu una llarga llista de desi­gual­tats estruc­tu­rals que, si no can­vien, faran impos­si­ble qua­drar els ingres­sos i les des­pe­ses amb les exigències esta­tals. Jun­que­ras recorda que el repar­ti­ment de l'esforç entre les admi­nis­tra­ci­ons vul­nera la meto­do­lo­gia de la llei d'esta­bi­li­tat, segons la qual Cata­lu­nya hau­ria hagut d'ajus­tar-se al 1,62% l'any pas­sat (en comp­tes del 0,7%) i a l'1% aquest any (i no al 0,3%). A més, recorda que, d'acord amb la llei orgànica de finançament de les comu­ni­tats autònomes (LOFCA), el sis­tema de finançament s'hau­ria d'haver revi­sat el 2014. Hi afe­geix que el govern espa­nyol ha incom­plert la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l'Esta­tut (3.811 mili­ons d'inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res) i altres actu­a­ci­ons per­ju­di­ci­als per la Gene­ra­li­tat. Cita la falta d'actu­a­lit­zació del finançament pel des­ple­ga­ment del Mos­sos d'Esqua­dra entre el 2010 i el 2013 (265 mili­ons, més 89 de com­ple­men­ta­ris per al 2014 i els següents); els efec­tes de la modi­fi­cació de l'IVA sani­tari a par­tir de l'any pas­sat sense actu­a­lit­zar els ingres­sos de la Gene­ra­li­tat per l'exer­cici d'aques­tes com­petències (amb un impacte de 58 mili­ons sobre la des­pesa); així com el des­a­cord amb les bes­tre­tes de la liqui­dació del fons de com­pe­ti­ti­vi­tat des del 2011. Jun­que­ras també retreu a Mon­toro que l'interès del FLA, que l'any 2015 va ser del 0%, s'hagi incre­men­tat. La bata­lla con­ti­nuarà, demà, al CPFF.

L'Airef, crítica amb les cartes

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, va dir que la majoria de comunitats autònomes no compliran els objectius d'estabilitat pressupostària d'aquest any. El risc d'incompliment és molt elevat a Catalunya, Aragó, Extremadura, Múrcia i el País Valencià. En compareixença al Congrés, va explicar que Navarra i les Balears presenten un risc d'incompliment moderat. Segons ell, “probablement” només cinc comunitats podran complir els objectius d'estabilitat. El titular d'AIReF contradiu les previsions positives del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui va criticar per les cartes que va enviar a 12 comunitats per complir els objectius del 2016. A més, va tornar a demanar un repartiment dels objectius de dèficit per administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.