Dèficit “inassumible”
Junqueras respon per carta a Montoro que l'objectiu de dèficit no es pot assumir des del punt de vista tècnic ni social
Alerta que la garantia d'uns serveis públics de qualitat per a la ciutadania és la prioritat del govern
Queixa i defensa epistolar. El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va remetre dimarts una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en què adverteix que l'objectiu de dèficit fixat per a Catalunya enguany és “inassumible tant des del punt de vista social com des del punt de vista tècnic”. Amb la missiva, a què ha tingut accés aquest diari, Junqueras responia a la primera carta del dia 6 d'abril amb què Montoro va obrir un conflicte multilateral amb Catalunya i els onze territoris més que van incomplir els llindars de l'any passat, i en què els demanava que en 15 dies facin una retenció de crèdit que garanteixi que s'ajustaran al 0,3% aquest any. El ministre continuava ahir la seva ronda de contactes amb presidents autonòmics abans que, demà, es reuneixi el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Junqueras, que no serà a la reunió perquè té un viatge oficial a Roma i serà substituït per Raül Romeva, s'avançava incloent una advertència a la carta: “La prioritat sempre serà garantir uns serveis públics de qualitat que donin resposta eficaç a les necessitats dels ciutadans.”
Junqueras referma en l'escrit el “compromís” de Catalunya amb la “sostenibilitat financera” però alhora qualifica d'“irrenunciable” el compromís del govern amb l'estat del benestar. Amb aquesta dualitat aparentment impossible, Junqueras adverteix que els greuges estructurals que pateixen les finances de Catalunya fan inviable el compliment dels objectius de dèficit. A més, reivindica que, malgrat tot, entre el 2010 i el 2015 la Generalitat va aconseguir reduir el forat públic del 4,48% al 1,95%. Una xifra, aquesta última, que resulta d'extreure del 2,7% amb què es va tancar l'any passat, els 1.300 milions que suposaven les obres anteriors al 2011 que van ser computades per un canvi de criteri de l'Eurostat.
El Departament d'Economia va emplaçar des del primer moment Montoro a concretar la quantia de la retallada que pretén que assumeixi ara Catalunya sota l'amenaça de la intervenció gradual de les arques catalanes que permet la llei d'estabilitat pressupostària. La xifra, però, no s'ha posat sobre la taula. El ministre, tanmateix, ha advertit que el compliment dels objectius no és “voluntari” sinó “obligatori” i Junqueras admetia ahir a Els matins de TV3 que no confia que Montoro accepti la flexibilització del sostre de dèficit en la reunió del CPFF. De fet, Montoro defensa que ningú no haurà d'aplicar la tisora sinó destinar l'increment d'ingressos previstos i el retorn de la liquidació positiva del model corresponent al 2014 a eixugar dèficit. Els plans de la Generalitat, no obstant això, passaven per fer uns pressupostos expansius que haurien d'incloure el pla de xoc social de 270 milions.
Junqueras atribueix les dificultats dels dos governs per acordar el pla d'ajust requerit perquè Catalunya accedeixi al FLA al fet que l'objectiu de dèficit és inassumible. Descriu una llarga llista de desigualtats estructurals que, si no canvien, faran impossible quadrar els ingressos i les despeses amb les exigències estatals. Junqueras recorda que el repartiment de l'esforç entre les administracions vulnera la metodologia de la llei d'estabilitat, segons la qual Catalunya hauria hagut d'ajustar-se al 1,62% l'any passat (en comptes del 0,7%) i a l'1% aquest any (i no al 0,3%). A més, recorda que, d'acord amb la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), el sistema de finançament s'hauria d'haver revisat el 2014. Hi afegeix que el govern espanyol ha incomplert la disposició addicional tercera de l'Estatut (3.811 milions d'inversions en infraestructures) i altres actuacions perjudicials per la Generalitat. Cita la falta d'actualització del finançament pel desplegament del Mossos d'Esquadra entre el 2010 i el 2013 (265 milions, més 89 de complementaris per al 2014 i els següents); els efectes de la modificació de l'IVA sanitari a partir de l'any passat sense actualitzar els ingressos de la Generalitat per l'exercici d'aquestes competències (amb un impacte de 58 milions sobre la despesa); així com el desacord amb les bestretes de la liquidació del fons de competitivitat des del 2011. Junqueras també retreu a Montoro que l'interès del FLA, que l'any 2015 va ser del 0%, s'hagi incrementat. La batalla continuarà, demà, al CPFF.
L'Airef, crítica amb les cartes
El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, va dir que la majoria de comunitats autònomes no compliran els objectius d'estabilitat pressupostària d'aquest any. El risc d'incompliment és molt elevat a Catalunya, Aragó, Extremadura, Múrcia i el País Valencià. En compareixença al Congrés, va explicar que Navarra i les Balears presenten un risc d'incompliment moderat. Segons ell, “probablement” només cinc comunitats podran complir els objectius d'estabilitat. El titular d'AIReF contradiu les previsions positives del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui va criticar per les cartes que va enviar a 12 comunitats per complir els objectius del 2016. A més, va tornar a demanar un repartiment dels objectius de dèficit per administracions.