Política

Política

Suport internacional al procés sobiranista

Tota la Via Catalana, i a peu

Otto Ozols, un periodista de Letònia, recorre a peu els 400 km de la Via Catalana per conèixer el país i fer difusió del procés sobiranista

Va iniciar el viatge el 3 d'abril a Alcanar, ahir va fer etapa a Girona i acabarà el dia 21 al Pertús

“La meva veu s'afegirà a les vostres i explicaré el que està passant a Catalunya”, va dir Otto Ozols a la gent que el va rebre ahir davant de la catedral de Girona. Ozols és escriptor i periodista a Letònia, però fa anys que segueix el procés sobiranista català i per conèixer millor aquesta realitat s'ha proposat recórrer el trajecte de la Via Catalana a peu. Va iniciar la caminada a Alcanar el dia 4 d'abril, ahir tocava l'etapa Vidreres-Girona i, si tot va tal com està previst, arribarà el dijous 21 d'abril al Pertús. “Caminar i parlar amb la gent és la millor manera per descobrir com és un país i una nació”, diu el periodista per explicar aquesta iniciativa. L'altre motiu que l'ha portat a emprendre aquesta caminada és que 25 anys enrere ell era un jove que va participar en la Via Bàltica, la cadena humana en què es va inspirar la Via Catalana.

Veu moltes similituds entre el procés actual que es viu a Catalunya i el que va passar als països bàltics; i basant-se en les experiències que està vivint al llarg d'aquesta caminada, Ozols es mostra convençut que els catalans aconseguiran el seu objectiu. “Quan veig la força i la convicció de la gent amb qui em trobo tots aquests dies, no tinc cap dubte que ho aconseguireu”, diu Ozols mentre recorre amb passes ràpides els últims centenars de metres pel centre de Girona. No és el primer cop que ve a Catalunya, però en les xerrades amb la gent que l'ha acompanyat diu que ha descobert moltes més coses d'aquest país, com per exemple qui eren Pau Casals o Miró. I també diu que ha après una mica més sobre què va fer realment Franco. “Prohibint llibres i publicacions en català, per exemple, va anar més enllà del que va fer Stalin”, diu Ozols.

Al llarg del seu viatge a peu pel país, el periodista va rebent el suport d'amics i entitats com l'ANC –que s'ha encarregat de la logística–, Òmnium Cultural, centres excursionistes, castellers (fins i tot mariners de Vela Llatina al Maresme), i l'allotjament l'hi ofereixen famílies voluntàries; un grup important de gent el va acollir al Born a Barcelona i Carme Forcadell el va rebre al Parlament. A banda de la gent que se'l troba en el seu viatge també se'l pot seguir a les xarxes socials amb l'etiqueta #OttoViaCat. Un cop hagi tornat a Letònia, Ozols té previst fer una publicació que recollirà la seva experiència i els “centenars d'anècdotes” que diu que està vivint.

Ahir al peu de la catedral de Girona l'esperaven els representants gironins de l'ANC Marta de Puig i Joan Carles Bonet; Eduard Berloso, en representació de l'Ajuntament, i Joaquim Ayats, senador gironí d'ERC, que li van agrair el ressò internacional que està donant al procés català. El periodista letó ja ha publicat diversos articles sobre Catalunya i el seu anhel per la independència; ha escrit articles en anglès i ha col·laborat en llibres sobre el procés català en alemany i català. “Com a letó dic que seré un català fins que Catalunya sigui lliure i independent”, va escriure Ozols a la premsa del seu país. Ho està demostrant i també amb les cames.

Divuit etapes
Otto Ozols ha dividit el seu viatge en divuit etapes d'una durada d'uns 30 quilòmetres cada una. Tot i que no s'h o ha plantejat com un repte esportiu, també admet que va tenir algun dia complicat, com quan va haver de fer tota una etapa sota la pluja, el segon dia de viatge. Va iniciar la caminada a Alcanar el 4 d'abril. Ahir al final d'etapa a Girona va tenir temps de fer una ràpida visita a la ciutat; fins i tot es va fer una foto a la pujada de Sant Martí quan li van dir que s'hi havien rodat escenes de ‘Jocs de Trons', perquè confessa que és un gran seguidor de la sèrie. Avui té previst fer etapa a Bàscara, dimecres a Figueres i, si tot va com està previst, acabarà el recorregut el dijous 21 al Pertús, amb una última nit de descans a la Catalunya del Nord. El dissabte 23 d'abril celebrarà la diada de Sant Jordi a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia