Política

Iceta planteja que el PSOE governi en minoria i amb independents a l'executiu

El líder del PSC considera que és “l'única possibilitat” per evitar unes noves eleccions espanyoles, que considera “molt probables”

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha plantejat aquest dimarts que l'“única possibilitat” per evitar unes noves eleccions seria que el PSOE i Pedro Sánchez poguessin governar en minoria, amb suports externs d'altres partits i amb el control del Congrés i amb un Executiu que inclogués membres independents.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el dirigent ha admès que és “molt probable” que hi hagi eleccions novament, encara que ha confiat que, arribats a aquest punt, “el 27 de juny tornarà a sortir el sol” i “les relacions amb les esquerres seguiran, i espero que en algun moment millorin, perquè estan cridades a entendre's”.

Preguntat sobre què podria evitar la repetició d'eleccions, ha suggerit: “Sols se m'ocorre que, de sobte, hi hagués partits que diguessin: que governi el PSOE, li donem suport extern, que faci un Govern amb independents, que uns poden ser més o menys pròxims a uns i altres -ha apuntat-, i el controlarem des del Parlament perquè, com tindrà 90 diputats, ho haurà de pactar tot”.

Un escenari que en tot cas Iceta ha reconegut que “no és probable”, però que tot i així és “l'única possibilitat” actual, encara més quan ha lamentat que Podem “no ha donat en cap moment cap indici que volgués l'acord”: “Des del primer dia no he vist voluntat real i sincera d'acord per part de Podem”.

A Podem li ha retret que hagi usat el referèndum a Catalunya com a “pretext” i com “un monstre del Llac Ness” que “anava sortint” en les negociacions més per “trencar acords que per fer-los”, ja que Pablo Iglesias sabia que l'acord amb els socialistes en aquest punt “no era possible”, ha recordat Iceta.

Tot i així, ha valorat “positivament” l'”esforç” d'En Comú Podem i Xavier Domènech per presentar una proposta de referèndum “seriosa i digna de ser estudiada”. “Si jo fos independentista m'interessaria, però nosaltres busquem una altra cosa. Sobre aquest punt no hi pot haver acord”, ha recalcat.

“S'ha de reconèixer-los que diuen que de forma unilateral no hi ha sortida i que és un referèndum totalment acordat i que encaixa en la Constitució. Fan la pregunta sobre la independència, però salven aquells elements que algú els pogués dir que no es pot preguntar així perquè és il·legal. Ho fan de tal manera que crec que es trobarien alguns constitucionalistes que dirien que és possible. Però a mi m'agrada? No”, ha reiterat Iceta.

D'una altra banda, ha insistit en la seva proposta al president català, Carles Puigdemont que faci una ronda de contactes amb tots els líders catalans abans de reunir-se demà amb el president del Govern, Mariano Rajoy: “Si es veu amb tothom, portarà la veu de tots i això li donarà força afegida”, ha opinat.

I ha aconsellat Puigdemont que “si va sol amb el seu full de ruta no estarà aprofitant l'oportunitat”, i en aquest sentit ha proposat al president que abordi tres àmbits amb Rajoy: “Intentar evitar la judicialització política; els 23 temes que Artur Mas va deixar sobre la taula de Rajoy; i el finançament autonòmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia