Política

El pla del govern Puigdemont: “Revertir retallades, els seus efectes i situar Catalunya a les portes de l'Estat propi”

El president de la Generalitat presenta el full de ruta de l'onzena legislatura en què es prioritzaran les polítiques socials “malgrat l'ofec financer i les amenaces de noves retallades del govern espanyol”

La Generalitat mantindrà en paral·lel la construcció de les estructures d'Estat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presenta aquest dimarts al migdia el pl de govern coincidint amb els 100 dies de mandat i un dia abans de reunir-se amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Puigdemont ha assegurat que el pla de govern per a l'onzena legislatura vol “revertir les retallades, els seus efectes i situar Catalunya a les portes de l'Estat propi”. El president ha insistit que es prioritzaran les polítiques social, malgrat “l'ofec financer u les amenaces de noves retallades del govern espanyol”. I tot plegat, “en paral·lel” continuar amb la construcció de les estructures d'estat.

Puigdemont ha assegurat que el pla de govern no dependrà de si hi ha o no govern a Madrid, tot i que pot condicionar en els terminis. Amb tot, ha volgut deixar clar que el procés no es veurà afectat en aquest aspecte. Malgrat això, si que ha considerat que seria “fatal” si la paràlisi del govern a Madrid es trasllada a la gent.

El president de la Generalitat ha remarcat a preguntes dels periodistes que el pla de govern s'ha realitzat tenint en compte el calendari “excepcional” de 18 mesos marcats des de l'inici de la legislatura. Amb tot, ha considerat que si hi ha qüestions que no es poden resoldre amb aquest temps i s'ha d'allargar, tampoc representarà cap problema. “No serem presoners de cap armadura en forma de calendari”, ha volgut deixar clar, remarcant que en qualsevol empresa sempre es construeixen els objectius en “hipòtesis”.

Reunió amb Rajoy

Puigdemont ha assegurat que aquest dimecres quan es reuneixi amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, espera la “comprensió del que és la demanda de Catalunya”. Ha explicat que demà plantejarà la proposta catalana de les relacions entre Catalunya i Espanya, el respecte per als drets bàsics, però també sobre els incompliment de l'Estat, que cal sumar els 23 punts que li va presentar el president Artur Mas.

El pla

El pla es divideix en tres eixos: “un país més just, un país amb més ocupació i un país amb més participació”. És a dir, un bloc social, centrat en l'estat del benestar; un d'econòmic, amb l'objectiu de lluitar contra l'atur, i un tercer referit a la regeneració democràtica i a la transparència. El pla inclou, segons ha explicat Puigdemont en roda de premsa, 750 mesures concretes, 288 indicadors de seguiment, 79 objectius, 20 àmbits d'actuació i 45 lleis.

Per dur a terme aquest pla de govern per a l'onzena legislatura, Puigdemont ha deixat clar que cal un full de ruta “ambiciós” i uns pressupostos que “permetin implamentar-los en la seva totalitat”

Puigdemont ha assegurat que el pla és el “contracte que vam adquirir amb els electors” el 27 de setembre passat, però també ha afirmat que “el sento de forma personal” com un “contracte que vaig adquirir” el mateix dia que va ser investit president de la Generalitat, en concret, amb el seu discurs d'investidura. Un pla en què el pla de xoc està en primer terme per “garantir l'estat del benestar”.

Entre les propostes del pla de govern, Puigdemont, que ha començat per l'eix social per desgranar la resta, n'ha destacat diversos, com per exemple:

-La lluita contra la pobresa amb el compromís per a la renda mínima d'inserció, que abasti més persones i redueixi el període de resolucio. També el tercer pla de suport al tercer sector, la llei de foment de l'associacionisme, un pla de xoc social, agencia de protecció social, garantir l'habitatge...

-Puigdemont també ha avançat la creació i implantació d'un sistema informàtic per poder dur a terme l'agència tributària pròpia, la concreció de l'ICF en un banc públic, que assegura està molt avançat o el manteniment de les línies de finançament perquè el teixit productiu sigui competitiu.

-També ha assegurat que es continuarà amb la reclamació per aconseguir el traspàs de la gestió integral de Rodalies.

-Sobre el medi ambient desenvolupar pla nacional de l'aigua, la llei de la biodiversitat i priorització de recursos per als parcs naturals.

-La finestreta única tributària, la defensa “inequívoca” de l'Ebre, el pla marc del cooperativisme agrari.

-Un pla de racionalització del sector públic, un sistema d'avaluació de compliments d'objectius, desplegament de la Llei de Transparència i bon govern.

-Aprovació de la llei de la Catalunya Exterior, desplegament de la xarxa d'oficines de la Generalitat a l'exterior, aprovar la llei de govern locals, lluita contra la corrupció, creació d'un codi ètic d'empleats públics...

-Pel que fa a la seguretat, la Llei de policia de Catalunya i el pla de seguretat 2016-2019, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA