Política

Rabell veu “poc versemblant” el pla de govern presentat per Puigdemont

Sí Que Es Pot assenyala que JxSí vol fer en 15 mesos allò que no han fet CiU i ERC en les dues darreres legislatures sense tenir garantit ni el suport als pressupostos

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, considera “poc versemblant” el pla de govern que ha presentat aquest dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “En 15 mesos haurien d'aprovar 45 lleis i centenars de disposicions. En pocs mesos hauran de fer el que no ha fet CiU en dues legislatures completes”, ha indicat en roda de premsa al Parlament. Rabell ha assenyalat que, a més, el govern no té ni garantit el suport parlamentari als pressupostos, tot i que Puigdemont ha lligat el pla de govern a l'aprovació dels comptes del 2016. “El gir social s'anuncia amb paraules, però depèn de propostes per les quals no ens ofereixen massa garanties”, ha destacat.

La proposta que ha fet pública aquest dimarts Puigdemont és “agosarada i optimista”, però “poc versemblant”, ha opinat Rabell, que ha recordat que ens els darrers 9 mesos l'executiu no ha aprovat cap llei –un període que inclou la dissolució de l'anterior legislatura, el període electoral i els tres mesos que va trigar el nou govern en constituir-se.

En tot cas, el principal punt de crítica de Catalunya Sí Que Es Pot rau en la relació directa que ha fet Puigdemont entre el pla de govern i els propers pressupostos. “Tot el que ha presentat penja dels propers pressupostos, sobre els que no hi ha una garantia nítida que finalment es tirin endavant”, ha indicat. Per això, Rabell vol esperar als “fets” abans d'assumir que el nou executiu ha fet un “gir social” en les seves polítiques.

La CUP ha fet aquest mateix dimarts una crida a desobeir els límits imposats pel govern espanyols en els pressupostos de la Generalitat. Rabell ha coincidit amb els anticapitalistes que cal dotar els comptes de “contingut social”, però ha advertit de l'ús “abusiu” que sovint es fa del verb desobeir. “Hem de dotar-los de contingut social. No sé si desobeir és anar a eixamplar totes les possibilitats tributàries de la Generalitat, fins i tot en col·laboració amb l'agència tributària espanyola per lluitar contra el frau fiscal”, ha apuntat.

Tot i que ha reconegut que, de vegades, el govern ha “picat l'ullet” a Sí Que Es Pot per crear un ambient favorable a la negociació dels pressupostos, Rabell ha remarcat que la confluència d'esquerres no donarà suport a l'executiu si no estira al màxim les capacitats fiscals de la Generalitat. Les reformes en l'impost de successions, en el tram més alt de l'IRPF autonòmic, la creació de nous impostos ambientals i la reversió de la rebaixa de l'impost del joc són, en aquest sentit, algunes de les condicions que imposen al govern. Eixamplar els sostres de dèficit, “buscant aliances amb altres comunitats autònomes ofegades”, és una altra de les línies que Rabell espera que segueixi l'executiu català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres