Política

ERC i CiU, eterns adversaris a Castelló d'Empúries, ara pacten per governar junts

L'actual alcaldessa, Assumpció Brossa (CiU), s'aparta a favor de Salvi Güell (ERC)

Les dues llistes més votades abandonen els seus aliats a l'oposició

ERC i CiU, els principals adversaris dels últims mandats a Castelló d'Empúries, finalment s'han entès i formaran govern junts. Assumpció Brossa (CiU), l'actual alcaldessa, fa un pas al costat, serà el número 2 del nou govern i cedeix l'alcaldia a Salvi Güell (ERC), que fins ara era el portaveu del principal partit d'oposició. Brossa i Güell van comparèixer junts ahir per presentar l'acord i explicar que allò que no van saber fer l'endemà de les eleccions (un pacte entre les dues llistes més votades), ara és la millor solució per a tothom.

Aquest és el resultat de la crisi que va esclatar fa tres setmanes amb l'expulsió dels dos regidors del PP del govern d'Assumpció Brossa. Ahir l'alcaldessa va explicar que, a més del desacord amb els populars, que han deixat el seu govern en minoria, també han hagut de lamentar la defunció d'Antònia Carbonell, que havia provocat l'entrada al grup de CiU d'Agustí Ribera (inicialment d'Unió i avui de Demòcrates), amb qui potser l'entesa no ha estat tan fluida. Prova d'això és que Agustí Ribera no entra en el pacte entre CiU i ERC. Ribera, visiblement molest per no haver estat consultat, va anunciar fins i tot que renuncia a l'acte de regidor per no perjudicar la unitat del grup de CiU.

El nou govern liderat per Salvi Güell i que es formalitzarà en un ple extraordinari dijous vinent, estarà, doncs, format per 6 representants d'ERC i 4 de Convergència (si es confirma la sortida de Ribera i l'entrada d'Anna Gusó per substituir-lo). ERC, la llista més votada i que va veure frustrada la seva voluntat de governar en minoria al juny passat, obté, tal com reclamava, l'alcaldia. Pel que fa el cartipàs, però, Güell avança que les dues formacions governaran juntes, formant tres macroàrees, dins de cada una de les quals treballaran conjuntament regidors d'ERC i CiU. Els dos portaveus asseguren que no hi ha d'haver problemes pel que fa la continuïtat de govern, ja que els seus programes respectius coincideixen en prop d'un 80% dels continguts: hi ha consens sobre els grans eixos com la reforma del passeig marítim, la promoció econòmica i el centre Empren, o el cinquantenari d'Empuriabrava que se celebrava l'any que ve.

Qui es queda a l'estacada i a l'oposició són els petits partits: Brossa va donar les gràcies a Plataforma Cívica i Udem per haver participat en els deu mesos de govern; ERC diu que seguirà mantenint bones relacions amb Entesa, amb qui al juny passat volia governar en minoria.

LES FRASES

Un govern en minoria ara no era convenient. Entre CiU i ERC tothom ha hagut de cedir una mica
Salvi Güell
Portaveu d'ERC . Ara serà l'alcalde
Fem el pacte més lògic i que CiU ja volia al juny, que en aquell moment no va ser possible i ara ho és
Assumpció Brossa
portaveu de ciu, fins ara alcaldessa

El retorn de Güell a l'alcaldia

Si no hi ha cap canvi d'última hora, dijous que ve, en un ple extraordinari, Assumpció Brossa renunciarà a ser alcaldessa i Salvi Güell la substituirà per presidir el consistori. No serà la primera vegada que Güell aixecarà la vara d'alcalde, ja que ho va fer durant el mandat 2007-2011. Va ser un mandat que alguns veien “contra natura”, amb un pacte d'ERC, PP i Entesa, amb la clara finalitat d'apartar Xevi Sanllehí (CiU) de l'alcaldia. L'antagonisme entre Güell i Sanllehí ha marcat els últims mandats a Castelló d'Empúries i la sortida de Sanllehí de la vida política és un dels factors que ha facilitat l'acord actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona