Política

Iglesias lamenta que el PSOE hagi dit ‘no' a un govern a la valenciana

El líder de Podem retreu a Sánchez que desestimi una coalició progressista

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha lamentat que “per desgràcia” el líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi dit “que no” al govern de coalició “a la valenciana” que ha plantejat Compromís.

En roda de premsa al Congrés després de l'entrevista que ha mantingut amb el Rei Felip VI, Iglesias ha retret a Sánchez que segueixi dient no a l'opció d'un govern de coalició progressista, que ha proposat Podem des del principi i que és l'única que “suma”, encara que ha assegurat que manté la seva mà estesa perquè el líder del PSOE rectifiqui.

Iglesias, que ha estat informat aquest mateix matí per la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, ha qualificat de “molt sensata” l'oferta in extremis de Compromís per conformar un govern i evitar les eleccions. Ha reiterat la seva exigència de conformar un “govern a la valenciana” en el qual estigui Podem i la resta de les forces d'esquerres.

Igualment, s'ha remès en diverses ocasions al rebuig “inequívoc” d'Oltra a la contraoferta del PSOE per afirmar que comparteix la seva “frustració” davant el “menyspreu” dels socialistes a aquest govern de coalició en el qual estigui Podem. “Els temps dels xecs en blanc i les imposicions” ja han acabat, ha afegit.

“La política no pot ser un casino ni una partida de pòquer. Nosaltres hem estat coherents des del principi, assumint cessions en temps i forma”. “Tant de bo Sánchez rectifiqui, segueix estant a temps”, ha emplaçat.

El més lògic, segons Iglesias, és que quan hi ha dues forces polítiques amb una proporció de vots similar, com és el cas de PSOE i Podem, es posin d'acord “a partir del reconeixement mutu”.

No obstant això, també ha insistit que Sánchez sempre pot rectificar: “El seguim esperant, seguim esperant que faci aquest pas i surti de la gàbia en la qual l'han tancat”, ha dit després de reiterar la seva impressió que al líder socialista el seu partit li va prohibir que acceptés un govern amb Podem.

Sobre la seva tercera entrevista amb el Rei, el líder d'Podem ha explicat que ha compartit amb el monarca impressions sobre la situació política i que l'ha trobat “enormement lúcid i solvent” al mateix temps que ha destacat el seu “comportament exemplar i magnífic”.

Iglesias ha explicat a Felipe VI que Podem ha treballat en tot moment perquè fructifiques un govern “a la valenciana” i que ha intentat aportar solucions amb “cessions, cessions i cessions”.

Arribats a aquest punt, el secretari general de Podem ha assegurat que “si s'han de repetir les eleccions” seguiran “tendint la mà al PSOE” i creu que el més raonable seria que en el futur s'acabin els “vetos” i puguin governar junts.

Sobre la possible confluència amb IU en uns futurs comicis, Iglesias ha insistit que els detalls es concretaran en la taula de diàleg que encara no ha començat a treballar, però que pot començar a funcionar “molt aviat” i ha insistit que comparteix amb Alberto Garzón la impressió que “cal estar a l'altura” de la importància del moment històric.

El que també té clar és que una futura campanya electoral totes les forces polítiques hauran de dir ja “amb qui estan disposats a pactar” perquè els ciutadans no “toleraran cap engany”. “Sortirem a guanyar, però allargarem la mà” per a conformar un govern progressista, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona