Política

Güell substitueix Brossa com a alcalde de Castelló

Un ple extraordinari formalitza el pacte entre ERC i CiU que obre una nova etapa política al poble

Els partits de l'oposició carreguen contra el nou govern i llancen dures crítiques

Salvi Güell va recollir ahir la vara d'alcalde de Castelló d'Empúries amb la majoria absoluta de vots que li garanteix el pacte entre el seu grup d'ERC (sis regidors) i el de CiU (quatre regidors). L'única nota dissonant a CiU ha estat protagonitzada per Agustí Ribera (Demòcrates), que ha anunciat que plega i es va abstenir. Güell no va recollir, però, cap vot favorable entre els set regidors –cinc grups– de l'oposició.

Amb l'acord lligat, el ple extraordinari d'ahir només era una formalització i l'acte va començar amb la renúncia com a alcaldessa d'Assumpció Brossa (CiU). Salvador Canet, com a tinent d'alcalde, va dirigir l'elecció del nou alcalde. Güell no va ser l'únic candidat, i també es van presentar Josep Manuel Gallego (Plataforma Cívica) i Jaume Moret (PSC), que només van recollir els vots respectius. Òscar Sánchez (Entesa), els dos regidors del PP i el de la Udem es van abstenir.

Crítiques i retrets

Un cop formalitzada l'elecció del nou alcalde, cada portaveu va intervenir per valorar la situació. Entesa ja era a l'oposició i hi continuarà, però el juny passat s'havia plantejat un govern en minoria entre ERC i Entesa; no és estrany, doncs, que el portaveu d'aquest partit, Òscar Sánchez, fos crític amb el nou govern. “Hem assistit a un espectacle vergonyós. Hem vist intrigues palatines, negociacions de despatx, primacia d'interessos personals”, va sentenciar Sánchez.

També va ser dur el portaveu de Plataforma Cívica (excomponent del govern), que va dirigir més la crítica a CiU. “Un grup sense cap, sense projecte, sense futur i amb l'única consigna del poder a qualsevol preu”, va dir Gallego, abans de demanar de “girar full” i d'allargar la mà al nou alcalde “des de l'oposició”.

Julià Genovés, del PP, també va centrar les crítiques en CiU, amb qui havia governat. El PP, a consciència o no, haurà estat el detonant de tot: primer pactant i facilitant el govern de CiU; a continuació deixant CiU en minoria quan Brossa els va expulsar del govern, i, finalment, també haurà facilitat el pacte entre ERC i CiU, anunciant que hauria votat a favor d'una moció de censura d'ERC. Amb tot, Genovés va reclamar al nou govern que vagin per feina i no deixin enrere els projectes iniciats i que el regidor popular va reivindicar.

Xavier Martínez, portaveu de la Udem, tampoc no va ser tendre amb els excompanys de govern: va retreure falta de lideratge i de coratge a Assumpció Brossa, i va titllar de “mentiders i traïdors” els components del grup. Adreçant-se a Güell, Martínez li va retreure que havia deixat el municipi “a la ruïna i endeutat” en la seva precedent etapa d'alcalde. Amb tot, Martínez es va abstenir “per donar una oportunitat als nous regidors i esperant canvis d'actitud”. El portaveu del PSC –al marge de les travesses dels últims deu mesos a Castelló– va ser el menys crític, va apel·lar a treballar pel bé comú i va anunciar que es dedicarà a fer una oposició constructiva.

Assumpció Brossa, que a partir d'ara serà la numero 2 del govern, va reiterar que el pacte entre CiU i ERC era el que ella ja volia el juny passat i que en aquell moment no va ser possible. L'estabilitat i la necessitat d'un govern fort justifiquen, segons Brossa, el “pas al costat” que va fer ahir, cedint l'alcaldia al seu antic rival.

El nou alcalde va parlar l'últim i ho va fer defensant la seva legitimitat per ser a l'alcaldia, com a representant de la llista més votada. També va respondre a les crítiques. “No tot val en política, hem sentit aquests dies. I és ben cert. Que tothom es prengui com vulgui aquestes darreres paraules. Tampoc val intentar desacreditar amb arguments falsos i dient mentides”, va dir Güell. Comprometent-se a ser l'alcalde de tothom, va assegurar que el govern que presidirà “serà el govern de tothom”. En els pròxims dies, l'alcalde presentarà un nou cartipàs municipal que, tal com ja es va avançar, compartiran els regidors d'ERC i CiU.

LES FRASES

Creiem des d'ERC que estem legitimats per ocupar aquest càrrec; serem el govern de tothom
Salvi Güell
Alcalde, ERc
Ha estat una decisió difícil. Però crec que ara em toca fer un pas al costat pel bé del nostre municipi
Assumpció Brossa
portaveu de CiU
Han pactat els guanyadors i els perdedors; desitgem que els projectes iniciats no s'aturin
Julià Genovés
portaveu del pp
Vam pactar amb els perdedors; girem full i allarguem la mà al nou alcalde, des de l'oposició
Josep Manuel Gallego
Portaveu de plataforma cívica
Ha estat un govern amb falta de lideratge i de coratge; el nou alcalde va deixar el municipi a la ruïna quan va ser alcalde
Xavier Martínez
portaveu de la Udem
Vam venir per fer poble, seguim en aquesta línia i per fer una oposició constructiva
Jaume Moret
Portaveu del Psc
Un espectacle vergonyós; ja hem perdut un any i serà tornar a perdre el temps
Òscar Sánchez
Portaveu d'Entesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia