Política

ÀLEX GARRIDO

ALCALDE DE MANLLEU

“Manlleu no és un malalt crònic com fan veure”

“La valoració del primer any de mandat és positiva. Hem assolit els grans reptes inicials”, diu Garrido

“Hem perdut dues votacions en un any. La de la zona blava ens va sorprendre”

Bàsquet, piano i literatura
Àlex Garrido és un gran amant de l'esport de la cistella: “Hi jugo des de petit, i ara encara ho faig amb els amics i amb l'equip de lleure del Manlleu. Els meus moments d'oci també els dedico a anar a veure el Barça al Palau Blaugrana”, explica l'alcalde manlleuenc. Més enllà de l'afició per aquest esport, Garrido toca el piano: “Igual que el bàsquet, ho faig des de petit, però a la universitat vaig haver de deixar els estudis. Ara el toco per plaer a casa”, remarca. També ha publicat diversos llibres, com ‘L'Illot de la Haima', premi narrativa Ciutat d'Eivissa.
Manlleu ha de ser ciutat universitària. A través del Museu del Ter podem trobar una gran línia de col·laboració
Una oposició destructiva no porta enlloc. Si algú vol
ser alternativa de
govern en un futur, ha d'aportar coses

Àlex Garrido s'ha estrenat com a alcalde de Manlleu en aquesta legislatura i, a punt de complir el primer any de mandat, ja ha hagut de fer front a dificultats, com el fet d'haver de governar en minoria, i també a reptes, com el d'encarar projectes importants per a la capital del Ter.

S'acosta l'any de mandat. Quina valoració en fa?
En global crec que és positiva. A nivell personal hi ha satisfacció, el mateix compromís que el primer dia i el convenciment que ens en sortirem, d'aquest gran repte. Tenim un bon equip, i el pacte amb la regidora de MES, Dolors Collell, està sent positiu. En un any ja hem assolit els objectius que ens havíem marcat d'inici: hem millorat la mobilitat interna, es van acabar les obres del canal i la nova biblioteca serà una realitat aquest estiu. També s'han desencallat les obres del Teatre Centre, que podran començar a la tardor. Hem anat complint els compromisos que teníem amb la ciutadania i no hem deixat de fer la feina del dia a dia. Entenc que fins i tot hem superat les expectatives amb què arrencàvem.
Governen en minoria i fins ara ha sigut difícil arribar a acords amb l'oposició. El sorprèn?
Sí, perquè sempre he entès que l'oposició ha de ser més constructiva que destructiva. En un any de mandat, però, només hem perdut dues votacions, i una d'elles –poder fer una superfície comercial a Can Brocato– la vam tirar endavant al cap d'un mes. L'altra que vam perdre va ser la de les noves taxes de la zona blava. Ens va sorprendre perquè crèiem que suposaven una millora per a la ciutat i per al comerç. Una oposició destructiva no porta enlloc, ja que, si algú es vol constituir com a alternativa de govern en un futur, el que més valora la gent és que construeixis i proposis. Els plens tenen molta visibilitat, però en juntes de govern o comissions informatives topem amb la mateixa actitud.
Per la zona blava s'ha tornat a dialogar? S'han valorat altres propostes?
No podem dialogar amb qui no vol. Vam posar aquesta modificació sobre la taula perquè tothom hi fes propostes, i en cap moment hem rebut alternatives. Si no estàs d'acord amb alguna cosa has de presentar noves propostes reals. Com queda això? Doncs com a l'inici. S'aprovarà l'adjudicació de la gestió a una empresa a través de la junta de govern. Estàvem en un impasse i era un moment per repensar la zona blava, incorporar zones taronges, potenciar els tiquets comercials i els preus especials, i no es podrà fer. Acabarem fent el que ja hauríem pogut fer si no haguéssim volgut dialogar.
L'opció de gestió pública no s'ha valorat, tal com demanaven diversos grups?
Serà un servei externalitzat, i és de les primeres coses que es van discutir. La despesa que hauria d'assumir l'Ajuntament per oferir aquest servei seria massa gran, i no ens podem permetre incorporar més gent a la plantilla municipal. No era viable, i un pàrquing requereix una bona gestió que millor que facin professionals.
Aquest episodi ha provocat que s'aixequin actes en totes les reunions que es facin per tractar el POUM amb la resta de grups. És una clara mostra de desconfiança entre el consistori...
Sí, i ho hem detectat en les juntes de govern, en les comissions informatives... Se'ns retreu que no expliquem ni dialoguem, quan aquest Ajuntament ha obtingut el 100% en el segell de transparència. Ara afrontem un tema molt important com el POUM i volem que quedi constància de tot el que es diu o no.
En quin punt està el nou POUM?
L'anterior va quedar suspès perquè faltava l'informe d'inundabilitat, i tenint en compte que l'havíem d'adjuntar s'ha aprofitat per readaptar el document –és del 2008– a la realitat actual de Manlleu. Els tècnics han fet un nou projecte que primer es posarà a debat entre els grups municipals i després passarà per un procés participatiu molt innovador.
Innovador? Ja el tenen pensat?
Sí. A Manlleu mai havíem tingut tants processos participatius com ara, i me'n sento orgullós. Hem fet el projecte educatiu, el fòrum econòmic i social i amb el POUM no ens tancarem en un despatx, sinó que es faran caminades amb els tècnics i la població per palpar la realitat: veure el municipi i conèixer les propostes que fem i les que fan els manlleuencs.
Un dels grans eixos serà aconseguir més sòl industrial?
És un dels objectius de Manlleu i ho podem fer sense la necessitat del POUM. De fet la primera fase d'aquest augment de sòl industrial està prevista al polígon del Verdaguer. La propietat es mostrava reticent a posar a disposició del municipi més terreny, però ara ja hi estan d'acord i ja tenim una empresa de Manlleu que necessita ampliar la seva activitat. És una acció immediata i, quan ho fem, una sola empresa ocuparà la meitat de l'ampliació. També hem de desenvolupar millor el polígon del Mas.
I en el trànsit urbà també s'hauran de prendre mesures en un futur?
Aquests dies hem enviat a la Generalitat un recordatori sobre una proposta que es va acceptar però no es va executar, que era limitar l'accés de vehicles pesants al centre de la ciutat, i senyalitzar a la rotonda de Vic i a la carretera que no poden accedir al centre. Serà una mesura important, igual que la millora del pont de Can Molas, que es farà el 2017. De cara al 2018 tenim el compromís de la Diputació d'arreglar el vial de la Miranda, que és un dels accessos primordials als polígons.
Estan treballant amb els pressupostos prorrogats. No n'hi haurà de nous?
No ho tenim clar però no descartem treballar-hi tot l'any. Estem esperant la resposta de les meses de concertació de la Diputació per veure quin marge tenim. Acabar l'any amb els pressupostos prorrogats és una decisió valenta. En qualsevol Ajuntament una de les prioritats és aprovar nou pressupost cada any, però si no ho fem serà per sentit del rigor. El marge que tenim, preveient despeses i ingressos, no ens deixa capacitat de negociació política. No hi ha prevista cap gran inversió i crec que podem estar còmodes amb l'actual pressupost.
Manlleu no quedava gaire ben situat en l'informe socioeconòmic que va presentar Creacció, en què destacava el 19% d'atur.
Sobre aquest estudi, m'agradaria puntualitzar que hi ha errades. En l'atenció alimentària als infants sortien unes dades de Manlleu que no eren certes i que distorsionen l'informe. S'agregaven dades de dos anys i no es tenia en compte una despesa en aquest aspecte, que és que durant l'estiu a Manlleu es continuen pagant els menjadors escolars a qui ho necessita. Manlleu té un 17% d'atenció alimentària als infants i no un 50%, com apareixia. Nosaltres hem fet altres estudis comparant-nos amb poblacions similars a Manlleu i estem en la mitjana. És cert que tenim una realitat social complexa i diferent d'altres ciutats, però Manlleu no és un malalt crònic, com alguns intenten fer veure interessadament. És clar que s'ha de millorar en molts aspectes, i per això treballem.
En la presentació del FES deia que augmentar el lligam amb la UVic-UCC seria una bona manera de dinamitzar. Es farà?
Manlleu ha de ser ciutat universitària i aquesta és una de les meves obsessions polítiques. Penso que pot trencar dinàmiques i potenciar el dinamisme de Manlleu. Tenir una facultat a Manlleu no és imminent, però és un tema que com a alcalde tinc molt clar que hem de treballar. El que és clar és que la relació amb la UVic-UCC s'eixamplarà en els propers mesos. El Museu del Ter, on tenim el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), és el lloc en què podem trobar la línia de col·laboració més important.
En quin sentit?
Doncs, en un principi, que es pugui impartir una càtedra relacionada amb les ciències ambientals i que el museu es pugui acabar convertint en un campus més del centre relacionat amb aquestes matèries. Estem en converses i es poden desencallar en poques setmanes.
Entén que la UVic hagi establert forts lligams amb poblacions més llunyanes i no amb Manlleu?
Nosaltres entenem que és molt important la relació entre la capital d'Osona, Vic, i la capital del Ter, que és Manlleu. L'essència de la UVic també ha de ser comarcal, i això no es pot perdre. Manlleu, a través de la figura del seu alcalde, lidera l'associació Fem UVic Territori, que és l'agrupació de municipis presents al patronat de la Fundació Universitària Balmes i que vetlla perquè hi hagi vinculació entre l'entitat educativa i el territori.
Pel que fa a la reforma del pont de Can Molas, començarà el gener de 2017, però ara ja estan en contacte amb els veïns. Què s'estan trobant?
L'origen de la petició d'aquesta reforma surt de la reclamació ciutadana, i especialment dels veïns del barri de Vista Alegre. És evident que el vial per als vianants del pont és perillós i s'ha d'arreglar. A més, el projecte que assumeix la Diputació reforça l'estructura i permet eixamplar el pas de vehicles. La millora serà indiscutible. Que en tota gran obra hi ha gent que no hi està d'acord? Segur, però hem de ser valents i vetllar per l'interès comú. Ara ens estem trobant un cop al mes amb veïns de la zona per detectar i anticipar problemes que poden sorgir quan comencin les obres.
Construir un segon pont es una possibilitat que es preveu?
Nosaltres sempre hem reivindicat poder construir un pont nou en algun punt de Manlleu, i en el POUM que estem elaborant hi surt aquesta idea. Ens trobem amb dos grans problemes si hi volguéssim fer front: d'una banda, el finançament, ja que una construcció nova no baixaria dels 9 milions d'euros i les institucions que ho haurien de pagar no tenen capacitat ara mateix d'assumir-ho. Cal ser realista i rigorós en les propostes que es fan i no fer política populista. El que també hauríem de discutir molt a fons és on es fa el pont nou. L'opció de la Devesa seria astronòmicament cara, ja que caldria superar el barri de Vista Alegre d'alguna manera, i situar-lo a Vilamirosa també aixecaria reticències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona