Política

Puigdemont acusa Rajoy de deixar famílies a la intempèrie

El govern garanteix que aplicarà igualment “les bondats de la llei” de pobresa energètica tot i el recurs al TC

Junqueras lamenta la nova “escomesa” i promet fer prevaldre la voluntat catalana

El govern havia fet molt d'èmfasi, tant en la reunió de Carles Puigdemont amb Mariano Rajoy com en la dels vicepresidents català i espanyol, en la demanda de preservar la llei de pobresa energètica de les urpes del Tribunal Constitucional (TC). La resposta impertèrrita del govern del PP, que ahir va enviar parcialment la norma catalana a l'alt tribunal, constitueix un cop de porta en tota regla, però no a les aspiracions de l'executiu català, sinó a les famílies vulnerables necessitades, segons el president Puigdemont, que ahir va deplorar la “decisió política” del govern espanyol en funcions de recórrer contra la llei.“Que no facin veure que han mig obert la porta, perquè l'han tancada del tot”, va dir. “Han volgut deixar a la intempèrie moltes famílies vulnerables”, va acusar Puigdemont des de Vilafranca del Penedès.

El president, visiblement irritat, va anunciar la convocatòria immediata de la comissió promotora de la llei i dels grups parlamentaris que li van donar suport –tots– per donar una resposta conjunta a l'alçada de les circumstàncies. Amb tot, va avançar que el govern garantirà l'aplicació de “les bondats de la llei”, de manera que si algú necessita habitatge i es troba en situació de vulnerabilitat, l'administració catalana no el deixarà desatès.

El vicepresident, Oriol Junqueras, que ni vint-i-quatre hores abans s'havia reunit amb Soraya Sáenz de Santamaría a Madrid, va lamentar la “nova escomesa” del govern espanyol. A través d'una piulada, el també conseller d'Economia va valorar que es tracta d'una decisió “perpetrada a través d'un Tribunal Constitucional polititzat”.

“Farem prevaler la voluntat dels ciutadans expressada al Parlament”, va prometre Junqueras, que va insistir, sense parlar de desobediències, que la Generalitat continuarà servint la ciutadania. En la mateixa línia, Puigdemont va avisar: “A Catalunya anirem fent i no esperarem que a ells els sembli bé el que fem.”

Pel president, el fet que el recurs només afecti la part que fa referència a l'habitatge no amoroseix el greuge, i ho va qualificar d'intent de vendre gat per llebre. “No és que afecti només l'habitatge, és que no es pot combatre la pobresa energètica si no hi ha una casa on viure”, va reblar.

Diversos caps de files catalans al Congrés van reaccionar amb enuig al nou revés popular. El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va defensar una gran mobilització per protestar contra el nou recurs al Constitucional. “És molt evident que plou sobre mullat i que fa setmanes que arriben sentències en contra de lleis del Parlament”, va afirmar a Catalunya Ràdio. El diputat Joan Mena (militant d'EUiA), va anar una mica més enllà i va descriure el TC com “un acudit”. “No li hauríem de fer cas”, va afirmar a Twitter apel·lant directament a la desobediència.

Al seu torn, el convergent Francesc Homs va qüestionar el “desglaç” entre els dos executius, que va qualificar de “presumpte”. “Veurem fins a quin punt això té realment categoria de desglaç o de simple postureig”, va augurar el portaveu de Democràcia i Llibertat des de la Ser. Segons el PSC, en paraules del portaveu d'Habitatge del grup al Parlament, Jordi Terrades, “el govern de Rajoy demostra un cop més una gran insensibilitat social respecte als milers de persones i famílies que han perdut la casa”.

Barcelona obeirà la llei catalana

Hores abans del recurs davant el TC, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una proposició d'ERC que insta el consistori a obeir la llei de pobresa energètica. La iniciativa va recollir el suport de BComú, CiU i la CUP. El text aposta per aplicar la norma encara que el tribunal la suspengui.“Hem de plantar cara des de la sobirania d'aquest Ajuntament, en solidaritat amb la sobirania del Parlament”, va defensar el cap de files republicà, Alfred Bosch. L'alcaldessa, Ada Colau, veu irresponsable i arrogant l'actitud del PP, mentre que la batllessa de l'Hospitalet, Núria Marín, va rebutjar el recurs i va proposar un ampli front comú contra el “nou atac a les polítiques socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern israelià decideix tancar Al Jazeera al país

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona