Política

JOAN CARLES BATANÉS

ALCALDE DE SANT FRUITÓS DE BAGES (GFP)

“Sant Fruitós és una peça clau que atrau inversions”

“Gent Fent Poble és l'únic grup de Manresa i Sant Fruitós que ha manifestat quins condicionants posa perquè el projecte tiri endavant; he trobat a faltar aquest exercici”

“Els ajuntaments som els més propers a la ciutadania, ens utilitzen per l'impacte mediàtic en el marc de la batalla política”

Alcalde des del 2011
Batanés es va presentar com a candidat de la llista independent Gent Fent Poble el 2011 i va arribar a l'alcaldia el mateix any per un acord amb el PSC i Imagina't Sant Fruitós. “Em van venir a trucar a la porta”, explica. I recorda que ja el 1991 va donar suport a CiU anant de número 9. És arquitecte tècnic i ha estat vinculat al col·legi d'aparelladors.
Governa amb el PSC. No s'ha reeditat el tripartit anterior. S'entenen bé?
En aquest segon mandat hem aconseguit millor resultat, i això vol dir que alguna cosa hem fet bé. Som el partit més votat. Tot i que numèricament no feia falta, es va proposar reeditar el pacte, però ERC i PSC, sobretot ERC, no veien de bon ull el pacte, per la qüestió catalana. Amb el PSC, crec que el fet de conèixer-nos des de fa quatre anys facilita les coses. No només a l'hora de prendre decisions sinó a l'hora de proposar-les. Hem après a no plantejar coses que ja sabem que serà difícil tirar endavant. És important perquè treballes amb força les coses que saps que prosperaran.
Quines són les prioritats del seu govern aquest mandat?
Una d'elles és comuna al país, que són els serveis socials, l'ajuda a famílies i col·lectius més desafavorits. Va ser una gran aposta legislatura anterior i que malauradament hem de mantenir. S'ha de ser conscient de la realitat que vivim. No ens conformem només amb la línia d'ajuts directes que hi ha de ser i que és molt potent. Paral·lelament tenim una aula socioeducativa i un club de la feina. És a dir, l'ajut directe hi ha de ser però també la formació dels joves i la possibilitat reinserir laboralment persones que s'han queda sense feina.
Hi haurà grans inversions?
Som conscients que per temps i per diners aquesta legislatura es poden fer els projectes que es podran fer. Però ens hem proposat realitzar els projectes d'aquelles infraestructures que creiem que s'han de fer. Hi ha el nou esplai d'avis, el casal entitats, el museu de Sant Fruitós , la passera de vianants que ha d'unir els polígons de Sant Isidre amb el Riu d'Or-Casanova. També hi ha un casal de joves i el nou CAP . En funció del que costi, de les subvencions i de la capacitat inversora de l'ajuntament, estarem en diposició de saber quins prioritzem. Tan de bo els poguéssim fer tots perquè son els que necessita el municipi en un futur més proper. Però establirem la prioritat en base als costos. Sí que ja hi ha obres previstes, que ja volem executar. S'ha adjudicat recentment la reparació de la teulada del cobert de la màquina de batre i la urbanització de la plaça 11 de Setembre. És una obra cabdal perquè per nosaltres ha d'esdevenir la plaça major de Sant Fruitós. La de l'ajuntament és petita i pel desnivell no es poden fer actes de plaça major. També farem la urbanització del carrer Padró, en la primera fase. Tindrà prioritat invertida. Podran passar-hi cotxes però amb prioritat per a vianants.
Hi ha queixes per les molèsties de l'aeròdrom. S'han resolt?
Un dels encerts, ja abans que comencés l'activitat de l'aeròdrom, va ser fer una comissió de seguiment que ha servit per parlar, vehicular i acostar posicions sobre el dret que té l'explotador de fer l'activitat per a la qual té llicència i el dret dels ciutadans d'estar tranquils i no suportar molèsties. A banda de percepcions a nivell particular , ha servit per posar en comú aquestes preocupacions. Un any després de funcionar, hem reduït les molèsties de soroll.
Té en tràmit el primer crematori al Bages. Manresa també en promou un. És compatible?
De compatible ho és perquè podria haver-n'hi un a cada poble. Una altra cosa és la inversió: si n'hi ha un, algú en farà un altre al costat? A Sant Fruitós teníem el lloc idoni per fer-lo, al costat del cementiri, i ens va semblar que a part de donar servei a la nostra població, podria ser un servei per a la comarca i per això vam fer l'aposta. Que al cap de dues setmanes Manresa digui que també treballa en aquesta línia, bé... em sembla molt bé.
Veig certa competència...
Manresa és capital de comarca
i té deu vegades més població que nosaltres. Quan ets més petit has d'intentar arrambar-te al gran. Sant Fruitós no ha d'anar contra ningú i menys contra Manresa. Sant Fruitós pel lloc que ocupa a la comarca és una peça estratègica que fa que tingui atractiu per a certes inversions. És cert que algunes infraestructures que es fan pensant en Manresa van a parar a Sant Fruitós. Això no és entrar en competència sinó intentar conviure. No pretenem passar davant de ningú; simplement tenim una situació estratègica i hem de ser conseqüents. Si el govern de Sant Fruitós no reconeix aquesta peça clau estaria fent mala feina.
Se sent atacat per Manresa?
No, crec que estic molt de sort de compartir legislatura amb Valentí Junyent. Això no vol dir que no hi hagi coses que hem de salvar i treballar. Es com un matrimoni que un dia discuteix.
El projecte al Portal de l'Agulla també genera discrepàncies.
El tema del Portal de l'Agulla és una proposta d'inversió d'un privat. L'Ajuntament ho ha tramitat perquè hi ha les normes diuen que quan un ciutadà demana una cosa i ho fa de manera adequada, l'obligació de l'administració és tramitar-ho. Moltes de les al·legacions presentades es basen en el fet que no s'havia d'haver tramitat. Per mi tenen un problema greu: trepitgen drets dels ciutadans. Ningú pot posar en judici la tramitació. S'ha de fer perquè és un dret del ciutadà. Estem en procés de tramitació. Hem rebut entre deu i dotze al·legacions, i ara la Generalitat ha de fer els informes: tenim l'ambiental, i falta el territorial.
El seu govern com ho valora?
Nosaltres veiem una possibilitat d'inversió al municipi que creiem que no hem de menystenir. No obstant això, no tot s'hi val. Hi ha d'haver una sèrie de condicions perquè tiri avançant. Gent Fent Poble de tots els grups de Manresa i Sant Fruitós és l'únic que ha manifestat quins són els condicionants exigibles perquè tiri endavant. He trobat a faltar aquest exercici.
Entén la posició de Manresa?
Puc arribar a entendre el seu posicionament però no el subscric.
Què suposa per a Sant Fruitós ser Ciutatdel Bàsquet Català 2016?
Una gran dosi d'autoestima perquè que un poble com nosaltres li atorguin la confiança d'organitzar un esdeveniment d'aquest tipus que només han organitzat capitals de comarca d'entrada millora l'autoestima del ciutadà. A la vegada tenim l'oportunitat de portar a casa el millor del basquet del país, Catalunya, i donar-ho a compartir a la gent que estima el basquet a Sant Fruitos que és molta. És un premi per tota aquesta gent que estima el bàsquet, i que ens han donat la força de la candidatura.
Quina solució veu a la C-55?
Les obres segurament han aconseguit reduir la mortalitat. Si s'assoleix això ja es donarà per bo, encara que en algun moment es cregui que es podia fer millor. Creiem que el desdoblament de la C-55 és prioritari sobretot perquè la gratuïtat de l'autopista C-16 és un tema tan lent i complicat que val la pena unir esforços per desdoblar la C-55 com a mínim de Manresa a Castellbell i el Vilar.
A l'octubre la Guàrdia Civil va demanar documentació del centre cívic Nexa. Com està el tema? I com ho veu ara?
És a mans del jutge i la causa està oberta, pot trigar el que consideri el jutge. Vaig denunciar CiU perquè no havia fet cap intervenció política en aquell tema. Va ser una manera de CiU de desviar l'atenció. Van voler desviar el focus cap a l'alcalde, en uns fets en què no havia intervingut, però el jutge ha considerat que no era una calúmnia.
Ha enrarit la relació amb CiU?
La relació amb CiU és normal fins que aprovem una cosade cert calatge. Llavors s'enrareix perqè tot és no, i tot serà un desastre. Recordo fa dos anys i mig, quan es va aprovar el plec de clàusules per a la nova residencia d'avis que vam inaugurar fa una setmana, que CiU fins i tot va acusar-nos d'irregularitats. Ningu sen recorda? Jo si.Sempre que ha sortit un tema important, CiU ha dit que seria un desastre de gran magnitud i s'ha demostrat no era així. Enrareix la relació? Sí. És clar.
Sou un dels ajuntaments investigats per haver donat suport al 9-N.
Ens van demanar documentació i no s'ha obert cap més diligència. Ho emmarco en la batalla política entre l'Estat i Catalunya. Si algú pensa que es lliurarà aquesta batalla, intenta tenir el màxim de bales possible.Els ajuntaments som els més propers a la ciutadania, ens utilitzen per l'impacte mediàtic.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés sobiranista català?
El d'un acompanyament ferm. Els passos els ha de marcar el Parlament i per part dels ajuntaments hi ha d'haver una acció immediata i ferma perquè sigui possible. Hi hem de ser i s'ha de notar. Hi hem de ser i si no hi som no es farà , però el pas l'ha de marcar el Parlament. No al revés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona