Política

Bàscara es va tirar a la piscina

Tres equipaments –piscina, pavelló i hipòdrom– han costat 7,35 milions d'euros i ara l'Ajuntament està amb l'aigua al coll

El poble, de 1.040 habitants, deu més de 3 milions, que no sap com pagar

L'informe economicofinancer encarregat a l'empresa GPM Consultors per l'actual equip de govern de l'Ajuntament de Bàscara ha posat llum a l'estat actual de la situació financera del consistori, un panorama futur descrit com “molt preocupant”. L'auditoria externa encarregada per l'equip de govern detalla, entre moltes altres qüestions, les grans despeses fetes en els últims deu anys, i de totes aquestes destaca el pavelló poliesportiu –una infraestructura de servei que inclou la piscina coberta adjacent–, que ha costat de moment, perquè no està acabat, 4.607.126 euros, dels quals es detalla que el cost de la construcció de la piscina coberta inacabada hauria estat de 3.468.602 euros. Els treballs d'aquest equipament esportiu van començar l'any 2005 pel pavelló cobert, i l'any següent es van continuar per la piscina coberta, els vestidors i els espais de magatzem situats sota l'actual encofrat del vas de la piscina.

L'altra gran despesa feta en aquest període és l'hipòdrom, construït parcialment en uns terrenys inundables al costat del riu Fluvià, que, segons indica l'auditoria que ahir va presentar davant dels veïns l'alcalde, Narcís Saurina (ERC), ha estat de 2.751.315 euros. Els tres equipaments, doncs, haurien costat 7.358.440 euros, una despesa que, si més no, carrisqueja en un poble amb 1.040 habitants. L'auditoria es portarà, segons exposa Saurina, al Síndic de Comptes, per si cal donar-hi via judicial.

El deute acumulat entre el 2005 i el 2014 és de 2.496.526 euros –als quals cal afegir els 600.000 acumulats el 2015–, dels quals l'alcalde assegura que 1,5 milions “es deuen al govern central dels fons de cooperació amb els municipis, i tota la resta es deu a petits proveïdors”. Les quantitats que es deuen a proveïdors fluctuen dels 350.000 euros a fins als 3.000 euros. “La majoria de deutes són a empreses petites. Aquest deute a proveïdors és de prop de milió i mig”, assegura després de veure l'auditoria.

La piscina, que Saurina afirma que no s'acabarà mai, si depèn d'ell, “perquè un equipament amb un cost anual de prop de 250.000 euros per a un ajuntament amb un pressupost que no arriba al milió és inassumible”, està a mig fer; hi falta acabar els vestidors, els terres, la rajoleta del vas i els accessos, però també tota la maquinària de depuració i les canonades. Es va començar l'any 2006 i ara està mig abandonada. “És, evidentment, un luxe que no ens podem permetre”, afirma Saurina.

En el cas de l'hipòdrom, l'equipament sí que està acabat. El problema rau en el fet que està pràcticament en desús i que va tenir un cost, que ara l'auditoria ha fet públic, de 2.751.315 euros. La majoria d'aquesta despesa es va fer servir per a la compra de terrenys. “Els solars es van comprar a set propietaris diferents. A algun d'aquests se'ls va pagar a 7.500 euros la vessana, que en un lloc així la vessana podria estar entre 4.000 i 6.000 euros i, en una altra part se'ls va comprar a 22.500 euros la vessana”, manifestava ahir Saurina. Critica també el cost d'uns lavabos “de luxe” pels quals es va pagar, segons explica, uns 80.000 euros “quan amb 15.000 o 20.000 hauríem passat”.

D'aquests 2,7 milions, en l'informe es detalla que es van gastar 350.000
euros pel moviment de
terres. “És el deute més gran que hi ha a un sol proveïdor. Cal pensar que,
en aquesta zona es van posar alguns gruixos de terres de fins a vuit metres perquè està en zona inundable”, afegeix l'alcalde de Bàscara.

Les instal·lacions de l'hipòdrom estan infrautilitzades. “Fa més de cinc anys –continua– que no es fa cap cursa a la pista, i la zona de salts, que és al centre, es va fer servir un parell de cops en tot l'any passat. Fa dues setmanes s'hi va fer un raid, i possiblement serà tot el que s'hi farà aquest any.”

En els plans de futur de l'actual equip de govern hi ha pensats projectes per reconduir tos dos equipaments. En el cas de l'espai de la piscina, es planteja el condicionament com a espai multidisciplinari, de tal manera que, aprofitant els desnivells, s'hi pogués encabir, per exemple, una biblioteca.

Respecte a l'hipòdrom, el batlle d'ERC afirma que no vol “abandonar els cavalls”, tot i que se li pot donar un ús més lúdic i d'esbarjo que permeti que més ciutadans l'aprofitin. Saurina exposa que, a la part alta, s'hi podria fer “una mena de zona de serveis” i habilitar-hi un espai per a autocaravanes. “A la zona més baixa, veiem adequat recuperar el passeig fluvial, fer-hi un observatori d'aus i un embarcador fluvial per poder anar amb canoes i caiacs pel Fluvià.” “Volem convertir-ho en el centre d'activitat del municipi i punt de sortida de les vies verdes que ens portin als espais naturals”, assegura l'alcalde.

Consulta per la venda de l'ajuntament

Joan Puntí

Unes 150 persones van assistir ahir al vespre a la reunió informativa que el govern de Bàscara va convocar per explicar la situació de les finances municipals. Va seguir atentament les explicacions des de la primera fila l'exalcalde Lluís Lloret (CiU), que un cop l'alcalde Saurina va acabar la seva exposició va prendre la paraula per qualificar de “farsa” aquella exposició. Saurina i Lloret van enganxar-se en una discussió plena de retrets mutus que no es va aturar fins que Lloret, que va mantenir un to exageradament asserenat, es va asseure.

Abans, en el transcurs de l'explicació, Narcís Saurina va explicar que, en el cas que s'hagués de vendre l'edifici de l'Ajuntament per poder pagar a proveïdors, abans es faria una consulta entre els veïns del poble. Actualment l'equip de govern ha consultat a la Generalitat la possibilitat de posar a la venda l'edifici de la plaça Major. Està a l'espera d'una resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Kíiv alerta que Bielorússia està acumulant tropes a la seva frontera nord

barcelona
estat francès

Macron tanca aquest dilluns les consultes per nomenar un nou govern

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu avisa Hezbol·là i l’Iran que l’atac al Líban “no és el final de la història”

barcelona
política

Illa assegura que complirà amb ERC tot i el “soroll” que genera el pacte de finançament

barcelona
orient mitjà

Israel i Hezbol·là eleven la tensió amb l'intercanvi de foc més gran de les últimes dècades

barcelona
alemanya

Estat Islàmic reivindica l’autoria de l’atac mortal a Solingen

barcelona
política

Victor Puga i Abel García, nous fitxatges del govern d’Illa

barcelona
guerra a europa

Nou intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna

barcelona
guerra a gaza

Hamàs envia una delegació al Caire per reunir-se amb els mediadors

barcelona