Parlon es descarta com a ministra de Sánchez: “La meva vinculació amb Santa Coloma és molt forta”
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet considera que la independència és un escenari inviable i impossible tal com “es demostrarà en 14 mesos
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i vicesecretària primera del PSC, Núria Parlon, s'ha descartat com a ministra al ‘Govern del canvi' que vol constituir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, si aconsegueix la presidència després de les eleccions generals del 26 de juny: “La meva vinculació amb Santa Coloma és molt forta”. Així, ha destacat que el seu paper al ‘Govern del canvi' és més “d'acompanyament, empenta i ajuda”, i no es veu com una futura ministra en un executiu liderat per Sánchez, amb el qual sí vol col·laborar i aportar la seva experiència en polítiques socials i municipals.
Comparteix equip amb “gent preparadíssima per poder ser ministres, si toca”, però ella prefereix ara col·laborar en el que calgui mentre segueix desenvolupant el seu compromís al capdavant de l'Ajuntament de Santa Coloma. “D'aquest equip segur que sortiran els millors ministres però no crec que sigui el meu cas”, que és el de portar la il·lusió i la vitalitat del municipalisme amb les polítiques socials al ‘Govern del canvi'.
Als qui asseguren que la seva figura representa un gest de complicitat de Sánchez al sobiranisme, els ha contestat que es tracta “d'una visió esbiaixada i pròpia de les males arts que acostumen a utilitzar aquells que cada vegada que hi ha eleccions treuen a passejar la unitat d'Espanya per tapar les seves incompetències”, ha destacat en al·lusió al PP.
Ha defensat que Sánchez es pugui envoltar de persones que, com ella, han dit en algun moment que la millora de l'encaix de Catalunya a Espanya passa per una reforma de la Constitució que ha de “ser ratificada d'una manera especial a Catalunya”.
A la pregunta de per què va dir en una conferència al març que el PSC tenia un problema amb el PSOE pel 'dret a decidir', ha dit que a Catalunya “hi ha una realitat que no es pot negar”, però ha recordat que els socialistes defensaven el 'dret a decidir' fins que, segons ha assegurat, es va associar al dret a l'autodeterminació.
Creu que la independència és un escenari inviable i impossible tal com “es demostrarà en 14 mesos, que passaran i no hi haurà independència perquè no es produirà”, mentre que els socialistes proposen diàleg i respecte mutu perquè els catalans se sentin còmodes i reconeguts a Espanya.
Ara “s'ha posat el referèndum sobre la taula com si el referèndum fos una solució i no ho és, sinó que ofereix una fotografia de la situació que ja es coneix perquè es van fer unes plebiscitàries no fa tant”, els resultats de la qual van indicar la necessitat d'arribar a un acord i fomentar el diàleg.
Això només serà possible si canvien les majories a Espanya i el PSOE lidera el Govern espanyol, des del que fomentarà una reforma federal de la Constitució que votaran “tots els espanyols, i caldrà veure què vota Catalunya”.
Preguntada per què passaria si els catalans voten majoritàriament ‘no' a aquesta reforma de la Constitució -el líder del PSC, Miquel Iceta, s'obre a la via canadenca-, ha respost: “Doncs llavors haurem fet molt mal camí, però estic convençuda que Catalunya dirà majoritàriament ‘sí' a un procés de modernització a Espanya i d'acord, d'entesa i de reconeixement de la singularitat”.
Parlon nega que el referèndum hagi estat el principal obstacle per a un acord d'investidura amb Podem, sinó que el partit que lidera Pablo Iglesias “ha pensat que li donava molt rèdit electoral anar una altra vegada a eleccions” i mai ha treballat per un pacte, ha dit.
Tot i així, i amb vista a un futur acord després del 26J, creu que el PSOE ha de “negociar amb tothom, i no es pot tancar a negociar exclusivament amb un dels partits”, ha dit en al·lusió a C's--Parlon va votar 'no' a la consulta a la militància sobre el pacte d'investidura que van rubricar PSOE-C's-.
“El pacte amb C's va ser el pacte possible en aquell moment per arribar a un acord en el procés d'investidura i és trist que no s'hi sumés Podem o, com a mínim s'abstingués”, ha afegit. Per evitar que es repeteixi el distanciament amb Podem, li ha dit a Iglesias que “les intransigències s'han de reduir, i més quan el que té l'encàrrec de formar Govern t'accepta un percentatge elevadíssim del programa”.
Sobre si cal negociar amb el PP, ha dit que no si tot segueix igual, però que “tot depèn dels canvis que es poguessin produir al PP en el futur”, tot i que dubta que es puguin produir.
Creu que el procés després del 20D ha legitimat la figura de Sánchez com a algú capaç de governar i liderar un govern de canvi i ha evitat situar-se a l'escenari de què ocorreria amb el líder socialista si empitjora els resultats. “Hem de fer tots els esforços com a partit per actuar cohesionats, tenir una única veu i defensar el que necessita el país, que és un canvi de govern, de polítiques i d'orientació”, ha afirmat.