Política

Pacte d'esquerres

ICV-EUiA ha canviat de soci de govern i s'ha aliat amb el PSC, tot i la històrica rivalitat

Continua la tarifació social com a model d'equitat

L'oposició es queixa que el consistori menysprea els veïns

Si alguna cosa està cridant l'atenció és la tarifació social

Com a tants municipis, Sant Feliu ha experimentat un canvi en la composició de l'Ajuntament motivat per la fragmentació del vot entre les noves forces polítiques. ICV-EUiA ha mantingut l'hegemonia tot i que ha vist reduït en un el nombre de regidors, ja que ha passat de set a sis. Però el que destaca és el canvi en el govern: els ecosocialistes i el PSC han enterrat les desavinences històriques, fet que ha sorprès més d'un. L'alcalde, Jordi San José, defensa que el pacte entre esquerres respon al vot majoritari que va donar la ciutadania en les últimes eleccions. “L'electorat va ser molt clar. Dels set districtes electorals, en sis hi va guanyar ICV-EUiA i en un, el PSC. La rivalitat és legítima, però s'ha de situar en els termes de poder col·laborar”, defensa. I aquesta col·laboració, diu, s'ha traduït en un major accent en les polítiques socials destinades a ajudar els ciutadans que ho estan passant pitjor amb la crisi.

Si alguna cosa està cridant l'atenció dels municipis del voltant és la tarifació social que el govern encapçalat per ICV-EUiA va començar a aplicar el mandat passat. Els preus públics de serveis com les escoles bressol adaptats a les rendes han servit d'exemple a altres ajuntaments, i va ser el factor que va fer que, el 2011, ICV-EUiA es decantés per CiU com a soci de govern, ja que amb el PSC es van encallar justament perquè, segons San José, els socialistes no van acceptar la tarifació social, irrenunciable per a ICV-EUiA. Sí que ho va fer, en canvi, CiU, amb qui van governar de forma plàcida, si més no pel que fa als temes de ciutat, en l'últim mandat.

La portaveu dels convergents, Rosa Maria Martí, és especialment crítica amb aquest pacte. “Va ser una sorpresa perquè estàvem a punt de signar un tripartit entre ICV-EUiA, CiU i ERC i van preferir el PSC malgrat que es tiraven els trastos pel cap.” Martí creu que el govern aguanta perquè està molt parcel·lat, “no és unànime com va ser el que teníem ICV-EUiA i CiU”. La convergent lamenta que no s'hagi apostat per millores en la mobilitat ni que s'incentivi el vehicle elèctric. També acusa el govern de deixadesa en l'aplicació de l'ordenança del civisme i considera que treballa d'esquena als veïns.

També es queixa de falta d'atenció als ciutadans Silvestre Gelaberte, de Veïns per Sant Feliu, partit que té el seu origen en l'Associació de Veïns Roses de Llobregat. “El 64% de les instàncies no estan contestades. No hi ha ni transparència ni participació”, denuncia. Gelaberte creu també que el de PSC i ICV-EUiA és “un pacte de conveniència” i, si bé està d'acord amb les accions socials que està abordant el govern, critica el capítol d'inversions. “És desproporcionat fer inversions per 30 milions els propers quatre anys”, afirma.

JORDI SAN JOSÉ (ICV-EUiA) San José és alcalde de Sant Feliu de Llobregat des del 2011.
EL CONSISTORI

El doble de partits

Rosa M. Bravo

Les eleccions del 2015 van motivar que els votants de Sant Feliu estiguin representants pel doble de partits. Van entrar al consistori ERC, Ciutadans, Veïns de Sant Feliu i Junts per Sant Feliu. Ho van fer a costa dels vots d'ICV-EUiA, el PSC, CiU i el PP, que van perdre regidors.

les claus

Rosa M. Bravo

L'IBI, al jutjat

L'increment de l'IBI ha estat motiu de controvèrsia, fins al punt que l'Associació de Veïns Roses i el PSC ho han portat als jutjats. Encara s'ha de sentenciar sobre l'increment del 107% en els últims vuit anys.

Places sorolloses

El soroll que causen els clients a les terrasses dels bars ha estat motiu de queixes recurrents per part dels veïns. La plaça Francesc Macià, que ha de ser remodelada, és on es concentren ara les molèsties.

Edificis renovats

Les inversions previstes aquest mandat afecten sobretot places i equipaments. S'actuarà a quatre places i al Casal de Joves, la biblioteca Montserrat Roig, el centre cívic Roses i el parc esportiu de les Grases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA