economia
procés sobiranista
L'ANC culpa l'Estat espanyol de la crisi en el sector químic
Un informe de Treballadors per la Independència considera que la “nefasta” gestió de Madrid és la causa dels tancaments de Covestro i Ercros
Creu que la gestió des de Catalunya ho hauria evitat
La crisi del sector químic a les comarques de Tarragona, especialment a la indústria del clor, té les seves arrels en la falta d'atenció de l'Estat a un tipus d'activitat que es concentra majoritàriament a Catalunya. Així ho denuncia un informe impulsat per una de les sectorials de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Treballadors per la Independència, que analitza els efectes de la dependència de la política industrial de Madrid en els tancaments anunciats d'Ercros a Flix i Vila-seca i de Covestro a la Canonja.
“La política industrial espanyola ha estat nefasta per als interessos i el desenvolupament raonable d'aquesta indústria”, va denunciar ahir Jaume Morron, autor de l'informe. L'estudi assenyala que la crisi actual, que amenaça un miler de llocs de treball directes, segons l'ANC, es podria haver evitat si la competència hagués estat en mans d'una Catalunya independent. “Els tràmits que han estat en les mans del govern català s'han fet en temps rècord”, va argumentar Morron.
L'anàlisi, a més, adverteix que els efectes dels tancaments anunciats a la demarcació tarragonina aniran més enllà i afectaran també les plantes vinculades a la indústria del clor de Martorell i, fins i tot, les salines de Súria i Cardona, que serveixen matèria primera a aquestes plantes. “Fins i tot Repsol perdrà el 33% de les vendes d'etilè, ja que les fa actualment a aquests clients”, va assenyalar Morron.
Una de les arrels de la crisi de la indústria del clor és la normativa europea que obliga a la reconversió o al tancament a final del 2017 de les plantes de producció d'aquest element que funcionen amb el sistema d'amalgama, que són la majoria a Catalunya. “A diferència d'altres estats, no hi ha hagut una política que afavorís la seva reconversió, malgrat que en coneixien la necessitat des del 1999”, va destacar l'autor de l'informe. “No tinc cap dubte que aquesta negligència està vinculada amb el fet que el 70% d'aquest tipus d'indústria és a Catalunya”, va denunciar.
Energia més barata
Els anuncis de tancaments estan vinculats també a dues causes més de fons que depenen també de la gestió estatal. En primer lloc hi ha el preu de l'electricitat, que l'informe destaca que és molt més elevat que en altres països europeus, com Alemanya. “L'Estat també impedeix que es prenguin mesures que podrien comportar un estalvi”, va afegir-hi l'autor. A més, l'ANC es recolza en un estudi de Pimec que assenyala que Catalunya hauria de pagar l'energia un 30% més barata d'acord amb el que es produeix al seu territori.
Finalment, l'estudi també se centra en la manca d'infraestructures de transport, especialment pel que fa al llargament reivindicat ample europeu ferroviari, que havia d'arribar a final de l'any passat amb el tercer fil, les obres del qual, però, no han començat. Segons l'ANC, el retard és darrere, la congelació d'inversions com l'estació intermodal de BASF, per a la qual la Generalitat ja va completar tota la tramitació necessària.