Política

Els partits estatals engeguen la guerra dels debats televisius pel 26-J

Sánchez vol un duel amb Rajoy per presentar-se com a alternativa i frenar Iglesias

El PP s'hi nega i diu que el més adient ara és un combat entre quatre

Primer va ser la guerra per reduir costos electorals, que va posar en evidència els interessos dispars de cada grup, i ara s'engega la batalla pels debats televisius, en què els diferents líders pretenen ressituar-se en funció del que indiquen les enquestes. La direcció del PSOE iniciava la disputa ahir al matí proposant un altre cara a cara entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Així, a causa de l'impuls que està agafant la candidatura conjunta entre els de Pablo Iglesias i els d'Alberto Garzón i la possibilitat que acabin convertint-se en la força hegemònica de l'esquerra espanyola, l'equip socialista pretén blindar el bipartidisme clàssic reeditant l'habitual debat entre els dos candidats –el del PP i el del PSOE– que fins al 20-D s'han presentat davant els electors com els únics que poden ser alternativa de govern. La resposta del nucli dur de Rajoy ha estat rebutjar aquest cara a cara i, de fet, l'únic que accepten ara és un debat entre els candidats de les quatre forces estatals amb més representació. Però només un. No volen que el seu líder s'arrisqui a més d'una discussió pública.

Amb la marca socialista cada cop més difuminada –malgrat que Sánchez va ser el protagonista de l'etapa de negociacions–, a hores d'ara els convindria un altre duel com el que va mantenir amb Rajoy gairebé a les portes del 20-D, per evitar que entre els votants s'instal·li definitivament la idea que van escampant Podem i IU que el sorpasso ja és inevitable i que el veritable rival d'Iglesias no és Sánchez, sinó el candidat del PP. Els de Rajoy, si més no, ja han deixat clar al PSOE que no tornarà a produir-se un enfrontament com en el que Sánchez es va acarnissar amb el conservador titllant-lo d'“indecent”. I no només això, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, fins i tot obria la porta a una altra possibilitat: que si hi hagués un a cara a cara, el rival de Rajoy no fos Sánchez, sinó Iglesias. “S'hauria d'avaluar quines són les dues forces que en les enquestes reflecteixen una major importància”, sentenciava.

Duel Iglesias-Rivera

Si més no, tanta és la convicció que intenta exhibir Iglesias presentant-se com la veritable alternativa al PP que des del seu partit, a hores d'ara, es proposen un cara a cara o amb Rajoy o amb Sánchez. En tot cas, l'únic enfrontament a dos que sembla segur que es repetirà serà el d'Iglesias i el president de Ciutadans, Albert Rivera, moderat per Jordi Évole, ja que el PSOE ha rebutjat que el seu líder s'enfronti a Iglesias i els de Rajoy, encara que ho insinuïn, no tenen cap interès que el seu líder discuteixi a soles amb el de Podem.

En canvi, el format que ben segur triomfarà en aquesta ocasió és el de la cita a quatre i, a més, amb la presència de Rajoy, després que en les eleccions del desembre decidís delegar en Soraya Sáenz de Santamaría. Així, si fa mesos el PP considerava que al seu líder no se li havia perdut res en un debat amb dos grups emergents que encara no tenien representació al Congrés, ara assegura que és la fórmula que reflecteix millor “la pluralitat actual”, incidia ahir Casado. Fins i tot, altres membres de la direcció popular, com ara Rafael Hernando, aprofitaven per ironitzar sobre la proposta del PSOE de repetir el duel de dos principals candidats. “Que Sánchez demani un debat sense el seu soci Rivera se'm fa estrany”, reblava.

Batussa a tres bandes

Després de la investidura fallida de Sánchez, en què només va obtenir els vots de C's i el vot negatiu de Podem, a Rajoy li interessa més que mai un debat a quatre bandes que, a la pràctica, s'acabi convertint en un intercanvi de retrets entre Sánchez, Iglesias i Rivera sobre qui té més responsabilitat en el fet que no fos possible el govern i ara s'hagin de repetir les eleccions.

LA FRASE

Un debat a quatre és el format més idoni, és el que representa millor la pluralitat del Congrés
Pablo Casado
vicesecretari del pp

LA DATA

14.12.15
és el dia
que es va fer el cara a cara entre Rajoy i Sánchez, organitzat per l'Acadèmia de la Televisió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona