Política

El món local alerta que els bancs tornen a bloquejar els pisos

Les entitats promotores de la ILP contra els desnonaments es reuneixen amb portaveus de les principals ciutats per acordar accions per contrarestar la suspensió de la llei d'emergència social

Els bancs ja han canviat l'actitud respecte a la gestió dels pisos buits i dels desnonaments, i han passat a bloquejar les accions fins ara acordades amb els ajuntaments o els convenis que estaven treballant. Arran de la suspensió de part de la llei d'emergència social pel Tribunal Constitucional, els bancs han deixat de tenir l'actitud de col·laboració. Aquesta alerta la van llançar ahir els representants de les dues associacions municipalistes del país junt amb els de les 12 ciutats més grans del país (entre aquestes, Barcelona, Badalona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Sant Cugat i Reus). Els havien convocat les entitats promotores de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica per acordar accions conjuntes per contrarestar els efectes de la suspensió. En sortir de la reunió –que va durar més de quatre hores–, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va posar d'exemple un cas a la seva ciutat: aquesta mateixa setmana hi ha hagut un desnonament fet per un banc. “Hi ha ajuntaments que van confiar d'arribar a convenis amb els bancs en lloc d'aplicar la cessió obligatòria” dels pisos que preveia la llei, va recordar Carlos Macías, portaveu de la PAH.

En aquesta reunió, que es repetirà d'aquí a un mes, van acordar “obrir expedients sancionadors per l'incompliment” de la llei de l'habitatge del 2007. És a dir, multar els propietaris que faci dos anys que tinguin el pis buit, i al mateix temps iniciar un registre dels pisos buits. Per a aquesta llei i per a la suspesa reclamen un reglament que unifiqui els criteris d'aplicació. També demanen a la Generalitat que es trobi “amb les entitats financeres” per lligar acords “per continuar aplicant la llei” suspesa.

Sobre els treballs per elaborar la nova llei que substitueixi la impugnada, les entitats van advertir del perill d'acabar fent una llei poc “eficient”, que sigui “inaplicable” i “inviable”, va assegurar Macías. Pel que fa a la pobresa energètica, que és una part de la llei no suspesa pel Constitucional, sol·licitaran a la Generalitat que faci “inspeccions d'ofici a les companyies subministradores” per saber si apliquen la llei o no, i que les convoqui per aclarir el seu rol.

LA FRASE

Ens volem coordinar [amb els ajuntaments] per fer pressió a les entitats financeres i els subministradors
Carlos Macías
portaveu de la pah


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona