Política

política municipal

memòria històrica

Mollerussa aprova en el ple facilitar la retirada de tots els símbols franquistes

El consistori contactarà amb els propietaris dels blocs d'habitatges on hi ha plaques amb l'emblema de la Falange per donar-los la possibilitat de treure-les

El ple municipal de Mollerussa d'aquest dijous va aprovar per unanimitat una moció d'Esquerra Republicana de Catalunya que instava a la retirada dels símbols franquistes que resten a la ciutat, concretament una quinzena de plaques que encara hi ha en edificis d'habitatges. L'acord implica enviar una notificació als propietaris per explicar-los que, si ho volen, tenen la possibilitat que l'Ajuntament assumeixi aquesta tasca de manera gratuïta.

El portaveu municipal d'ERC, Engelbert Montalà, va reivindicar que aquesta acció “es podia haver fet molt abans” i que, encara que siguin quinze plaques, “són quinze que encara hi són”. Per la seva banda, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va valorar positivament el fons de la moció, però va puntualitzar que anys enrere hi havia més simbologia a la ciutat i que l'Ajuntament l'ha anat retirant.

Per la seva banda, la portaveu socialista i exalcaldessa de la ciutat, Teresa Ginestà, també va destacar que en els darrers anys s'ha retirat simbologia franquista que quedava a la ciutat i, tot i estar a favor de la moció, va dir que “potser parlant amb els afectats n'hi hauria prou”. Finalment, el portaveu del PP, Joan Simeón, va deixar clar que la situació de Mollerussa no té res a veure amb la de Tortosa, on es planteja una consulta per decidir si cal retirar un monument franquista.

Els republicans també van presentar una altra moció, que va tenir el suport de la resta de grups de l'oposició, per incrementar la freqüència de plens ordinaris amb la finalitat, segons van explicar, de tenir més possibilitats de participació. L'alcalde de la ciutat es va mostrar obert a dialogar sobre aquesta possible necessitat, però va argumentar que fa només un any que es va aprovar el cartipàs municipal, on es recull la periodicitat dels plens.

L'equip de govern també va presentar una moció de rebuig al Tribunal Constitucional per haver suspès la norma catalana de mesures urgents per fer front a l'emergència en habitatge i la pobresa energètica. Esquerra Republicana es va sumar a la moció i els socialistes també hi van votar a favor, mentre que el Partit Popular es va abstenir.

La sessió plenària també va donar llum verd, amb l'abstenció del PP i del PSC, a augmentar un 3 per cent les taxes de les escoles bressol i de l'escola de música.

LA XIFRA

15
plaques on surt el símbol de la Falange
del jou i les fletxes. Estan situades en blocs d'habitatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona
Pròxim Orient

Ferits per una explosió tres membres de la missió de pau de l’ONU al Líban

Barcelona

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Madrid
Veneçuela

Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro

Barcelona
Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

Barcelona