Política

política catalana

corrupció

El fiscal demana cinc anys per a Oriol Pujol pel cas ITV

L'acusa de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, i demana una inhabilitació de sis anys per exercir càrrecs públics

Sol·licita tres anys de presó per a la seva dona i sis per al seu amic Sergi Alsina

Cinc anys i dos mesos de presó, 310.000 euros de multa, i sis anys i sis mesos d'inhabilitació per exercir càrrecs públics pels delictes de tràfic d'influències, suborn continuat i falsedat documental. És la condemna que la fiscalia anticorrupció va comunicar ahir que sol·licita per a Oriol Pujol Ferrusola, que acusa d'haver usat el seu càrrec com a president del grup parlamentari de CiU i secretari general de Convergència, entre els anys 2010 i 2012, en benefici propi i per afavorir un empresari del sector de les estacions d'inspecció tècnica de vehicles (ITV).

Només quedaven els serrells –fixar l'import de les multes– quan fa unes setmanes els fiscals anticorrupció Fernando Maldonado i Teresa Duerto van trencar negociacions amb Xavier Melero, l'advocat
de l'exdiputat convergent, perquè no volien pactar amb l'acusació popular de Manos Limpias, després que el seu líder entrés a la presó per presumpta extorsió. L'acord era que Oriol Pujol complís una condemna curta a la presó i que la seva dona se'n lliurés.

L'escrit d'acusació definitiu dels fiscals és força més contundent, i per a la dona de Pujol, Anna Vidal, demanen tres anys i quatre mesos de presó i dos anys
i mig d'inhabilitació per exercir un càrrec públic. Pujol i Vidal, a més, han de tornar els 443.660 euros que el seu amic Sergi Alsina va pagar a Vidal, del 2010
al 2012, “per serveis i informes que eren fàcilment extraïbles de les pàgines web”, i que en realitat van servir per “retribuir la inestimable col·laboració prestada per Pujol”.

Per a Sergi Alsina sol·liciten sis anys i dos mesos de presó i una multa de 250.000 euros, quantitat que –com a Pujol– es calcula com el benefici que haurien obtingut amb una estació d'ITV, que volien compartir amb un altre empresari. En concret, a través de la societat Uprime, liderada per Sergi Pastor, a qui demanen un any de presó per tràfic d'influències i una multa de 250.000 euros. El benefici brut mitjà d'una estació d'ITV s'estima en 707.776 euros el 2011.

En l'escrit d'acusació, els fiscals exposen que el model d'explotació i adjudicació de les estacions d'ITV a Catalunya “ha estat tradicionalment un tema polèmic i conflictiu en l'àmbit judicial”. S'hi exposa que, amb la nova llei de seguretat industrial, aprovada el 2008, el govern del tripartit volia limitar la quota de mercat (Applus en tenia el 83%) i així incrementar la competència. Per un decret del 2010, es va adjudicar el lot 1 a la societat Itevelesa, i el lot 2, a Atisae.

L'empresari Ricard Puignou, de Certio, va impugnar el lot 2, i –segons els fiscals– va pagar suborns perquè l'afavorissin i per això li demanen un any de presó. Va abonar 28.320 euros a Josep Tous –que també s'enfronta a un any de presó–, quan va ser contractat pel govern de CiU per dissenyar un nou pla territorial d'estacions d'ITV i resoldre els diversos recursos presentats als tribunals per empresaris del sector. “La designació de Tous es va fer pel suggeriment actiu d'Oriol Pujol en la seva doble condició de president del grup parlamentari i secretari general de CDC.” Hi afegeixen que Alsina va ser qui va indicar al polític que es contractés Tous per tal d'afavorir els interessos de Ricard Puignou.

Els fiscals també acusen Alsina d'usar el seu amic íntim i diputat de CiU per tal de ser contractat per Sharp i cobrar 3,2 milions per trobar un comprador de l'empresa, que va ser Cirsa. “La intervenció d'Oriol Pujol va ser intensa, decisiva i clarament beneficiosa per a tots tres”, indiquen els fiscals, ja que després Alsina li tornava
el favor pagant diners a la dona de Pujol. Mecanisme, s'indica, que van usar amb Yamaha, on Alsina va cobrar 4,2 milions per trobar un comprador, i un gran aparcament proper a la Seat a Martorell.

Si no hi ha cap pacte de darrera hora, els sis acusats seran jutjats per un tribunal popular a l'Audiència de Barcelona.

LES FRASES

Oriol Pujol es va valdre del seu càrrec polític en benefici propi i, traint l'interès públic, va executar el que volia Puignou
Les factures a Vidal van ser per retribuir la inestimable col·laboració d'Oriol Pujol
F. Maldonado i T. Duerto
fiscals anticorrupció

El presumpte suborn per la nova llei, prescrit

“L'imputat Oriol Pujol era el polític que, aprofitant-se del seu càrrec en benefici propi
i traint l'interès públic, va assumir i executar les pretensions formulades pel també imputat Ricard Puignou.”

Amb aquesta duresa, els fiscals anticorrupció acusen el líder de Convergència d'haver cobrat presumptament uns 46.400 euros a través de la seva dona per fer valer els interessos de l'empresari en la tramitació parlamentària de la nova llei de seguretat industrial, que impulsava el govern tripartit (PSC, ERC i ICV) i que es va aprovar l'any 2008. No obstant això, els dos representants del ministeri públic sol·liciten que s'arxivi aquesta acusació per suborn, que es va imputar a Oriol Pujol el 18 de març del 2014, perquè el delicte està prescrit.

Puignou (de l'empresa Certio) va parlar amb els grups de l'oposició, on llavors estava CiU, i del govern. La seva intenció era que les concessions d'estacions d'ITV no tinguessin límit temporal, però que cada operador tingués una quota de mercat limitada al 40%, ja que llavors una empresa rival (Applus) dominava el 83%. S'indica que, per aquestes gestions, Puignou va pagar 80.000 euros a Sergi Alsina, amic íntim de Pujol, i Alsina va abonar a Anna Vidal 46.400 euros “pels serveis prestats pel seu marit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona