Política

política municipal

procés sobiranista

ERC impedeix declarar no grat Felip VI a Llavaneres

Els republicans, en el govern amb Acord per Llavaneres, argumenten que la moció “no porta enlloc” i “no aporta res al procés”

CiU, que va presentar el text, diu que se sent “sorprès, trist i dolgut”

Llavaneres no s'unirà, de moment, als municipis catalans que han declarat el rei Felip VI persona no grata i no ho farà perquè, en la votació de la moció presentada en l'últim ple pel grup de CiU, els regidors d'ERC, en el govern, es van abstenir.

La situació ha provocat un cert rebombori en l'àmbit polític, tant al municipi com a la comarca, perquè precisament aquest tipus de mocions, o bé han estat presentades en altres consistoris maresmencs pels republicans o bé han obtingut el seu suport sense problemes. En la votació que es va fer de la proposta dimarts, en una primera volta hi van votar a favor els tres regidors de CiU, en contra els dos edils del PP i el de Ciutadans, i el govern dels set membres d'ERC i quatre d'Acord per Llavaneres es van abstenir. A causa de l'empat tècnic, en una segona votació un dels regidors d'Acord, Joan Rubal, va canviar el seu sentit i es va afegir al grup del no. La moció no va prosperar.

L'alcalde de Llavaneres, el republicà Joan Mora, treu importància a la controvèrsia generada i en defensa la posició. “A ERC, ningú no li ha de donar lliçons d'independentisme i una moció per declarar persona no grata el rei del país veí no porta enlloc”, assenyala. Mora defensa que el seu partit “ha donat exemple en nombroses ocasions” del rebuig a la monarquia “i a la resta d'estructures de l'Estat”. “El procés cap a la independència reclama un treball diari i seriós des dels ajuntaments per eixamplar la base que hi dóna suport i aquest és el nostre compromís, el treball en positiu”, afirma, i repeteix que “mocions com aquesta, que queden bé de cara a la galeria, no tenen cap valor”. L'alcalde convida CiU, que va presentar el text, a “dedicar els esforços a fer propostes reals per Llavaneres i a participar activament en la construcció del futur del municipi”.

CiU, trist i dolgut

El portaveu de CiU, Xavier Melo, va assegurar ahir que se sent “sorprès, trist i dolgut” pel resultat de la votació “d'un tema nacional al qual ERC s'ha sumat amb convicció en altres poblacions”. Melo admet que el text no es va consensuar prèviament amb la resta de forces independentistes, però assegura que el redactat “havia estat rebaixat de to per garantir les màximes adhesions”. “No anem bé si aquells que volem construir un nou país discutim entre nosaltres, perquè estem en un moment cabdal de la nostra història”, comenta el portaveu convergent. CiU assegura que continuarà presentant mocions “de país” i que no admet que des de les files republicanes se li retregui que propostes com la de declarar el rei persona no grata “afavoreixen la violència”. “Ens hem deixat i ens deixarem la pell pels nostres ideals”, va dir.

LA FRASE

A ERC, ningú no li ha de donar lliçons d'independentisme i aquesta moció no porta enlloc
Joan Mora (ERC)
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia