Política

PILAR RAHOLA

EXDIPUTADA AL CONGRÉS DELS DIPUTATS (1993-2000)

“Ara només nosaltres podem derrotar-nos”

La periodista va ser diputada al Congrés per ERC dues legislatures històriques, la darrera de Felipe González i la primera d'Aznar

Recorda com el rei Juan Carlos I li va dir que Espanya no es trencaria i que ell era el cap de les forces armades

Per Rahola, “en aquesta nova etapa l'enemic del procés català no és a fora, sinó a dins”

Pilar Rahola és segurament una de les diputades catalanes més conegudes i punyents de les que han passat per Madrid malgrat representar una força llavors minoritària com ERC. Que una periodista independent acceptés el repte que li va proposar Àngel Colom per aconseguir l'escó a Madrid es deu a uns principis bàsics: “La idea de ser una diputada antitaurina en un país taurí, dona en un país masclista, republicana en una monarquia i independentista en un país colonitzador em va encantar.”

Rahola va ser diputada dues legislatures històriques, la darrera de Felipe González com a president i la primera d'Aznar. Va presenciar la caiguda del que anomena “el gran règim socialista que
va ser el felipisme” i creu que va ser provocada des de dins les mateixes files socialistes. Del pas de Rahola pel Congrés, cal destacar la presidència de la comissió Roldán. “Per a mi va ser tot un màster en política”, assegura. “Vaig poder veure les entranyes de l'Estat”, afirma, tot i que es lamenta que, malgrat la gran feina feta a la comissió, la detenció a Laos de l'exdirector de la Guàrdia Civil “va ser un pacte entre l'Estat i Roldán per passar per la presó a canvi de no tocar-li la fortuna”. Quant a Aznar, recorda que “a l'oposició semblava molt poca cosa; sense oratòria, era un personatge gris”. Un antilíder que reconeix que “després va créixer i, tot i continuar sent malcarat, va demostrar autoritat i capacitat per prendre decisions. Tenia idees i les intentava imposar amb força. Rajoy és un mediocre”.

Però un dels terratrèmols més impactants que va generar Rahola durant el seu pas per Madrid va ser quan es va adreçar al rei com a “ciutadà Juan Carlos”. Una relació amb el monarca educada en l'esfera pública, però molt punyent en la privada. En la primera trobada, el 1993, el monarca li va inquirir: “Què esteu fent amb els nens castellans a Catalunya?”, tot un preludi dels atacs que arribarien després contra la immersió lingüística. Una duresa demostrada en una altra recepció, quan el monarca li va dir literalment: “He promès en el llit de mort del meu pare que Espanya mai es trencaria i et recordo que sóc el cap de les forces armades.” Una amenaça en tota regla que la periodista creu que li va formular perquè ho expliqués, com a estratègia “per a la inoculació de la por”.

Rahola opina que “ara vivim l'esclat del sistema” i situem l'epicentre del terratrèmol en la corrupció pel finançament dels partits que van forjar el PSOE i el PP i que ha fet de la impunitat “un segell de marca”. El problema, diu, és que “la democràcia perpetua el sistema de tràfic d'influències, opacitat i corrupció del franquisme”. Ara, Rahola assegura: “Si Podem guanya el PSOE, canviarà el mapa polític espanyol. En canvi, Ciutadans és més l'ala dreta del PP i no em sembla un canvi de paradigma.”

Rahola va viure com a diputada l'Espanya del bipartidisme blindat, que “era tot un frontó”. I considera que “Rajoy ha superat el pitjor Aznar amb una època brutal i fosca”. Però creu que això s'ha acabat definitivament. Així, en l'àmbit nacional, té clar que “en aquesta nova etapa l'enemic del procés català no és a fora, sinó a dins”. “Només nosaltres podem derrotar-nos, com ja hem fet en altres moments de la història. Si ens mantenim amb una capacitat estratègica brillant, amb unitat política i ciutadana, i fem la feina ben feta, Espanya no tindrà més remei que pactar”, assegura. Però rebla: “No sé si som conscients de l'oportunitat històrica que tenim. El problema del viatge a Ítaca són les fuites que fan al vaixell els mateixos comandants de la nau. Molt especialment la CUP, però també les guerres internes entre Convergència i ERC.”

EL MILLOR

La reivindicació dels ideals de Carles Rahola

Per a una dona nascuda en el si d'una família de profundes conviccions republicanes i antifeixistes, la millor satisfacció del seu pas per Madrid va ser la dedicació i la lluita per aquests ideals, amb la impressió que podia venjar Carles Rahola, al qual va citar per primer cop a la cambra espanyola.

EL PITJOR

La lluita caïnita a Esquerra Republicana

Coincidint amb el seu pas pel Congrés, Pilar Rahola, al costat d'Àngel Colom, va viure el que anomena la lluita caïnita pel poder a ERC, que va suposar l'escissió del Partit per la Independència. Li sap greu que, en lloc de dedicar tots els esforços a combatre Aznar, hagués de barallar-se amb companys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona