Política

municipal

pressupostos

Reflotar les finances locals

L'exalcalde convergent Joan Campolier governa en minoria per primer cop, però l'oposició no pot articular una alternativa

El consistori vol reduir l'endeutament del 160% actual al 70% el 2019

Santa Susanna és un altre dels municipis del Maresme amb un govern totalment focalitzat en el seu alcalde, Joan Campolier, una figura controvertida però que manté pràcticament inalterable el suport de la ciutadania. Com a exemple les passades eleccions municipals, en què CiU, a qui representava Campolier des del 1987, el va rebutjar com a cap de llista per un nou procés judicial obert en què se l'acusa de prevaricació urbanística i malversació de béns públics. L'alcalde va formar un nou partit a corre-cuita, es va presentar als comicis i va aconseguir cinc dels onze regidors. CiU es va quedar amb només un. Malgrat la victòria, Campolier ha hagut d'assumir que governa en minoria i la resta de forces –van entrar per primer cop els independents de Junts Fem Santa Susanna, Ciutadans i ERC– han fet valer la seva força i han marcat sovint el ritme del consistori. La major preocupació de l'Ajuntament és el seu nivell d'endeutament, que en el dia d'avui el govern xifra en un 160% –uns dotze milions d'euros– i que ja el va portar en el mandat passat a aplicar un pla de sanejament que, entre altres coses, va obligar a retallar la despesa en personal i passar del centenar de treballadors a una setantena i, també, a frenar en sec les inversions. Tot i això, en el primer any de mandat, el govern destaca el compliment estricte de les restriccions pressupostàries, que, segons defensa, li permetran reduir considerablement el deute fins a situar-lo el 2019 en el 70%. El seu argument més repetit és que Santa Susanna és encara un municipi amb molts recursos i que el secret és saber-los aprofitar al màxim.

Precisament la major part del profit econòmic del municipi prové del seu model turístic i a aquesta qüestió s'han dedicat bona part de les iniciatives d'aquest primer any de mandat. L'organització de grans esdeveniments internacionals com el Raid Santa Susanna, el campionat de Fitness o el més recent Barcelona Dance Congress en són l'exemple més evident. Pel que fa a equipaments locals, la inauguració a mig gas del centre cívic ha estat l'actuació més significativa.

La feina del govern, però, ha estat especialment fiscalitzada aquests primers dotze mesos per la resta de grups municipals, que, tot i alguna proposta conjunta per demostrar que són majoria, han acabat treballant cadascú pel seu costat. Un dels grups més actius ha estat Ciutadans, molt crític amb l'obra de govern i que ha aconseguit victòries destacades com ara la supressió de l'impost dels guals.

En el calaix de les assignatures pendents, Santa Susanna hi té resoldre de forma immediata l'estudi de mobilitat, una eina bàsica per afrontar amb garanties la reforma del pla urbanístic, l'obra faraònica del mandat i que, segons el govern, ha de consolidar un model equilibrat entre un poble per viure-hi tranquil i un motor turístic de primer ordre.

Joan Campolier (AiS) Va crear un partit independent després que CiU el convidés a marxar
EL CONSISTORI

Noves forces, govern en minoria

Les eleccions municipals van deixar un panorama polític a Santa Susanna molt diferent del del mandat anterior. Mentre que Ara i Sempre Santa Susanna (AiS) es va imposar, dues noves forces –Junts Fem Santa Susanna i Ciutadans– van escombrar el PSC i el PP, que en van quedar fora.

les claus

PLA URBANÍSTIC

És el gran projecte del mandat que ha de dibuixar el futur del poble.

MODEL TURÍSTIC

Santa Susanna vol continuar invertint com a destinació turística de primera línia.

JUDICI NO RESOLT

Joan Campolier és investigat per prevaricació urbanística i malversació de béns públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat francès

El fundador de Telegram passa a disposició judicial

Barcelona
guerra a europa

Kíiv incendia un dipòsit de gasolina a la regió russa de Rostov

barcelona
política

La comissió de garanties d’ERC dirimirà si es pot avançar el congrés

barcelona
alemanya

Starmer visita Berlín i París en un nou intent de girar full al ‘Brexit’

barcelona
política

El PP vol fer del Senat un camp de batalla contra el finançament singular

barcelona
Política

Illa manté els actes dissenyats per Aragonès en una Diada que vol ser “per a tothom”

barcelona
guerra a gaza

Almenys nou morts en l’operació israeliana a Cisjordània més gran dels últims vint anys

barcelona
estats units

El fiscal especial refà l’acusació contra Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona

El sobiranisme, al racó de pensar

Barcelona