Política

El PP guanya i Iglesias supera el PSOE en vots i en escons

El CIS del 26-J no dóna el triomf a Sánchez enlloc

Un terç dels votants dubten i un 10% ho fan entre Rajoy i Rivera

ERC es manté i CDC recula davant l'auge d'En Comú Podem

Garzón, el millor valorat

Si l'Estat espanyol va oficialitzar la fi del bipartidisme el 20 de desembre, en la recta final de la repetició electoral del 26 de juny ara albira un canvi d'hegemonia a l'esquerra en què el PSOE deixaria de ser el primer referent. Així és després de l'últim sondeig del CIS previ a l'inici de la campanya electoral, que ratifica que el PP tornaria a guanyar les eleccions amb un percentatge de vot similar (29,2%) i que li reportaria entre 118 i 121 escons (2 o 5 menys dels 123 que té). Gràcies a la unió amb IU, la coalició Units Podem, amb Pablo Iglesias com a cap de llista, seria la gran sorpresa del 26-J amb l'assalt al segon lloc i la consumació del sorpasso al PSOE en vots i en escons: un 25,6% i una forquilla de 88 a 92 escons. Pedro Sánchez, que anhela que les urnes li premiïn l'esforç per intentar formar un govern, conduiria el PSOE al tercer lloc i a un sòl inèdit de 80 escons.

La repetició electoral, segons el CIS publicat ahir, no castiga Mariano Rajoy, que va declinar l'oferiment del rei Felip VI d'explorar una investidura tot i ser el més votat. De fet, Rajoy obté ara més percentatge de vot. El factor que ho capgira tot, però, és que els vots a IU que abans es perdien en moltes circumscripcions ara serveixen perquè la coalició Units Podem robi escons a tothom. En primer lloc al PP, que tot i pujar en percentatge de vot cauria als 118-121 escons. Però la llista d'Iglesias també robaria escons a Ciutadans, que, igual que el PP, creix en intenció de vot però perdria un o dos seients i es quedaria en 38 o 39 escons. L'enquesta es va realitzar entre el 4 i el 22 de maig, quan Iglesias i Alberto Garzón havien firmat ja l'acord per acudir al 26-J en coalició. Curiosament és Garzón, relegat per Iglesias al cinquè lloc de la llista per Madrid, el polític més ben valorat de tots amb una nota de 4,71, molt superior al 3,41 que obté el cap de cartell i líder de Podem. Albert Rivera (C's), amb un 4,17, és el segon millor valorat i després ja vénen el socialista Pedro Sánchez (3,99) i, en últim lloc, Rajoy (3,09). El CIS no oculta la incertesa del moment: un terç dels votants no tenen decidit encara el seu vot, un 10% dubten entre Rajoy o Rivera i un 9,4% dubten entre el PP o el PSOE.

El CIS obliga el PSOE a mirar-se davant un mirall bipolar: és el partit més pròxim a les idees dels espanyols (18%) i el que més espanyols voldrien que guanyés les eleccions (gairebé un 20%), però alhora s'ensorra fins al tercer lloc amb el 21% dels vots i és víctima del temut sorpasso dels d'Iglesias. “Ni hi ha hagut ni hi ha ni hi haurà sorpasso”, apostava ahir el secretari d'organització del PSOE, César Luena. “Els espanyols tracten més bé el PSOE que les empreses demoscòpiques”, es consolava Sánchez.

La davallada socialista, al mateix temps, es cobra noms significatius: Patxi López, el president del Congrés en l'onzena i breu legislatura fallida, sortiria de la cambra en no renovar l'escó per Biscaia, i Eduardo Madina en tornaria a quedar fora com a setè per Madrid. La fotografia del CIS és tan crua per al PSOE que no li dóna el triomf en cap territori i fins i tot al feu d'Andalusia empataria amb el PP.

Domènech, a l'alça

A Catalunya, En Comú Podem revalidaria el triomf del 20-D amb dos o tres diputats més i passaria dels 12 als 14 o 15 del total de 47 diputats que el Principat envia al Congrés. ERC, que amb el tàndem Gabriel Rufiàn-Joan Tardà calcaria el 2,4% dels vots, aspira a conservar els 9 escons. En el cas de CDC, que abandona la denominació Democràcia i Llibertat i recupera les sigles originàries, cauria del 2,2% a l'1,8% i perdria un o dos escons dels 8 que té. Amb Meritxell Batet de cap de llista, el PSC repetiria els 8 diputats obtinguts ja per Carme Chacón i C's es tronaria a quedar amb 5, mentre que els populars s'arrisquen a a la pèrdua d'un escó dels 5 actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona