Política

municipal

El baluard de CiU

Fa 29 anys que governa amb placidesa un dels municipis més rics, però no va seduir ERC-MES després de perdre la majoria

La modificació del PGM a Valldoreix enfronta oposició i govern

CiU i ERC van arribar a un acord d'estabilitat pressupostària

CiU fa 29 anys que governa a Sant Cugat, en una comarca on han predominat els governs d'esquerres, preferentment del PSC. Juntament amb Matadepera i Sant Quirze, també de CiU, és dels municipis més rics del país i,
a més, té l'índex d'atur més baix. A aquesta imatge idíl·lica, que ha fet de reclam per a gent provinent de Barcelona, hi ha contribuït un model urbanístic de contenció de creixement que combina zones d'habitatges unifamiliars i torres amb d'altres, de nova construcció, més densificades, però envoltades d'entorn natural. El quadre el completa un sector empresarial i productiu potent, tot i que en els darrers temps, com ha admès la mateixa alcaldessa, Mercè Conesa, també han crescut les desigualtats socials de manera més aguda que en altres municipis i preocupa que famílies santcugatenques hagin de marxar perquè el cost de la vida és massa elevat.

Per això, el govern fa temps que posa l'accent
a desenvolupar polítiques socials, i Conesa ja ha deixat clar que serà l'eix central del seu mandat. I, quan no han estat suficients, part de l'oposició els ha donat empenta per implantar mesures com ara la tarifació social a les escoles bressol, art i música per al curs 2016/17, l'augment d'ajuts en habitatge i un pla de xoc per lluitar contra l'atur de llarga durada que va permetre arribar a un pacte d'estabilitat pressupostària amb el grup d'ERC-MES i tirar endavant el pressupost amb el seu vot a favor i l'abstenció de la CUP-PC, ICV-EUiA i el PSC.

En altres àmbits, com en l'urbanístic, el govern està rebent més crítiques. ICV-EUiA, la CUP, el PSC i Moviment d'Esquerres, així com les entitats Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix, Gent per Valldoreix i Procés Constituent, van presentar un recurs contenciós administratiu contra la modificació del pla general metropolità (PGM) d'ordenació urbanística, que afecta diverses zones, ja que consideren que és de “dubtosa legalitat” i que en el tràmit s'hauria pogut cometre prevaricació. ERC, C's i el PP també es van afegir a la denúncia política, mentre que CiU defensa l'actuació i considera el recurs una “extralimitació” amb l'objectiu d'“erosionar el govern”. En qualsevol cas, es va acabar acordant en el ple crear una comissió informativa per avaluar-ho.

Entre els projectes que han començat a caminar aquest mandat, hi ha la represa del Pacte per la Nit –que ja ha rebut queixes de la CUP per falta de diàleg–, la recuperació del Mercat Vell i el pla estratègic de comerç. El municipi ha vist com es desprogramava el vial de Cornisa, però continua reclamant l'hospital comarcal. També s'ha de veure com resol la recuperació de la pedrera Berta, amb l'objectiu que no es restauri amb residus d'ecoparc.

Mercè Conesa (CiU) Alcaldessa des del 2010 i ara també presidenta de la Diputació de Barcelona
EL CONSISTORI

Estabilitat, però sense majoria

CiU va guanyar clarament les eleccions, amb onze regidors, però Mercè Conesa va perdre la majoria absoluta i va veure com la CUP-PC es va convertir en la principal força de l'oposició. Va intentar arribar a un pacte amb ERC, però
no va reeixir, tot i tenir el seu suport en el pressupost.

les claus

Delphi

Al febrer saltaven les alarmes pel tancament de Delphi, que va mobilitzar institucions
i sindicats per buscar nous inversors, i que finalment s'ha concretat amb l'acord que J. Juan, Gutmar, ISEE i Guiler
hi invertiran 12 milions.

Monestir

La titularitat de l'església i la casa abacial semblava que acabaria portant el Bisbat de Terrassa i l'Ajuntament als tribunals, però finalment consensuaran una solució mentre es potencia i es preserva el monument.

Cultura i turisme

Dins del pla estratègic de comerç, es vol potenciar l'eix de vianants i els mercats, però també es vol reivindicar el patrimoni històric per atraure més visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Óscar López serà el nou ministre de Transformació Digital

barcelona
Política

Presentaran una moció de censura per fer fora ERC de l’alcaldia de Sant Eugènia de Berga

Santa Eugènia de Berga
política

Illa i Collboni acorden incrementar la taxa turística als creuers que fan escala a Barcelona

barcelona
política

Rull trasllada per carta a Illa el seu enuig sobre l’informe dels Mossos

barcelona
política

Montero defensa la gestió fiscal catalana amb solidaritat territorial

barcelona
estat espanyol

Isabel Perelló promet el càrrec com a presidenta del CGPJ i del Suprem

barcelona
guerra a gaza

Els EUA presenten càrrecs contra els principals líders de Hamàs

barcelona

Junts diu que Antifrau ha obert un expedient a l’Ajuntament

SANT FELIU DE GUÍXOLS
guerra a europa

Dimiteix el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès

barcelona