Política

Eleccions 26-J

Crida de CDC al vot per “evitar tripartits” a Catalunya

Mas comença la campanya a Reus alertant que es pot gestar una nova unió de les esquerres sense el PSC, però “amb la CUP”, a la qual acusa de “penques”

Creuen que poden ser decisius a Madrid

Evitar un altre tripartit que, “si hi és”, aquest cop “no serà amb el PSC, sinó amb la CUP”. El president de CDC, Artur Mas, va ressuscitar ahir el fantasma d'un tripartit d'esquerres, ara amb uns anticapitalistes a qui va titllar de “penques” per la seva ruptura unilateral del pacte d'estabilitat a Catalunya, com un dels principals arguments per votar el 26-J la llista al Congrés que encapçala Francesc Homs. “Quan CDC és forta és quan no hi ha tripartits”, va proclamar davant unes 500 persones a la plaça del Baluard de Reus, on ja comença a ser tradició que els convergents tanquin el primer dia de campanya.

Mas, de fet, s'ho va fer venir bé i va aprofitar que l'equip de futbol de la ciutat acaba de pujar a segona divisió per remarcar que “a veure si també puja CDC, i també Catalunya, a una altra divisió i una altra categoria, la dels estats lliures d'Europa”. Això sí, aquest cop la presència convergent tenia un motiu extra: l'enquesta del CIS posa en perill el seu únic escó a la demarcació de Tarragona, en benefici d'En Comú Podem, i el partit hi haurà de concentrar més esforços que mai.

En tot cas, la del tripartit no va ser l'única al·lusió crítica, encara que indirecta, a ERC. “D'acord que hi ha algú que ho ha de dir –rematava l'expresident, en al·lusió a la popular frase atribuïda al diputat republicà Joan Tardà–, però a més de dir-ho, a Madrid, algú ho ha de fer, i aquests serem nosaltres.” Els grans blancs de les crítiques convergents ahir, això sí, van ser els cupaires, a qui Homs va acusar de tenir una actitud “partidista” i “covarda” després que dimecres s'unissin a l'oposició per tombar el projecte de pressupost que el govern va portar al Parlament. “No cal anar a Madrid a vegades per veure què fan els extrems”, carregava Mas, després de comparar la CUP amb Podem, i situar-los en un costat, mentre a l'altre hi hauria el PP i C's.

Els convergents, a més, van esgrimir una segona gran raó per demanar el vot: poder “ser decisius” al Congrés per tenir “la paella pel mànec”, conscients que “l'aritmètica no quadra per enlloc”, segons Homs. “Anirem a donar matraca i a fer servir els nostres vots a preu d'or”, va dir el candidat, que va prendre la paraula al número u per Tarragona, Ferran Bel, per posar com un dels exemples a resoldre la precària situació de la infraestructura ferroviària a les comarques meridionals.

Homs, a més, va posar sobre la taula una altra de les grans cartes que jugaran en campanya: la defensa de “l'actitud” del president Puigdemont i el seu “compromís amb una manera de fer de qualitat democràtica”, arran de la qüestió de confiança que va anunciar pel setembre.

En aquest sentit, el candidat va reivindicar el govern català, “que té les idees molt clares i no es deixa prendre el pèl per ningú”, davant un executiu espanyol en funcions “que acumula el rècord de la democràcia”, en un estat que ha estat “l'únic” del seu entorn que ha hagut de repetir eleccions en els últims 30 anys. “S'ha de tenir molta barra per dir que la Generalitat està en un moment de transició i incertesa”, va contestar, irònic, a les paraules, ahir mateix, de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

LA FRASE

Ara els que incompleixen els pactes diuen que han mutat. I no és que hagin mutat, és que són uns penques
Artur Mas
president de CDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona