Política

eleccions 26-J

Pugna pel vot independentista

ERC es presenta com a garant del vot útil i CDC es fa valdre com el partit que més “posa la cara”

Els republicans s'acompanyen del politòleg Ramón Cotarelo, que en les autonòmiques va fer campanya per la CUP

Les dues formacions llancen dards contra els comuns

Sense fer gaire soroll per no prendre mal, CDC i ERC van dedicar els actes electorals d'ahir a la pugna pel vot independentista. Per una banda, els republicans, per boca del seu líder Oriol Junqueras, es van presentar com “l'únic partit independentista” que pot guanyar les eleccions del 26 de juny. Si ERC demanava el vot útil per portar a Madrid la reivindicació d'un nou estat, CDC es feia valer com el partit que més “se la juga” i més “ha posat la cara” en el procés de construcció, segons l'expresident, Artur Mas.

La pugna pel vot independentista no vol fressa, ja que els dos partits seuen de costat en el grup parlamentari de Junts pel Sí a la cambra catalana. Però el fet d'anar separats el 26-J els obliga a lluitar per una part de l'electorat que, a més, també desitja el candidat Xavier Domènech, d'En Comú Podem, amb la papereta del referèndum pactat.

Aquest electorat que ocupa el cos central dels votants està apuntalat en un costat per l'esquerra anticapitalista, que, com fa cinc mesos, torna a recomanar l'abstenció als seus votants. A aquest electorat va picar l'ullet ahir ERC per primera vegada. Ho va fer en silenci, sense ni tan sols anomenar-los però exhibint un dels intel·lectuals més afins al moviment cupaire, sobretot per la seva proximitat a l'exdiputat David Fernàndez, amb qui va compartir escenari durant les eleccions autonòmiques del 27-S. Ramón Cotarelo, que tampoc va mencionar la CUP, va fer una aferrissada defensa de la construcció d'una república catalana com a única via per aconseguir una societat més justa. Aquest politòleg madrileny considera que “no hi ha ni una possibilitat d'arribar a un acord” amb Espanya, ja que la Constitució està redactada de tal manera que no es pot “transformar”. L'únic canvi possible perquè Espanya mudi la pell cap a un govern d'esquerra és que “Catalunya vagi mutant cap a la república catalana”. “Potser així Espanya reacciona”, hi va afegir.

Per la seva banda Junqueras, que ahir va ser interromput per un vianant que exhibia una pancarta en què l'estrella de l'estelada havia estat substituïda per la creu gammada, recordava que ERC té “la possibilitat de guanyar” perquè a més de ser “l'únic partit republicà” a les eleccions també és qui “sintetitza el millor d'aquest país i les millors tradicions amb gent ben diversa”, va emfatitzar. El cap de llista, Gabriel Rufián, va ser l'encarregat d'enviar el missatge als comuns després de les declaracions de la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, contra el vot a Pablo Iglesias. “Podem no pot governar sense PSOE, així quin és el canvi possible?”, va etzibar el candidat al centenar de persones que van assistir a l'acte de Nou Barris.

Donant la cara

Convergència, per la seva banda, es reivindica com la formació que ha estat clau en els moments històrics de Catalunya, qui ha estat, reclamava Mas en un acte al recinte modernista de l'hospital de Sant Pau, “en primera línia i donant la cara”. “Ara –va afegir–, en el moment en què Catalunya s'està jugant la llibertat hem d'estar al davant i hi som, perquè el govern el presideix un president de Convergència i no de cap altre partit.”

Després de fer una crida per captar el vot dels unionistes, ahir els líders convergents van jugar la carta del vot útil i de ser l'única formació que pot oferir “seriositat i fermesa”, va dir el president Carles Puigdemont, que són els valors, va dir, que van buscar els votants de Junts pel Sí el 27-S.

El cap de llista per CDC, Francesc Homs, va recordar que el paper “decisiu” que ha jugat Convergència en la construcció de models com la immersió lingüística en l'ensenyament ha estat possible “perquè hem tingut vots, perquè al darrere hem tingut el suport de la gent”.

I per això Convergència va llançar missatges clars als votants d'Esquerra però també als de la CUP
perquè, va afegir Homs, “el camí de la responsabilitat és el que canvia les coses, mentre que altres agafen el camí de tirar-se a la piscina sense comprovar si hi ha aigua o agafen la pancarta per sortir al carrer, que són actituds perfectament inútils que no canvien res”.

Homs creu que la posició de Convergència és el que aixeca més temors a Madrid i alerta que el 26-J “va de vots”. CDC es vol presentar com l'única formació que pot “arreglar” aquest aparent entrebanc en el qual sembla situar-se l'independentisme. “Serem decisius, Madrid ho sap i sap que els nostres vots aniran a preu d'or al servei de la llibertat de Catalunya”, va destacar.

I un missatge també clar als votants d'En Comú Podem i a la promesa respecte del dret a decidir de Catalunya: “És Zapatero bis, és exactament el mateix. Fa tan sols tres mesos quan va pactar amb el PSOE va deixar fora el referèndum.”

Només hi ha un partit que pot guanyar aquestes eleccions, i és ERC
Oriol Junqueras
President d'ERC
No hi ha cap possibilitat d'arribar a un acord amb l'Estat espanyol
Ramón Cotarelo
POlitòleg i catedràtic emèrit de la UNed
El nostre camí canvia les coses, altres es tiren a la piscina o treuen la pancarta
Francesc Homs
cap de llista de cdc
En el moment en què Catalunya s'està jugant la llibertat hem d'estar al davant
Artur Mas
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia