Política

L'etern debat

L'atemptat d'Orlando torna a posar en primer pla la polèmica sobre la venda i possessió lliure de les armes als Estats Units

El rifle d'assalt utilitzat per l'autor de la massacre de Florida és molt popular entre els nord-americans i ha estat utilitzat en la majoria de les matances indiscriminades dels darrers anys arreu del país

Qualsevol intentde restringir l'ús de les armes toparà segur amb l'oposició republicana

Quan Omar Mateen va entrar aquest dissabte al club nocturn d'Orlando on va perpetrar l'assassinat massiu més gran als EUA des de l'11-S, portava una arma que ha estat utilitzada en massacres des de Califòrnia fins a Connecticut: un rifle semiautomàtic d'inspiració militar, l'AR-15, fabricat per la famosa casa Colt.

Tot i que els rifles semiautomàtics només són els responsables d'una ínfima part de les més de 30.000 morts per armes de foc que es produeixen als EUA cada any, han estat utilitzats en almenys deu de les últimes massacres des de l'any 2011.

La prevalença d'aquest tipus d'armes de foc en aquestes matances centra des de fa mesos el debat als EUA sobre si aquests rifles haurien de ser considerats “armes de guerra”. Els contraris a prohibir-los afirmen sense embuts que són simples rifles moderns, dels quals disfruten milions de nord-americans.

Però als que estan a favor que armes com l'AR-15 siguin considerades “de guerra” no els falta raó. De fet, aquest tipus de rifle, desenvolupat a finals dels anys cinquanta, va ser àmpliament usat en la guerra del Vietnam per les forces nord-americanes. Els favorables a les armes afirmen també que la versió que es ven a les botigues no és completament automàtica, a diferència de la militar. Però, com s'ha vist, això no és cap impediment perquè qualsevol boig puguin utilitzar-los contra la població civil i provocar una gran massacre. “És el rifle estàndard per matar enemics en la guerra, però ara s'ha convertit en el millor per cometre massacres de civils innocents”, afirma l'advocat Josh Koskoff, que milita en una entitat contrària a les armes.

Segons la Fundació Nacional d'Esports de Tir, que representa els fabricants d'armes dels EUA, hi ha cap a deu milions de rifles AR-15 a tot el país, una petita part dels tres-cents milions d'armes, aproximadament, que posseeixen els nord-americans. La majoria dels propietaris d'aquestes armes afirmen que les fan servir per fer punteria o per anar a cacera. Malgrat la seva mala reputació, els rifles d'assalt només s'han utilitzat en el 2,4% dels homicidis entre el 2010 i el 2014. El 48% dels assassinats es van fer amb pistoles, mentre que les armes blanques van ser responsables de la resta de morts. La massacre d'Orlando ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre si s'han de prohibir rifles com l'AR-15, tal com ja es va fer entre els anys 1994 i 2004. Però des que la prohibició va expirar el nombre de morts per aquest tipus d'armes s'ha incrementat, sobretot els atacs en massa contra innocents. “Orlando ens recorda que les armes de guerra no tenen lloc als nostres carrers”, va dir ahir la candidata demòcrata Hillary Clinton.

Però qualsevol intent de renovar la prohibició toparà segur amb l'oposició republicana al Congrés i al Senat. Els republicans no dubten a defensar-hi els interessos de la poderosa Associació Nacional del Rifle, contrària a qualsevol regulació i restricció en l'ús de l'armes. L'últim intent el va protagonitzar el president Barack Obama l'any 2013, que tampoc no se'n va sortir. L'opinió pública americana és més partidària de controlar els compradors d'armes que no pas d'imposar restriccions.

El candidat republicà a la Casa Blanca Donald Trump és també un defensor acèrrim de les armes de foc. Així ho ha declarat en nombrosos mítings. Fins i tot, proposa que els mestres puguin anar armats a les escoles, adduint que d'aquesta manera podran defensar-se millor de qualsevol atac.

10
milions
de rifles d'assalt com l'AR-15 hi ha als Estats Units. Aquesta popular arma va ser desenvolupada a finals dels anys cinquanta i utilitzada per les forces americanes en la guerra del Vietnam. La versió que es ven als civils no és completament automàtica, a diferència de la que fan servir els militars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Organització de Nacions No Representades condemna la persecució a l’independentisme

barcelona
Política

Illa veu la victòria del 12-M com un “gran pas” cap a una Catalunya “sense bàndols”

barcelona
política

Tardà vol que ERC faciliti la investidura d’Illa però Elena diu que ara no és l’escenari

barcelona

El cor de les rutes migratòries

Barcelona

La potència absent a l’Amèrica Llatina

Buenos Aires
XÓCHITL GÁLVEZ

Empresària i veu dels indígenes

L’amnistia escapa del Senat

Madrid
claudia sheinbaum

Una defensora del clima d’arrels jueves

Mèxic albira una presidenta

Los Angeles