Política

eleccions 26-J

En Comú Podem proposa un pla d'ajuda a municipis petits i mitjans de l'Estat

Dotat amb 5.000 milions, seria transitori mentre es debaten noves lleis de règim local

Domènech aposta per un pacte “a la barcelonina” per a l'Estat

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va presentar ahir a Igualada un pla per ajudar els ajuntaments petits i mitjans de l'Estat. L'ambiciós projecte vol dotar de recursos les administracions locals amb 5.000 milions d'euros que s'aconseguirien a través de la creació d'un fons de compensació de l'IVA que paguen els ajuntaments, una partida extraordinària en els pressupostos i fons europeus.

El pla, presentat a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, s'adequaria a les característiques de cada ciutat, però incloent com a trets comuns “un programa de cohesió social i urbana, la vertebració dels teixits urbans i la dotació als serveis socials bàsics”. Per a la distribució dels fons, al criteri de població s'hi afegirien indicadors de renda, atur o pobresa energètica.

El cap de llista d'En Comú Podem va destacar que els ajuntaments “han estat els primers a fer front a les urgències socials” dels ciutadans, alhora que “han rebut les agressions més fortes en termes competencials”. Domènech va explicar que aquest pla és una solució transitòria, perquè l'objectiu és debatre al Congrés dels Diputats noves lleis de bases de règim local i d'hisenda local.

Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB, va acompanyar Domènech i va calcular en un 13% els recursos de l'Estat que estan en mans dels ajuntaments. El catedràtic va posar sobre la taula el nou paper que poden jugar les ciutats mitjanes, com és el cas d'Igualada. Amb prop de 40.000 habitants “és una mida perfecta perquè comenci a tenir competències més significatives en matèria educativa o sanitària”. Subirats va citar la gestió del govern d'Ada Colau en aquests àmbits, que “acaben funcionant millor amb aquesta lògica de concertació que si estiguessin en mans d'una estructura centralitzada”.

Acords després del 26-J

Amb la mirada posada en els pactes postelectorals, tenen clar que necessitaran el PSOE, tot i l'oposició de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz. “Si el PSOE segueix la política que marca Susana Díaz, va cap al suïcidi polític”, va dir Domènech, que va apostar per un pacte “a la barcelonina” –Barcelona en Comú i el PSC–. Domènech va indicar que, probablement, la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, sigui l'única dirigent socialista que estigui disposada a donar-hi suport, com ha dit públicament. Un suport que valora positivament, perquè “és la nostra proposta”.

Domènech també va referir-se a l'anunci que el president en funcions, Mariano Rajoy, enviarà una carta individualitzada a tots els ciutadans de l'Estat, incloent-hi els catalans. Considera que no solucionarà res, perquè ells “només han tingut una política repressiva i recentralitzadora amb Catalunya i han negat les aspiracions dels catalans des de fa anys”.

“La casa” de tots els que defensen el dret a decidir

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va reivindicar ahir la confluència d'esquerres com “la casa de tots els catalans que volen defensar, proclamar i construir el dret a decidir”. Des de Girona, el bressol de l'independentisme, Domènech va situar el referèndum pactat amb l'Estat que planteja la seva candidatura com la via de sortida al procés polític que està vivint el país els últims anys. “En Comú Podem és la casa, no ens equivoquem. Som els que ho estem lluitant i fent-ho possible al costat de la resta de pobles de l'Estat”, va proclamar a la plaça de la Independència de la capital gironina.

En una nova crida a construir l'alternativa d'esquerres al PP, igual que havia fet a Igualada, Domènech va ironitzar amb la carta que el president del govern en funcions, ha anunciat que farà arribar a tots els catalans: “Nosaltres li respondrem amb una carta de comiat: bye bye, senyor Rajoy.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona

Vilafant es dota d’un reglament de participació

VILAFANT
política

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona