Política

Les “petites coses”

El govern municipal ha prioritzat les petites intervencions urbanes

L'alcaldessa acusa el PSC d'intentar fer una moció de censura

Vol fer del seu centre d'innovació un punt de trobada

600 veïns van utilitzar el Banc d'aliments l'any 2015

L'estat dels parcs infantils i la necessitat d'una intervenció a molts d'ells va centrar bona part d'un ple municipal de Vilanova del Camí. És una constatació de les característiques del mandat de l'alcaldessa Vanesa González (Vilanova 365), que s'ha fixat l'objectiu d'ocupar-se “de les petites coses”. Un pressupost ajustat que s'acosta als 10 milions d'euros per al 2016, i tot el context tampoc permeten que hi hagi majors expectatives.

El govern format per Vilanova 365, ERC i CiU ha dedicat el primer any de mandat a endreçar espais del municipi. La pròpia brigada municipal ha anat substituint arbrat, col·locant jardineres, voreres o dignificant les rotondes d'entrada al municipi, on des del mes de maig passat hi figura el nom de Vilanova del Camí. Aquest tipus d'actuacions són algunes de les que els mateixos ciutadans de Vilanova van proposar –i voten durant aquest mes de juny– en el marc d'uns pressupostos participatius que decidiran el destí de 30.000 euros. Altres inversions que contempla el pressupost d'enguany s'han incorporat a proposta dels grups de l'oposició.

Obres d'altres mandats

Les intervencions més ambicioses seran la culminació d'actuacions iniciades en anteriors mandats, com ara la urbanització del tram final del carrer Major, la remodelació del casal de la gent gran o l'obertura del pàrquing subterrani de la plaça del Mercat, acabat el 2010, però sense candidats per gestionar-lo fins que no ho ha fet el mateix consistori. Un nou centre cívic al barri del Camp del Rei esperarà temps millors i el solar que l'havia d'albergar s'ha adequat com a aparcament.

El pressupost d'enguany inclou algunes inversions de més pes, com ara els prop de 300.000 euros que s'invertiran en la remodelació de la plaça Francisco Guisado i l'enderroc de l'antiga nau de la brigada municipal per fer un aparcament.

Dura realitat social

El govern té com a eixos prioritaris la política social –600 veïns van utilitzar el Banc dels Aliments durant l'any 2015– i la promoció econòmica. Els esforços en aquest darrer àmbit topen amb una difícil realitat: una taxa d'atur al llindar del 20% i una de les rendes familiars disponibles més baixes del país.

Oposició enfrontada

El PSC lidera una oposició tan fragmentada com el govern mateix. Els socialistes asseguren que han obligat el govern “a afrontar els autèntics problemes”, tot i que després aplica “la majoria de facto que ha aconseguit amb el seu aliat Decide”.

La regidora Imma González (Decide) reconeix que la postura és difícil perquè, “tot i tenir l'oportunitat d'entrar al govern, vam triar l'oposició dialogada”.

VANESA GONZÁLEZ (VILANOVA 365) El darrer any de l'anterior mandat va ser alcaldessa pel PSC.
EL CONSISTORI

Joc d'equilibris permanent

De les onze candidatures que es van presentar a Vilanova del Camí, “només” set van aconseguir representació. La fragmentació va obligar a un govern a tres (V365, ERC i CiU) que, tot i així, governa en minoria. Això els obliga a una intensa tasca de diàleg i negociació amb l'oposició.

les claus

MOCIÓ DE CENSURA

El fragmentat resultat de les municipals ha donat peu a constants rumors de mocions de censura. Vanesa González assegura que “hi ha hagut intents per part del PSC molt directes”, citant moviments per oferir suport a ERC al Consell Comarcal de l'Anoia a canvi de l'alcaldia. González diu que “van una mica a la desesperada per tornar a governar”, i des del PSC es limiten a dir que “no comentem sobre rumors”.

ATUR

Vilanova del Camí té una taxa d'atur del 19,95% (dada del maig), que suposa més d'un miler de veïns registrats com a desocupats. El consistori destinarà més de 100.000 euros a accions formatives i d'inserció laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Netanyahu irromp a la campanya per demanar més armes a Washington

barcelona
Política

L’adeu de Manel Alcalà Bagué, batlle de Flaçà de 1991 a 1998

rússia

Detingut a Turquia el presumpte autor de l’atemptat a Moscou

barcelona
politica

Guanyem Badalona denuncia la pancarta d’Albiol a la plaça de la Vila per incomplir l’Ordenança de Publicitat

Barcelona
estat francès

L’esquerra càrrega contra Macron per negar-los el govern

barcelona
política

L’IMV, l’ajut contra la pobresa extrema que cobren prop de 200.000 persones a Catalunya

barcelona
europa

Grècia celebra 50 anys des de la restauració de la democràcia al país

barcelona
estats units

L'equip de Trump denuncia Harris per usar els diners recaptats per Biden

barcelona
judicial

El Suprem porta l’amnistia al Constitucional

barcelona