Política

De Guindos, contra la troica opositora

El titular d'Economia avisa que Espanya pot tornar al 2011 si no governa el PP

Saura alerta que les pensions perdran un 40% de poder adquisitiu el 2030 si no hi ha canvis

Garicano i el guru d'Iglesias topen sobre Grècia

Sense l'encotillament que imposa un plató televisiu, els gurus econòmics de PP, el PSOE, Podem i Ciutadans es van citar a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander, en un debat organitzat per l'APIE i patrocinat pel BBVA, per descendir a la lletra petita i a les xifres amb decimals del que el dia abans havien debatut els seus líders en prime time. “Si critiquem tot el del passat, estem perdent la credibilitat amb tots els espanyols. Reconeguem que hi ha coses que s'han fet bé”, obria el joc el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos.

Malgrat celebrar-se a la vora del Cantàbric, el debat de De Guindos, Pedro Saura (PSOE), Luis Garicano (Ciutadans) i Ignacio Álvarez (Podem) aviat va desembocar en la ribera mediterrània que rega la Grècia on governa Alexis Tsipras. “Qualsevol govern que ara generi incertesa i minvi la credibilitat ens pot portar de nou a la casella de sortida del 2011”, va advertir De Guindos. Amb tota la intenció, el ministre va airejar la seva agenda que dijous el portarà a l'Eurogrup per avaluar amb els seus col·legues europeus el tercer programa del rescat grec i el compliment del “profund ajustament que ha hagut de fer Syriza”.

A la por grega aviat s'hi va afegir l'exprofessor de la London School of Economics i assessor d'Albert Rivera a C's, Luis Garicano. “Imaginem que Podem arriba al poder amb Ignacio Álvarez de ministre d'Economia i ell aplica el seu pla de gastar 96.000 milions i hi ha una crisi de confiança que fa que la gent s'espanti i busqui a fora un refugi al capital... Només que se'ns encareixi el finançament al 5%, és que així se'ns en va ja el pressupost en sanitat o educació!”, va alarmar Garicano. “I això que Ignacio Álvarez és una persona raonable dins de Podem i no dirà que hem de sortir de l'euro, però es pot trobar que o bé ha de retallar les pensions com Tsipras o bé el comunista Alberto Garzón l'empenyerà a sortir de l'euro...”, va cloure el seu relat de terror l'assessor de C's. El guru econòmic de Pablo Iglesias, però, no es va arronsar: “Ja entenc que estem en campanya i que des de Ciutadans creieu que heu de jugar a l'estratègia de la por, Luis, però em preocupa que et creguis el que dius”, li va etzibar Álvarez.

Retornats ja de l'excursió per l'austeritat grega, el futur de les pensions va ocupar l'epicentre dels neguits. I el socialista Pedro Saura va ser el més cru: “Si no introduïm més ingressos públics al sistema, els pensionistes perdran un 40% de poder adquisitiu el 2030”. Davant l'actual sistema de repartiment entre generacions –són els treballadors que cotitzen ara a la Seguretat Social els que paguen la pensió als jubilats actuals–, la proposta del PSOE és crear un impost que compensi la baixada de cotitzacions que han causat l'augment de l'atur i la rebaixa dels salaris.

El que ha permès combatre el dèficit estructural de la seguretat social des del 2011 és la guardiola de les pensions, però en quatre anys Rajoy ha buidat la meitat del fons de reserva i ara és de 32.485 milions quan el 2011 ascendia a 66.815 milions. El socialista Pedro Saura fins i tot va denunciar –i De Guindos no ho va negar– que Rajoy està quiet esperant que passi el 26 de juny per tornar a obrir la guardiola de les pensions i treure'n 4.000 milions més per pagar l'extra de l'estiu. Llavors l'economista de Podem Ignacio Álvarez va exigir que les pensions es tornin a lligar a l'IPC, i Garicano va voler recordar a De Guindos que no hi ha marge per rebaixar els impostos com el PP promet... “Contesto a la troica per separat o conjuntament?”, va ironitzar el ministre sobre els tres contrincants. Només ell, l'únic que ha vist com les gasta la troica de debò a porta tancada, coneix l'abast de la seva mordaç ironia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.