Domènech es ratifica en el referèndum i rebutja el debat de línies vermelles
El candidat d'En Comú Podem nega que la seva consulta sigui una proposta electoral o tàctica
Afirma que el projecte polític d'ERC i CDC és “excloent”
Xavier Domènech va fer ahir una defensa fèrria del referèndum per esvair qualsevol dubte sobre el compromís d'En Comú Podem amb una consulta sobiranista, sobretot després que Pablo Iglesias ratifiqués dilluns en el debat a quatre la retirada de la categoria de línia vermella. “Si governem, que governarem, el referèndum es farà”, va prometre el candidat d'En Comú Podem per intentar tancar el debat. Domènech va descriure la consulta no com una proposta electoral, instrumental o tàctica, sinó estratègica. “La millor garantia per al referèndum no és un debat sobre línies vermelles”, va dir davant d'unes 250 persones a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.
Per mitjà del format de conferència, amb camisa blanca retallada sobre escenari de fons negre, Domènech es va dedicar a desmentir que En Comú Podem hagi aparegut del no res i, enfundat en el seu paper d'historiador, es va remuntar al catalanisme popular d'arrels profundes que beu de la tradició de Pi i Margall, Seguí i Companys per explicar-ne l'existència. Molt més enllà, doncs, de la indignació del 15-M i el maltractament, les retallades i la recentralització espanyola.
El candidat es va resistir a enquadrar-se en la visió que a Catalunya hi ha un sol projecte polític de construcció nacional i va censurar que l'independentisme es diu inclusiu però acaba sent “excloent” en la mesura que aspira a atraure la resta de projectes al seu redós i per fer-ho pretén fer pedagogia. “És un concepte terrible, parteix del supòsit que hi ha un problema de comprensió”, va etzibar davant d'una concurrència en què hi havia diversos representants de l'independentisme que integren la confluència d'esquerres. Així, va rebutjar que l'espai que ell representa estigui en trànsit cap a l'eixamplament dels postulats d'Esquerra i Convergència. “No som un espai en trànsit ni ambigu”, va insistir.
El sabadellenc va deplorar que el debat se centri en si Catalunya ha de ser un estat nació, “com si estiguéssim al segle XIX”, i va reivindicar la nació “com un plebiscit diari”. Considera que s'ha donat per descomptada: “La nació és una construcció constant.”
Segons Domènech, el problema central actual és la inexistència del reconeixement que a l'Estat espanyol n'hi ha més d'una. Abomina de parlar del model territorial abans que la resta de formacions espanyoles, més enllà de Podem, acceptin aquesta premissa. “Primer parlem de plurinacionalitat i després, del model territorial”, va ordenar. L'historiador va reivindicar la seva confluència com l'aposta de reforma de l'Estat més ambiciosa mai vista.
D'altra banda, el cap de llista dels comuns va criticar que s'hagi donat per mort el catalanisme en el marc de la transició cap a l'independentisme, perquè es confon, al seu parer, catalanisme amb pujolisme. El que Domènech sí que va enterrar és “la pràctica política de peix al cove i de la puta i la Ramoneta”. “No volem tornar a la política de peix al cove”, va advertir.