Política
JOSEP SALOM
ALCALDE DE TONA (CDC)
“L'evolució econòmica de l'Ajuntament és positiva”
“S'estan complint els punts del programa a un ritme molt alt. Econòmicament, hem tancat el 2015 amb un bon romanent que podrem destinar a inversió i l'endeutament continua baixant i és del 37%”
“Volem posar al dia la zona esportiva i convertir l'antiga escola bressol en un centre cultural per poder oferir espais a les entitats locals”
Passió pel món local
A banda d'alcalde de Tona, Josep Salom és diputat d'esports a la Diputació de Barcelona: “És molta feina però és complementari. M'encanta la gestió pública, i el món local i el fet de tenir aquest càrrec em permeten aprendre i conèixer moltes altres realitats”, diu Salom, que no veu gaire bé un possible relleu a mig mandat en favor de Rosa Vestit.
El clima de treball al consistori és molt bo. Les tres forces tenim actitud positiva i constructiva
L'experiència és un grau, i Josep Salom ja fa nou anys que és al capdavant d'un consistori que va viure molts canvis ara fa un any.
Del primer any de mandat, quina valoració en fa?
Positiva. Portem un ritme d'execució del pla de mandat més que notable. Ens hem agafat la feina seriosament i, amb un equip format a parts iguals per regidors amb experiència i d'altres que s'estrenen, s'estan complint els punts del programa a un ritme molt alt. D'altra banda, l'evolució econòmica de l'Ajuntament també és positiva. Hem tancat el 2015 amb un bon romanent, i una bona part servirà per finançar inversions. També seguim baixant l'endeutament, que és del 37%. Finalment, valoro molt positivament el clima de treball al consistori. Les tres forces –CDC, ERC i ICV– tenim actitud positiva i constructiva. Tots remem en una mateixa direcció i no ens posem pals a les rodes que puguin perjudicar Tona.
Hi ha tranquil·litat en la vida política i també pel que fa a projectes...
En el primer any de mandat se sol planificar bé què es vol fer. No tenim previstes grans inversions però sí actuacions importants. Una serà posar al dia la zona esportiva, on tenim un pavelló que té 32 anys i un camp de futbol que necessita un bon manteniment. També volem convertir l'antiga escola bressol en un centre cultural. Aquest projecte té un cost de 600.000 euros i servirà per oferir espais a les moltes entitats culturals del municipi. Tenim projectes més petits que també anirem fent, com és millorar carrers, voreres, parcs... i ampliar l'escola bressol Pa amb Xocolata.
Per a aquesta ampliació, ja hi ha calendari d'execució?
Tenim el projecte d'ampliació fet i ara hem de buscar com ho financem. El centre cultural, que en direm Muriel Casals, es finançarà amb el que rebem de les meses de concertació, i hem de decidir quina part del romanent destinem a inversió. Si tot va bé, es podrien fer les obres d'ampliació l'estiu del 2017.
La gran troballa d'aquest any és la fira Una Tona de Màgia?
Sí. Els pobles han de trobar un tema de projecció, i aquest festival sembla que pot ser el de Tona. Sent el primer any no esperàvem l'èxit que va tenir, i plovent! L'hem encertat i té recorregut. Ja hi ha data per a la segona edició, on es mantindrà la línia de la primera intentant expandir-se una mica més.
Pel que fa al comerç de Tona, quina salut té?
Delicada, però no molt diferent de la majoria de pobles de l'entorn. El comerç especialitzat funciona molt bé: carnisseries, pastisseries... però el de temàtica generalista no pot ser competitius. Tenim Vic molt a prop i es nota. Per nosaltres és important un comerç viu i arrelat, però estem a prop de grans ciutats i molt ben comunicats.
I la zona blava al centre funciona?
Vam optar per la zona blava perquè l'associació de botiguers ens ho va demanar. A l'agost, quan la zona blava no va, aparcar al centre és impossible. El que volem amb la zona blava és que la gent que ha de deixar el cotxe aparcat molta estona ho faci als aparcaments gratuïts propers al centre. Volem rotació, perquè si no pots aparcar a prop no et pares. A més, ho vam voler fer a preus irrisoris si ho comparem amb els pobles del voltant.
Però funciona o s'han fet estudis de mesures alternatives perquè hi hagi rotació?
Ara com ara, no, perquè tenim una concessió per vint anys. És un servei externalitzat en què l'Ajuntament no guanya res, no es fa amb finalitat recaptatòria. Quan es parla amb els botiguers surten altres possibilitats. El rellotge? Els botiguers hi són reticents perquè és fàcil fer trampes i tenir el cotxe tot el dia allà. També altres idees, com fer el centre per a vianants, però és una posició molt minoritària.
Vint anys no són molts? Modificar condicions què comporta?
Si es volen modificar condicions s'haurà de negociar, i ho vam fer a llarg termini perquè era la manera de fer una bona amortització de la inversió i ens permetia oferir el preu més baix. Tot no ho podíem tenir. Vàrem aconseguir tan sols 15 cèntims cada quart d'hora.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.