Guanya “Occitanie”
La consulta ciutadana no vinculant ha deixat “Occitanie-Pays Catalan” en quarta posició
La tria definitiva del nom la farà el Consell Regional i haurà de ser validada pel govern de París
El Consell Regional de Tolosa del Llenguadoc ha donat a conèixer els resultats de la consulta no vinculant sobre el nom de la nova macroregió que reuneix en una sola administració les antigues demarcacions franceses del Midi-Pyrénées i el Languedoc-Roussillon.
El nom en francès Occitanie (cap proposta incloïa els noms en català o occità) ha guanyat clarament, amb 44,90% dels vots; Languedoc-Pyrénées és segon amb 17,91%. Segueixen Pyrénées-Méditerranée amb 15,31% ; Occitanie-Pays-Catalan (defensat pels partits catalans) amb12,15% i finalment Languedoc amb 10,01%. Dels tretze departaments de la regió, dotze són occitans i un català.
Només 203.993 persones han participat en aquesta consulta via internet (164.826) o per correu postal (39167). Podien participar-hi els majors de quinze anys d'una població superior als cinc milions d'habitants. Els votants podien triar entre cinc propostes imposades per una comissió d'experts que va suprimir d'entrada l'opció Occitània-Catalunya.
La poca participació es pot explicar pel fet que aquesta consulta només es feia a títol consultiu, ja que la tria del nom la farà el ple del Consell Regional el 24 d'aquest mes. No és segur que els consellers regionals votin a favor del nom triat per la majoria de votants. La presidenta de la majoria socialista, Carole Delga, deixava entendre que Occitanie no li semblava que “fos un nom que federi tothom.” Tanmateix, la validació final del nom serà a càrrec del Consell d'Estat francès i del govern de París. La mobilització que hi ha hagut per votar ha estat, sobretot, dels occitanistes i catalanistes que defensaven, respectivament, Occitanie i Occitanie-Pays Catalan.
És a la Catalunya del Nord on més debat s'ha produït entorn el nom de la regió. Defensant la denominació Occitanie-Pays Catalan s'han mobilitzat el comitè Oui au Pays Catalan i el col·lectiu SEM. El primer, promogut sobretot per la secció nord-catalana de Convergència Democràtica de Catalunya –que a l'Estat francès es presenta com a Convergence Démocratique de Catalogne– en aliança amb personalitats centristes nord-catalanes i el partit sobiranista francès Debout La France. El col·lectiu SEM, per la seva banda, agrupa els partits Unitat Catalana, ERC i CUP i entitats cíviques com l'ANC. Més enllà del nom de la regió occitanocatalana els dos col·lectius reivindiquen un marc regional propi com a col·lectivitat territorial nord-catalana, similar al que disposa Còrsega. Igualment han fet campanya per incloure Pays Catalan al nom de la regió alguns grupuscles d'extrema dreta identitària, rebutjats pels dos col·lectius.
Manifestació dissabte
El comité Oui au Pays Catalan liderat per CDC convoca dissabte a les tres de la tarda una manifestació a Perpinyà amb lemes com Que no ens facin occitans, per continuar sent catalans. La voluntat dels organitzadors és arribar a una mobilització similar a la que va tenir lloc l'any 2005 contra l'intent de rebatejar el Llenguadoc-Rosselló amb el nom de Septimània. Llavors unes deu mil persones van mostrar a Perpinyà el seu rebuig al canvi de nom i la desaparició de “Rosselló.” La mobilització catalana va aconseguir fer recular el president socialista de la regió i promotor del canvi de nom, Georges Frêche. Actualment la capital regional ja no és Montpeller, sinó Tolosa del Llenguadoc. I la presidenta, també socialista, Carole Delga no amaga la seva preferència per una denominació on no hi hagi “noms identitaris”, una posició que pensa defensar en la sessió del Consell Regional que triarà el nom, encara que sigui contra el resultat de la consulta ciutadana.