Política

ERC demana ajuda a la CUP per a un ‘sorpasso' als comuns

Tardà relativitza l'“error” dels cupaires d'haver vetat el pressupost i troba pitjor no haver demanat el concert durant la Transició

“Qui vulgui un ministeri amb Susana Díaz que voti Podem”, diu Rufián

Quim Arrufat va confessar que si el 20 de desembre anava a votar, ho faria per En Comú Podem. En canvi, en aquesta campanya, l'exdiputat de la CUP ha publicat un tuit dient “vomito” per respondre una piulada de Podem sobre l'exèrcit.

El votant de la CUP,
formació que oficialment es declara abstencionista per al 26-J, és un filó que ERC vol explotar per guanyar les eleccions a Catalunya, sobretot després que Pablo Iglesias va treure l'etiqueta de línia vermella al referèndum que promet. Per això, Joan Tardà va reclamar ahir, en nom de “l'escamot de Madrid” –el conjunt de candidats republicans al Congrés i al Senat– el vot dels cupaires: “Nosaltres demanem als companys independentistes d'esquerres que no voten ERC, dit en paraules planeres, demanem als companys i companyes de la CUP que ens ajudin!”

Per seduir aquest perfil de votant i aconseguir l'anhelat sorpasso als comuns de Xavier Domènech, a qui les enquestes donen com a vencedor, Tardà va relativitzar l'“error” de la CUP de no haver retirat l'esmena a la totalitat dels pressupostos. “Haurem de superar errors que tots hem comès, alguns molt més grossos que no votar els pressupostos, com quan els nostres pares es van oblidar de reclamar el concert econòmic durant la Transició”, va recordar.

“Si som forts i guanyem, segur que aquesta majoria enllestirà la feina”, va defensar el número dos per a Madrid davant d'unes 800 persones en el míting central del partit, a Sabadell, “la primera ciutat republicana del país”, segons Oriol Junqueras. La capital vallesana, amb alcalde d'ERC, Juli Fernàndez, és governada amb cupaires i és també la ciutat on viu el cap de llista, Gabriel Rufián, que va ser l'encarregat de llançar els dards contra En Comú Podem. “L'única diferència entre ells i nosaltres és que ells no poden, però tampoc no volen”, va arengar. “Els que vulguin un ministre de la plurinacionalitat o un ministeri amb Susana Díaz, que votin Podem; els que vulguin la república independent, que votin ERC”, va resumir.

Junqueras va parlar al final, després del candidat, i va respondre la frase d'Iglesias que un referèndum donaria tranquil·litat els pròxims 25 anys: “No volem callar durant 25 anys, no volem que aquest país calli mai!” Entre els més aplaudits hi havia el cap de llista al Senat, el
jutge Santi Vidal, que va quantificar en 129 els càrrecs processats del PP “per haver posat la mà a la caixa”, 41 del PSOE i el PSC, 8 de CDC i 1 de Ciutadans. Però també la diputada d'origen uruguaià Ana Surra va emocionar, amb una reivindicació del paper de la immigració en la construcció nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona